Aitona, al Segrià, està de moda. Potser no han sigut el primer poble en veure el potencial de la floració i el turisme però si que són els que n’han sapigut treure més rendiment.

El Japó lleidatà de color rosa.

Aitona és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida. Les dades d’Idescat revelen una població, el 2019, de 2.567 persones, 1.338 homes i 1.229 dones, repartits entre 390 nens i nenes menors de 15 anys, 1.613 persones entre els 15 i els 64 i la resta, ja tenen edat de jubilar-se.

floracio lleida epoca

L’agricultura de regadiu està basada en els arbres fruiters, sobretot de pinyol, i en herbacis com el farratge. Si mirem la de secà, destaca l’olivera i l’ametller, pel que fa als fruiters, i el blat i l’ordi si mirem els herbacis. En total, el 2009, Idescat va censar 2.390 hectàrees dedicades al cultiu dels fruiters, 575 als herbacis i 422 a les oliveres.

La ramaderia no té tant pes, però així i tot hi ha censats, el 2009, 100.000 caps d’aviram, 23.060 de porcins, 2.889 d’ovins i 120 de bovins.

Aitona ha sigut el poble que ha posat de moda la floració. No t’ho perdis!

Completa el dia amb la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

Aitona va ser un punt important durant els temps del califa lleidatana. Avui en dia no en queda pràcticament res, però han pogut trobar restes de l’antic castell.

que visitar a aitona segria

El comte d’Urgell va ser qui es va quedar els territoris d’Aitona després de la conquesta contra els musulmans, l’any 1149. Anys més tard, en casar-se la filla del rei Pere I, va entregar el castell com a dot i va formar part de la baronia dels Montcada.

Què visitar a Aitona, al Segrià

L’església de Sant Antolí Màrtir és una de les més boniques dels pobles que formen el Baix Segre i sense exagerar, diriem que del Segrià. Per nosaltres, és juga la primera posició amb l’església de Llardecans.

L’església data del segle XVIII, va ser construïda amb les pedres del castell i destaca per la seva façana d’estil barroc. Pel nucli antic ens trobarem amb capella de Sant Gaietà, un temple que data del segle XVIII.

El nucli antic té l’estil dels antics pobles islàmics amb carrers estrets i empinats, tots dirigits cap al turó. Del barri jueu no en queda res, més que el record en el nom dels carrers, com el carrer de la Sinagoga.

esglesies boniques del segria aitona

El 1811 va nàixer a Aitona Francèsc Palau i Quer, qui acabaria essent beatificat per Joan Pau II. Avui en dia la seva casa és un museu. També es pot visitar la cova del Pare Palau, on anava a meditar. La cova queda direcció Seròs i està indicada a peu de carretera. Si us agrada el turisme religiós, encara ens queda per visitar la Casa Natal de Santa Teresa de Jesús Jornet.

Al mateix turó on hi ha la cova del Pare Palau, hi trobem l’ermita romànica de Sant Joan de Carratalà de la fi del segle XVIII, un lloc excepcional per contemplar la vista del Baix Segre (això si no hi ha boira, si n’hi ha mireu lo que us pot passar).

la boira de lleida

En aquest turó s’hi han trobat restes d’un poblat de l’edat de bronze, els Pilarets, i de l’antic poble medieval de Carratalà. Aprofitant les restes dels poblats, es van construir trinxeres, durant la Guerra Civil Espanyola.

Aitona també té un altre poblat visitable, el jaciment arqueològic de l’Edat de Bronze Final, el poblat de Genó. Aquí s’han pogut excavar els fonaments de diversos habitatges de planta rectangular . Els estudis han revelat que els recipients ceràmics que han trobat contenien cervesa, per tant Aitona va passar a ser un dels tres llocs d’Europa més antics en l’elaboració d’aquesta beguda. Per arribar a Genó hem d’agafar l’antiga carretera d’Aitona a Llardecans i després de travessar el Canal de Seròs, veurem un indicador.

visitar aitona a l'hivern segria

La central hidroelèctrica de Seròs es troba en realitat al terme municipal d’Aitona i aprofita l’aigua del Segre desviada al canal de Seròs. Entre aquest canal i el d’Aragó i Catalunya, reguen la majoria de les terres d’Aitona.

La floració a Aitona i al Segrià

Els camps de presseguers i nectarines omplen les vistes d’Aitona de color rosa a la primavera i rogenc a la tardor. Fa pocs anys endarrera ningú es pensava que la idea de fer pagar per treure’s fotos funcionaria, però Aitona, n’ha fet d’això un atractiu turístic increïble. Les rutes tenen tant d’èxit, que el 2019 Fruiturisme va guanyar el premi a millor experiència turística de Catalunya.

mes de la floracio aitona

Nosaltres som de Lleida i una part de pagès, per tant, no pagarem per veure camps de conreu i molt menys arbres fruiters. Per això no us podem explicar l’experiència de Fruiturisme, però si que us podem dir que es pot fer per lliure. Sempre hi ha camins per anar amb la bicicleta o caminant, això si, respecteu la propietat privada, no entreu als caps dels pagesos.

Hauries de Saber:

No arranqueu branques amb flors, ningú roba un jersei al Zara.

Si voleu fer-vos fotos al costat del presseguer florit, poseu-vos en contacte amb l’organització de Fruiturisme. La veritat és que felicitem a l’alcaldesa d’Aitona per la iniciativa i per promoure els productes locals.

Els paisatge d’Aitona

El pas del Segre pel municipi d’Aitona li confereix un paisatge únic a Catalunya, els boscos de ribera. L’Observatori del Paisatge ha catalogat part d’Aitona amb les característiques del Paisatge fluvial del Segre on hi destaca la proximitat de l’aiguabarreig del Segre amb el Cinca. De fet podem contemplar les característiques d’aquest tipus de paisatge recorrent els camins d’horta.

Una part del paisatge correspon a la catalogació del Baix Segrià i l’altra als Secans d’Utxesa.

Per entendre com era el Segrià abans de l’arribada del Canal d’Aragó i Catalunya, només cal anar de Soses a Seròs i veure els turons i les serres que s’hi aixequen.

rutes natura aitona lleida

La tercera part del municipi d’Aitona té les característiques dels Secans d’Utxesa. Si recorrem aquest espai veure com passem del paisatge fluvial del Segre i la zona de secà de les Garrigues.

Aitona saludable

Tots els pobles del Segrià estan envoltats per camins d’horta més o menys enquitranats i més aviat plans que en pendent, que els fan una zona perfecta per recórrer en bicicleta o rutes tranquil·les per caminar.

rural segria

Una de les rutes més famoses d’Aitona és la de la cabana de volta, que la trobareu indicada només sortir del poble, per carretera de Llardecans. Tota la ruta anireu pels anomenats erms d’Aitona, una zona cultivada gràcies a les aigües del canal.

Quan visitar Aitona

Per Sant Antolí, el 2 de setembre, Aitona celebra la seva esperada festa major.

Un dia diferent per visitar Aitona és durant la Fira de la Baronia d’Aitona. Mercat de Cultura i Tradicions. A mitjan maig, els carrers del poble es transformen en un mercat tradicional del segle XVII.

Al web de l’ajuntament trobareu les dates actualitzades i tots els actes que s’hi celebren per tal que coordineu la vostra visita a Aitona, al Segrià.

esglesia aitona

Podeu completar la visitar d’Aitona recorrent els diversos pobles del Baix Segre, com per exemple, Soses.

Encara ens queda algún racó per descobrir el municipi d’Aitona, ens ajudes? Deixa’ns un comentari amb els teus llocs preferits.

Deixa un comentari