Com passa a moltes ciutats del món, Buenos Aires també té grafitis i pintades per les seves parets. Ara està molt de moda l’art de carrer o l’street art, només cal veure pobles com Penelles o Torrefarrera que s’han situat al mapa turístic gràcies a aquestes intervencions.

En situació

A Buenos Aires hi ha molts llocs on l’art de carrer o street art s’ha posat de moda. De fet, fins i tot des del Gobierno de la Ciudad han organitzat rutes i visites guiades gratuïtes per recorrer aquests llocs. La veritat és que per tots els barris en trobes, és cert que barris com Colghlan n’han fet el seu emblema, com si d’un Penelles parléssim.

Des de Fuet i Mate volem mostrar-vos-en de diferent llocs i temàtiques. Algunes, fins i tot, són “improvitzades” però sapigueu que escolliu la que escolliu, passejar per la ciutat veient art és gratuït! I si ho voleu fer amb guia, feu-ho amb les del govern de la ciutat, que aquestes sí que són totalment gratuïtes.

No caigueu en les Free Tours o pitjor, les rutes on has de pagar per veure art de carrer o street art.

Hi ha una llei, la de llei del muralisme que regula l’art urbà o de carrer com una cultura que es dur a terme al carrer amb l’aprovació del propietari de la propietat.

Colegiales

Comencem pel barri més fàcil, Colegiales. Aquí tenim les parets del Mercado de las Pulgas a Colegiales o la decoració de la plaça Mafalda, que recentment ha canviat.

Palermo

A Palermo també trobem moltes parets pintades sobretot per la zona de Palermo Chico, dos exemples són els carreronets de Santa Rosa o Soria.

Chacarita i Villa Crespo

Estrictament és el barri de Chacarita però està al límit amb Palermo i Villa Crespo. Un dels millors racons de la ciutat el triangle, a Castillo, Fitz Roy i Dr. Benjamín Canard que forma part de totes les rutes de “Street art” de la ciutat. El 2019 estaven canviant la paret del Homer Simpson, així que no us torneu bojos bucant-la.

Tant per Chacarita com per Villa Crespo s’ha d’anar passejant pels seus carrers ja que us trobareu autèntiques obres d’art. Aquí també hi ha un racó on trobar-se els símbols de la patria.

Caballito

Tampoc t’esperes que gairebé tots els barris tinguin algun mural o altre, per exemple les parets del voltant del Parque Centenario o del Rivadavia a Caballito. A part per Caballito pots veure a Iniesta o a l’Astèrix o Batman i Robin fent-se un petó, per exemple.

Parque Patricios

Per Parque Patricios han decorat les pilones que hi ha per les veredes amb emblemes del barri, com per exemple el símblo del Globo del club de futbol del barri, Huracán o cantans populars.

San Nicolás i Monserrat

La ruta de l’art de carrer o street art també passa pels barris més antics de la ciutat. Tant per Monserrat com per San Nicolás podem veure diversos racons decorats amb més o menys gràcia o més o menys intenció. Per exempe tenim el mural de l’avenida de Mayo contra els Fons Butire o el dedicat al Rock Nacional.

De Monserrat també s’ha de destacar les del carrer Balcarce que recorren el Paseo de la Historieta.

San Telmo

San Telmo té una gran quanitat d’art de carrer però hi ha una zona que és de les més antigues de la ciutat i de les més fotografiades: el pasaje San Lorenzo.

Recoleta

Per Recoleta també trobem llocs ben emblemàtics, com el mural que hi ha als Bajos de Recoleta dedicat als símbols nacionals o la nova decoració del Hospital Clínicas a la Plaza Houssay.

Coghlan

Coghlan és un dels primers barris que va incorporar els murals “bonics”. Passejar pels seus carrers és tota una meravella de l’art de carrer. L’Street art decora moltes de les façanes amb obres molt bones.

Balvanera

Hi ha un racó secret a Balvanera, que no surt a cap guia de turisme, i que està ple de murals espectaculars. Aquí tens a molts dels superheoris de còmics i també del futbol.

Evidentment hi ha totes les pintades al tango i en especial a Gardel que podem trobar per la zona del Abasto, que converteixen aquella zona en una de les nostres preferides.

Que no us embauquin

Una cosa que no m’esperava i, per ser sincers, no acabo d’entendre, és que hi hagi tours on et cobren fins a 25U$D per recorre la ciutat i mostrar-te aquest art, que si una cosa té de particular és que és gratuït i està a l’abast de tothom.

Callejear és gratis

També és interessant i no t’esperes totes les temàtiques que poden arribar a tractar. Així a molts barris et trobes referencies al club de futbol de la zona, hi ha pintades polítiques, reivindicatives o senzillament artístiques. N’hi ha que expliquen la història del barri o fins i tot homenatges a quadres famosos com el Gernika. I una altra cosa que no t’esperes és les diferents superfícies on es mostra aquest art, des de portes de garatge, a façanes d’edificis, trens, camions, autobusos o ponts, només per posar alguns exemples.

Per fer-vos un petit tastet, un resum:

Gairebé tots els barris en tenen, però hem de confessar que no n’hem trobat cap a Belgrano, Boedo, Parque Chas, Flores, Floresta, Monte Castro, Núñez, Saavedra, San Cristóbal, Puerto Madero, Velez Sarfield, Villa del Parque, Villa Devoto, Villa Pueyrredón, Villa Real o Retiro serà perquè no els hem passejat amb les ulleres de l’art de carrer per trobar street art.

Quin és el teu preferit?

Deixa un comentari