• Post category:Myanmar
  • Post last modified:setembre 15, 2021

Si has arribat aquí és perquè vols saber com fer-ho per no pagar el tiquet de l’entrada turística a Bagan o perquè no vols pagar els 20U$D per pernoctar a la ciutat o perquè et comença agradar això de practicar el #turismenoguiri. T’expliquem com visitar el Bagan alternatiu, com fer-ho a la teva manera.

pagar entrada Bagan

Sigui com sigui, et volem explicar com visitar Bagan i que la teva butxaca no pateixi gens ni mica.

El que t’expliquem aquí ens hagues encantat saber-ho abans de preparar el nostre itinerari per Myanmar i sobretot abans d’haver comprat el vol de Tailàndia a la Índia. Part és la nostra experiència, part la sensació que ens va donar.

Hauries de Saber:

Un dia i un moto elèctrica és tot el que necessites.

Si vols saber com gastar menys de 10U$D al dia viatjant per Myanmar, pega un cop d’ull als nostres trucs motxillers per Myanmar i el nostre itinerari.

En situació

Bagan és una ciutat de la regió de Mandalay famosa pels seus temples que es van anar construint quan fou capital del regne de Pagan entre els segles IX i XIII. Fins aquí arriba el típic que expliquem de qualsevol ciutat perquè pel cas de Bagan no us volem dir quins són els millors temples, ni els temples “perduts”, ni tot allò que és fàcil trobar per internet.

Tampoc us volem explicar com visitar-los, on dormir, ni on menjar. El que volem és explicar-vos el que nosaltres no vam saber trobar per internet. El Bagan alternatiu.

Així que per Bagan, farem una excepció al que anem fent a F&M i en lloc d’explicar la història de la ciutat, què visitar i fer el particular Hauries de Saber, anem directe a fer una de les entrades de “Pressupost Motxiller” i us explicarem uns quants trucs.

Els trucs de Bagan

Volem que us quedin clares tres coses per visitar Bagan alternatiu:

  • La primera és que no cal pagar l’entrada a la ciutat antiga.
  • La segona és que amb una moto elèctrica es pot visitar tot amb un dia.
  • La tercera és que si us voleu quedar a dormir, hi ha molts llocs on acampar.

Com ja hem explicat, resulta que espantats pels preus de Myanmar i del que ens explicaven els altres viatges i blogs, vam organitzar-nos la ruta mínima i vam comprar el vol que ens portaria cap a la Índia. ERROR! Haguéssim pogut gaudir molt més de Myanmar i sobretot de Bagan.

Nosaltres no vam acampar, vam viatjar amb autocar, de nit cap a Mandalay, però els terrenys per anar i plantar la tenda, no us els acabareu.

Com estalviar més de 40U$D per dia.

Dit això, Bagan, és molt més barata del que llegireu per internet i per les guies de viatge. Fet que us pot ajudar a decidir quants dies estar a Bagan, ja que, seguint aquests trucs, us estalviareu més de 40 dòlars per persona i dia.

Arribar a Bagan

Nosaltres vam arribar amb tren, procedents de Yangon. Aquest ja és un truc, ja que els autocars arriben a la matinada i els taxistes us perseguiran i fins i tot es posaran violents (o això ens han dit i hem llegit). En canvi, com que amb tren viatgen més locals que turistes, no trobareu tants taxistes “violents”.

De l’estació de trens cap a la ciutat, tenim dues opcions clares, una és anar a la carretera i intentar fer autoestop i la segona, si no hi ha sort amb el dit, és caminar i agafar un camí secundari que porta a la ciutat i que ja està, fins i tot, marcat al maps.me.

A nosaltres la jugada ens va sortir perfecta perquè al cap de 5 minuts de caminar amb la motxilla vam veure una camioneta parada al costat que ràpidament van acceptar portar-nos fins al centre de la ciutat nova, sense ni tan sols, veure el punt on es pagava l’entrada. I totalment gratis. Només a canvi d’un parell de fotos, a lo famos!

A més a més, l’experiència va ser ben divertida, vam revolucionar la caixa del camionet. Després de treure’ns les sabates i d’ajudar-nos a pujar les motxilles, tothom es va voler fer fotos amb nosaltres, enriute’n tu de la Shakira i el Pique.

L’entrada a la ciutat de Bagan

El que sí que heu de tenir en compte és que als temples més turístics hi ha vigilants. La nostra estratègia estava pensada feia dies, no era una jugada ètica, però sí que va resultar ser efectiva.

Tan aviat com ens van demanar el tiquet, vam buscar-lo a la motxilla i ens vam fer els sorpresos de no tenir-lo. “És clar, el té la teva germana!” vam dir amb veu alta i en català, com si haguéssim caigut en l’error en aquell precís instant.

Li vam explicar a la noia que se l’havia quedat la meva germana i que ens havíem separat a l’hora de dinar perquè ells volien descansar una mica. L’única pregunta que ens van fer, va ser quan ens havia costat el tiquet. Pels volts dels 20 dòlars, vam respondre.

La segona cosa que vam fer, en un altre temple, va ser preguntar a una parella d’argentins quan els hi havia costat, on l’havíem comprat i si els hi havia venut un home o una dona. Però mai més ningú ens va tornar a demanar el famós tiquet.

La informació del preu actualitzada la trobareu a qualsevol blog. Perquè no vam pagar l’entrada? Serem sincers i no caurem en allò de “com que el país és corrupte, no volem col·laborar”, mentida! No la vam pagar perquè vam trobar la manera de no pagar-la i punt. Si no pagues, tu també ets corrupte! no t’enganyis!

Bici o moto per visitar Bagan

Llogar una moto elèctrica no és gens difícil, a tot arreu en lloguen. Per exemple, nosaltres vam caminar fins a Lan Ma Taw Road on hi ha la botiga Ei Shwe Khaing i allí mateix, el preu que ens van demanar era el que havíem trobat per internet, com a referència, 6.000 kiats (preu total perquè van sense gasolina).

A més a més, ens va donar aigua calenta per fer un cafè que portàvem en sobre i ens va guardar les motxilles fins a l’hora de marxar. Gratis

Una manera de fer-ho més òptim és que si et vols quedar a dormir, llogues una bici per dos dies i per 2.000 kiats per persona i així pots acampar a la vora d’algun temple allunyat.

Marxar de Bagan

La propietària de la botiga on vam llogar les motos, encara ens va fer un preu pel bitllet de l’autocar cap a Mandalay, més barat que a l’estació d’autocars i ens va deixar esperar allí, mentre ens va permetre carregar el mòbil.

Però si ho voleu fer bé, sapigueu que hi ha un tren que va cap a Mandalay, molt més barat i és que el tren, si aneu amb temps, ha de ser la vostra única opció de transport per Myanmar, un autèntic regal i una experiència com poques pel sud-est.

El tren surt a les 4.00 am i costa 1.200 kiats i per domir, doncs a l’estació. L’últim autocar surt a les 20.30 però costa 9.000 kiats, és més ràpid però costa molt més. En aquest punt, si haguéssim encarat Myanmar sense data de sortida, haguéssim agafat el tren, fent dit fins a l’estació o caminant els 5 km que separen l’estació de trens del centre.

Però com que teniem una ruta mínima i optimitzada per no gastar més del compte, vam optar per l’autocar que a més a més, ens passava a buscar per la botiga de la senyora i a sobre vam aconseguir que ens deixés a l’estació de trens de Myanmar. Més car, però més òptim, malgrat tot, a tornar-ho a fer avui, aniríem amb tren.

És cert que amb l’autocar, a Mandaly s’arriba de nit però et deixa a l’estació de trens, si vols, i allí mateix podeu posar l’aïllant a terra i sumar-vos a dormir amb tota la gent que espera algun tren que surti de matinada.

La combinació perfecta pel nostre camí mínim, era que l’autocar arriba a la 1.00am a l’estació de trens de Mandalay i hi ha un tren cap a Hsipaw a les 4.00 am del matí, no perdem gens de temps.

Els horaris de l’autocar cap a Mandalay són a les 6.30, 8.30, 11.00, 12.30, 14.30, 16.30 i 20.30 i el viatge tarda unes 5 hores.

Menjar a Bagan

Per menjar, als preus de Mandalay no hi ha secret, on vulgueu. Al carrer principal hi ha un parell de llocs, però vigileu que us posaran “tapes” i us les cobraran.

menjar a bagan

A la nit, aneu a la plaça que divideix els dos carrers principals i busqueu una noia que fa noodles boníssims per només 500 kiats.

Les nostres despeses per Bagan

Dit això, les nostres despeses a Bagan van ser:

  • 6.000 kiats per la moto elèctrica a dividir entre dues persones.
  • 9.000 kiats per cap per l’autocar (però sabent-ho bé hagués sigut 1.200 kiats pel tren).
  • 500 kiats per cap per sopar.
  • 3.500 kiats entre dos per dinar.

Amb aquest preus, estalviant-nos l’entrada a la ciutat i el dormir, encara ens vam poder permetre fer un cafè de 300 kiats.

Quin és el teu temple preferit? Deixa’ns un comentari i explica’ns per què.

Deixa un comentari