El municipi de Puiggròs, a les Garrigues, comarca de la província de Lleida, és el punt de partida de la comarca quan visites aquesta zona de Ponent.

Puiggròs, Arbeca, les Borges i Juneda es poden visitar el mateix dia, segons el que més t’agradi fer. Pots aprofitar per fer alguna ruta per la natura tot passejant per la zona plana de la comarca.

Puiggròs, veí del Pla d’Urgell, contava, segons Idescat, al 2017 amb 280 habitants, gairebé repartits a mitges entre els dos gèneres, 141 homes i 139 dones. D’aquests, 23 són nens i 13 són nenes, fins als 14 anys i la gran majoria, 155, són adults entre els 15 i els 65 anys. El 2022 la població censada per Idescat és de 257 habitants.

De les 306 hectàrees de terres cultivables, la majoria,184, són de cereals com per exemple el blat, l’ordi o farratges, 91 són de fruiters i la resta d’olivers, més situats a la part de secà.

Al municipi de Puiggròs hi ha 29.197 caps de porcí, tot i que la cria d’aviram s’emporta la majoria amb 35.000 caps.

Puiggròs és un petit poble de les Garrigues però que ve val la pena fer-hi una parada i descobrir el seu castell i la seva església.

Breu història per parlar al bar

La seva història està lligada amb la història de la comarca, així que després de la conquesta cristiana, es va fomentar la repoblació de l’indret. El 1190 hi ha documentació que certifica que Guillem de Cervera, en nom d’Ermengol VIII d’Urgell, va ser l’encarregat de repoblar la zona.

La vila va passar a mans dels ducs de Cardona, concretament a Ramon Folc VI, el 1279. A partir d’aquí, el territori canvia de mans senyorials diverses vegades fins al s.XVI que Joan Honorat de Montsuar i la seva dona Joana de Cardona refan el castell, les ruïnes del qual podem contemplar.

La vila va passant de senyor en senyor durant els següents anys.

Què visitar a Puiggròs, les Garrigues

No és difícil imaginar-se el perquè del nom i és que la vila es troba al turó més gran de la zona, per això, va ser aquest el lloc escollit per construir-hi un castell, del qual no en queda pràcticament res a part d’algun mur, ja que s’ha utilitzat com a magatzem.

El castell-palau data del s.XV i el reconeixereu perquè en un dels murs es conserva un finestral gòtic i el portal dovellat amb les armes dels senyors. Avui en dia, l’església parroquial de Santa Maria, culmina el turó.

puiggros les garrigues castell esglesia

Ara Puiggròs, a les Garrigues, també ha estat decorat amb art de carrer i un mural espectacular. Però hi haurem d’anar per fer-ne la fotografia.

El paisatge de Puiggròs

El paisatge de Puiggròs recull les característiques típiques de la Plana d’Urgell, segons l’Observatori del paisatge.

Això és caracteritza per camps de conreu, principalment de secà. La boira a l’hivern i un estic sec i caluràs fan que aquesta zona tingui un microclima particular.

De Puiggròs podem anar a Arbeca, també a les Garrigues, i descobrir el seu poblat iber.

Quan visitar Puiggròs

El partó de Puiggròs és Sant Roc, per això la festa major es celebra l’últim cap de setmana de juliol. Altres dates interessants per visitar el poble, és durant la setmana cultural i especialment el darrer dia amb la Cassola, com a cloenda.

Els primers mesos de l’any es dur a terme la matança del porc i durant el juliol, l’ajuntament organitza una caminada popular a la llum de la lluna.

Al web de l’ajuntament veureu tota la informació de Puiggròs, a les Garrigues.

Què et sembla a tu el poble? Deixa’ns un comentari i explica’ns la teva experiència. Tens la foto del mural?

Deixa un comentari