El municipi de Puiggròs, a les Garrigues, comarca de la província de Lleida, veí del Pla d’Urgell, contava, segons Idescat, al 2017 amb 280 habitants, gairebé repartits a mitges entre els dos gèneres, 141 homes i 139 dones. D’aquests, 23 són nens i 13 són nenes, fins als 14 anys i la gran majoria, 155, són adults entre els 15 i els 65 anys.

De les 306 hectàrees de terres cultivables, la majoria,184, són de cereals com per exemple el blat, l’ordi o farratges, 91 són de fruiters i la resta d’olivers, més situats a la part de secà. Al municipi de Puiggròs hi ha 29.197 caps de porcí, tot i que la cria d’aviram s’emporta la majoria amb 35.000 caps.

Breu història per parlar al bar

La seva història està lligada amb la història de la comarca, així que després de la conquesta cristiana, es va fomentar la repoblació de l’indret. El 1190 hi ha documentació que certifica que Guillem de Cervera, en nom d’Ermengol VIII d’Urgell, va ser l’encarregat de repoblar la zona.

La vila va passar a mans dels ducs de Cardona, concretament a Ramon Folc VI, el 1279. A partir d’aquí, el territori canvia de mans senyorials diverses vegades fins al s.XVI que Joan Honorat de Montsuar i la seva dona Joana de Cardona refan el castell, les ruïnes del qual podem contemplar. La vila va passant de senyor en senyor durant els següents anys.

Què visitar

No és difícil imaginar-se el perquè del nom i és que la vila es troba al turó més gran de la zona, per això, va ser aquest el lloc escollit per construir-hi un castell, del qual no en queda pràcticament res a part d’algun mur, ja que s’ha utilitzat com a magatzem. El castell-palau data del s.XV i el reconeixereu perquè en un dels murs es conserva un finestral gòtic i el portal dovellat amb les armes dels senyors. Avui en dia, l’església parroquial de Santa Maria, culmina el turó.

Quan visitar Puiggròs

El partó de Puiggròs és Sant Roc, per això la festa major es celebra l’últim cap de setmana de juliol. Altres dates interessants per visitar el poble, és durant la setmana cultural i especialment el darrer dia amb la Cassola, com a cloenda. Els primers mesos de l’any es dur a terme la matança del porc i durant el juliol, l’ajuntament organitza una caminada popular a la llum de la lluna.

Què et sembla a tu el poble? Deixa’ns un comentari i explica’ns la teva experiència.

Deixa un comentari