• Post category:Xina
 • Post last modified:setembre 28, 2020

Suzhou (苏州) la ciutat dels jardins i dels canals de la província de Jiangsu és una de les escapades perfectes d’un dia des de Shanghai o com a parada camí de Nanjing.

Entra a Itinerari per la Xina i descobreix que més pots visitar a la Xina.

En situació

Aquesta ciutat va ser el punt més important de la cultura Wu que es va desenvolupar al voltant del llac Tai. Ja en aquest període, segle VI a.C., es van començar a construir jardins privats, arribant a la seva màxima esplendor al segle XVIII.

Avui en dia, encara en queden uns 50 i alguns d’ells estan oberts al públic, pagant l’entrada. Per Marco Polo, Suzhou era una de les ciutas més maques de Xina, en aquell temps era un dels punts més importants de la Ruta de la Seda.

Fins i tot la va arribar a anomenar la Venècia de Xina, avui es pot passejar pels seus canals en unes embarcacions que recorden lleugerament les góndoles venecianes.

La ciutat està a només una hora de Shanghai en tren i l’estació de tren a uns 4km del centre. Malgrat ser una de les ciutats no capitals més grans del món, amb un dia, un se’n pot fer una bona idea del que és la part històrica. Evidentment, tot depenent de la quantitat de jardins que es vulguin recórrer i dels temples i museus que s’entrin. Per fer la ciutat completa s’hi ha d’estar mínim uns tres dies i tenir moltes ganes de gastar diners.

Breu història per parlar al bar

La ciutat va ser fundada el 514 a.C. però no va ser fins al temps de la dinastia Han de l’Est, cap al 100 d.C. que no es va convertir en una de les ciutats més grans del país. Gràcies als seus canals, sempre ha sigut un punt important de comerç que ha ajudat a fer créixer la ciutat. Durant les dinasties Ming i Quin va ser el centre econòmic més important de l’imperi.

Què visitar a Suzhou

A part dels temples i pagodes, Suzhou s’ha fet famosa pels seus jardins. El jardí més important és el Humble Administrator’s, també és el més car, ¥90. Aquest jardí va ser construït durant els primers anys de la dinastia Ming.

En aquest post parlarem una mica més del de Lion Forest Garden o també anomenat el Regne de les Roques situat a només uns metres de l’anterior, ja que és el que vam visitar. L’entrada és de ¥40 i destaca la seva gruta de roca artificial.

Aquest jardí formava part d’un monestir budista, essent l’únic jardí que queda de la dinastia Yuan i data de 1342. Passejant pel jardí, a part del llac, també hi ha diversos pavellons construïts a l’estic de l’arquitectura clàssica, alguns d’ells utilitzats avui com a sales d’exposició.

Al sortir del jardí, només cal anar caminant seguint els canals fins a arribar al riu Ping Jiang, situat al centre històric i cultural de Pingjiang i després deixar-se portar per la gent, les botigues i els llocs de menjar ambulant. Malgrat que el carrer és 100% turístic s’ha de reconèixer que és totalment recomanable.

El riu Png Jiang era el principal mitjà de transport comercial en la Sizhou antiga. Actualment es pot creuar en diverses ocasions mitjançant els ponts, com per exemple el pont de Zhong An i el de Xiao Xin, que representen la clàssica estructura de pont doble de la regió de Jiangnan, mentre el primer travessa el riu, el segon ho fa sobre un canal, quedant perpendicular al riu.

Un altre pont que destaca és el de la victòria, anomenat així per commemorar la victòria durant la guerra del Japó el 1945.

Nou dels seus jardins van ser declarats, el 1997, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest organisme destaca la recreació de paisatges naturals en miniatura, l’antiguitat dels jardins que va des del segle XI fins al XIX i la importància de la naturalesa a la cultura xinesa. La UNESCO destaca el Humble Administrator’s Garden, el ingering Garden, el Net Masster’s Garden, la Mountain Villa with Embracing Beauy, el Couple’s Garden Retreat, el Cangland Pavilion, el Lion Grove Garden, el Garden of Cultivation i el Retreat & Reflection Garden.

Hauries de saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Suzhou

 • Anar de Shanghai a Suzhou: Hi ha trens gairebé cada hora. Un exemple és el que surt a les 10:21 i costa CNY 14.
 • Anar de Suzhou a Nanjin: una de les opcions més barates i a més a més t’estalvies la nit de hostel és el tren nocturn de les 21:22 per ¥29,5, cadires.

Moure’t per Suzhou

 • L’estació de trens es troba a uns 4 km del centre però nosaltres hi vam anar caminant.

Dormir a Suzhou

 • No cal quedar-se a dormir, a no ser, que es vulgui visitar més d’un jardí.
 • Deixar la motxilla a l’estació perquè no ens quedem a dormir: ¥20, cada una de les grans.

Menjar

 • Hi ha restaurants i supermercats. Plat d’arròs per CNY 6, una mica menys d’un dòlar.

El que et fa estalviar diners

 • Es pot viatjar cap a Nanjin amb el tren nocturn.
 • A l’estació de trens hi ha aigua calenta per prepar uns noodles ràpids.
 • Segurament tots els jardins són bonics per dintre però a tots s’ha de pagar entrada. El que vam visitar nosaltres, el Lion, és força recomanable però no podem dir si el millor, perquè és l’únic al que vam entrar.
 • Mirar per internet els jardins per decidir quin vols pagar l’entrada.

Atractius turístics

 • Lion Forest Garden entrada és de ¥40

Deixa un comentari