Penelles és un municipi de La Noguera a la província de Lleida amb 463 habitants, segons el cens del 2017 realitzat per Idescat. D’aquests 463, 265 són homes i 198 dones i si ho mirem per franges d’edat, només 54 són menors de 15 anys, 279 es troben entre els 15 i els 64 anys, 97 entre els 65 i els 84 i els 30 restants, majors de 85 anys.
Hauries de Saber:
Penelles, a Lleida, s’ha convertit de poble desconegut a un dels més visitats de La Noguera.
L’activitat econòmica agrícola de Penelles es basa, pràcticament, en el cultiu d’herbacis, amb 1.772 hectàrees cultivades a aquest tipus d’agricultura de les 2.084 totals.
L’activitat ramadera està repartida entre porcins i bovins amb 17.424 i 937 caps respectivament.
Descobreix Penelles, a la Noguera, i el seu art de carrer o street art, pels modernos!
Breu història per parlar al bar
Quan parlem d’aquesta zona de Catalunya sempre hem de parlar del comte Ermengol IV d’Urgell, ja que fou l’encarregat de la conquesta del segle XI. Part de les terres de Penelles van ser donades al monestir de Gualter i la carta de poblement a Ramon Gombau, qui havia de construir un castell.
Aquest castell va acabar a mans de l’ordre del Temple i posteriorment, com tantes altres propietats dels templers, després de la seva desaparació, va passar a l’ordre dels hospitalers.
Penelles a l’art
Però sense cap mena de dubte, el que ha fet famós aquest petit poble de La Noguera són els murals que decoren les parets dels seus edificis. Aquesta moda, ara estesa en diversos pobles del país, es va duur a terme a Penelles durant el Festival de Murals i d’Art Rural amb més de 80 murals, on hi ha fins i tot representat en Marc Marquez.
Penelles s’ha convertit en el poble dels grafittis de Lleida.
La proposta de pintar les parets de les cases i dels edificis públics de Penelles va sorgir del mateix poble, quan es van adonar que tot començava a estar una mica deixat.
Actualment, ja tenen murals d’artistes de tot el món, amb temàtiques lliures i estil diversos. De fet, els veïns del poble que ofereixen la seva paret per pintar, no saben que s’hi trobaran fins que l’obra està acabada.
Alguns dels artistes s’inspiren amb el poble, representant-hi escenes de la vida diària, de la natura que envolta on hi podem veure algunes de les aus en perill d’extinció, com per exemple la ganga o fins i tot, alguns dels veïns.
La veritat és que la iniciativa és molt bona perquè tots els turistes que atreu Penelles venen a veure un museu a l’aire lliure.
A la plaça de l’ajuntament hi ha la petita oficina de turisme on per 1€ et venen el mapa dels murals i al costat hi ha una sala d’exposicions amb objectes tradicionals catalans.
Ara la Noguera apareix als mapes de Catalunya i Penelles n’es un punt important amb el seu art rural.
Evidentment, hi ha altres pobles que han implementat aquesta manera d’atreure turistes, com per exemple Torrefarrera, al Segrià.
Què més visitar a Penelles
Per arribar a Penelles s’ha d’anar a buscar la carretera comarcal que uneix Balaguer amb Tàrrega, la C-13 i trencar a la LV-3331. Tingueu els ulls ben oberts perquè ja veureu murals abans d’entrar a Penelles.
A part dels murals, a Penelles podem visitar l’església o l’edifici de l’ajuntament a la plaça Major. Al poble de la Noguera també trobem una creu de terme d’estil gòtic del s.XV.
Passant per la carretera que va de Linyola a Penelles us cridarà l’atenció un extens mur que amaga la antiga colònia agrícola de San Vicent Ferrer. A l’interior podreu veure l’església de Sant Vicent Ferrer del 1966.
Penelles s’ha reinventat i ha tornat a la vida. Podem trobar al poble diversos bars on fer un mos o el cafè per agafar forces i seguir descobrint el poble dels grafittis de Lleida.
El paisatge de Penelles
Penelles es troba entre dos paisatges, segons la catalogació de l’Oberservatori del Paisatge.
Una part del municipi té les característiques de les Serres de Bellmunt i Almenara on hi predomina el cultiu d’herbacis de secà, alternat amb petits boscos.
L’altra part del municipi és típic de la Plana d’Urgell, on aquí destaquen els conreus de regadiu, gràcies a les aigües del Canal d’Urgell.
Podeu descobrir el paisatge de Penelles, a la Noguera, recorrent els seus camins, com per exemple fent la volta circular que porta a Bellcaire d’Urgell i aprofitar per descobrir les trinxeres i bunquers de la Guerra Civil.
Quan visitar Penelles
A diferència d’altres pobles que sempre proposem per la seva major, potser és millor visitar Penelles un dia qualsevol, per tal de poder recórrer els seus carrers tranquil·lament i fer fotografies dels murals sense gent pel voltant.
Però si voleu veure Penelles en festes, s’hi ha d’anar l’últim cap de setmana d’agost o el primer diumenge de març, que es realitza la matança del porc.
Si vas a Penelles, pots completar la visita visitant el Castell del Remei o tirant cap a la part històrica de la Guerra Civil i anar a veure búnquers a Preixens i trinxeres de Bellmunt d’Urgell!
Castell del Remei
El Castell del Remei és una finca agrícola que es troba al terme municipal de Penelles, a la comarca de La Noguera, a la província de Lleida.
Breu història per parlar al bar
Els orígens d’aquesta explotació vitícola s’han d’atribuir a la família Girona, una família de la burgesia catalana procedents de Tàrrega. El Castell del Remei és considerat el celler més antic de Catalunya en elaboració i etiquetatge de vins fins a criança.
En els seus temps, aquest petit enclou català era l’exemple més viu del que passava a Europa, ja que els diferents membres de la família Girona, van anar viatjant per Europa estudiant el millor de cada país.
Per exemple, a Anglaterra van estudiar enginyeria en plena Revolució Industrial, que els va permetre ser dels primers a mecanitzar els camps o a França van estudiar l’elaboració del vi, altres membres van estudiar comerç i finances.
Tots aquests coneixements els van aplicar a la finca de la Torre del Remei, que després de passar per França, van adoptar la paraula Chateau, al català, Castell del Remei.
Els inicis d’un celler de secà
Els inicis no van ser fàcils, ja que pretenien fer vins en un indret de secà, així que van haver d’invertir, amb altres capitals privats per fer arribar l’aigua en aquestes terres. També van tenir dificultats perque volien vendre vi en una Catalunya rural on pràcticament tothom s’elaborava el seu propi vi o en podia d’aconseguir de barat.
Per això, després d’estudiar la possibilitat d’exportar, van decidir participar en el finançament de la línia ferroviaria de Zaragoza a Barcelona, per tal de poder fer arribar el seu producte al port i així al món, ja que per terra, travessant els Pirineus, era gairebé una gesta impossible.
Amb les diverses generacions, el celler va aconseguir cert renom però finalment, l’últim Girona va morir sense descendència i el negoci va anar decaiguen a mans d’unes nebodes.
Durant la Guerra Civil la zona va quedar pràcticament deserta, només alguns dels antics treballadors de la colònia hi vivien però desafortunadament, la finca va ser ocupada militarment i les instal·lacions utilitzades com a magatzem d’armes, fins i tot, un polvorí explotà, ocasionant la mort de diverses persones.
La visita al celler
Encara avui en dia es poden veure els antics dipòsits de fusta de castanyer, típica de zona, per a la fermentació del vi. Les instal·lacions formen part de la família Cusiné, amb Tomàs Cusiné al capdavant del negoci, qui el va adquirí en una subhasta estatal.
Els vins elaborats sota l’emblema del Castell del Remei procedeixen de vinyes de la parcel·la però la gran majoria procedeixen de plantacions que tenen a la muntanya, a uns 700 metres d’altitud i formen part de la denominació d’origen dels Costers del Segre.
Fes la visita a un celler innovador en els seus temps
Els vins del Castell del Remei estan ben valorats, ja que barregen vinyes autòctones com la garnatxa, l’ull de llebre, la crinyera, el trepat, la malvasia i el macabeu amb altres d’origen francès, que la família Girona, va importar, com el cabernet sauvingnon, el shyra, el chardonnay i el sauvignon blanc.
Durant les seves visites guiades es pot visitar les antigues i les actuals instal·lacions involucrades en l’elaboració, conservació, embotellament i emmagatzematge del vi.
Una part de l’edifici del celler ha estat reconvertit en enoteca on es pot adquirir diferents vins del grup empresarial i del celler Castell del Remei així com diversos llibres relacionats amb l’enologia i la família Girona.
L’altra part és una sala d’exposicions, anomenada Lucilla Atilia, en honor a la primera propietària del Castell del Remei.
Per què Remei?
La família Girona eren devots de la verge del Remei i en honor seu van edificar el santuari de la Verge del Remei al terreny de la colònia i fins i tot li van atorgar el seu nom a les seves terres. L’arquitecte del santuari va ser Antoni Fisas Plenas i Josep Obiols Palau l’encarregat de les pintures murals de l’interior.
A més a més, pels que vulguin fer un dia complet, també hi ha una restaurant de cuina tradicional.
L’estany de la Plana, on de tant en tant s’hi veu gent navegant petites embarcacions a control remot, està al costat de la finca, donant-li un aire més naturista.
Quan visitar el Castell del Remei
La festa major del Castell del Remei és el segon diumenge d’octubre i a la primavera celebren l’aplec. El territori del Castell del Remei es pot visitar per lliure i també es poden fer visites guiades, amb tast de vins. A més a més, el primer diumenge de novembre se celebra la Diada Europea de l’Enoturisme amb visites guiades gratuïtes.
Podriem omplir l’entrada de fotografies de Penelles però molt millor si et deixem amb alguna sorpresa, no? Ja has visitat Penelles? Coneixes altres pobles que s’hagin reiventat amb l’art de carrer? Què et sembla fer una ruta buscant pobles amb grafittis per Catalunya?