Amarapura, Sagain i Inwa són tres dels llocs més recomants a visitar a Myanmar. Les antigues capitals, els racons amagats, el pont del capvespre, etc. etc. etc.
Fora sarcasme, és una visita interessant, sobretot Inwa. Les altres dues, no li vam trobar la gràcia, però ja que llogues moto, pots aprofitar per fer la ruta completa de les antigues capitals de Myanmar.
Portes estona llegint i buscant informació sobre Myanmar i et sembla el país més car del sud-est asiàtic? Això és perquè encara no has llegit els nostres trucs motxillers, comença pel nostre itinerar per Myanmar.
Avui us explicarem com és possible, gairebé sempre, viatjar per lliure. No caigueu en la trampa del taxista!
En situació
Les antigues capitals de Myanmar són una sèrie de ciutats a prop de Mandalay, que en algun moment de la història de Myanmar en van ser capital. Les més famoses són Amarapura, Sagaing i Inwa i totes tres es poden visitar amb un dia, si es té mitjà de transport.
La manera més econòmica és llogant una moto i la manera més còmoda és amb taxi i conductor particular.
Hauries de Saber:
Lloga una moto i fes-ho per lliure.
Potser llegireu en algun lloc que la gent condueix molt malament i que tot és una bogeria. Bé, potser és cert, però us confessem que nosaltres no havíem portat moto abans d’aquest viatge. Tampoc n’hi ha per tant, tot i que també confessem que vam caure diverses vegades i en diferents països (ssshhh).
En aquest cas, per organitzar-nos la visita, ens va sortir rodó. Vam llogar una moto semiautomàtica i encara vam arribar a temps a Mandalay per agafar el tren que surt a les 17.00h direcció Kalaw.
La veritat, és que si haguessim llegit l’entrada de 3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar, segurament haguessim llogat la moto per dos dies i recorregunt una mica més el país.
En aquesta entrada en particular, enlloc de parlar sobre que pots visitar a Amarapura, Sagaing i Inwa o enlloc d’explicar-vos els millors i secrets temples…cosa que pots trobar en qualsevol blog per internet, ens centrarem a explicar-vos els trucs de cada ciutat.
Us comentarem tot allò que, una vegada més, vam llegir per internet que no es podia fer o que s’havia de vigilar i que nosaltres vam decidir provar…
La moto
Comencem pel principi, el transport. Que si taxi o que si moto. Nosaltres el taxi el descartem des del minut 1, per principis, així que anem a la moto.
El tema de la moto el farem curt: us donem directament la direcció del lloc on la vam llogar nosaltres, per dues raons, la primera és que estava obert a primeríssima hora, a les 7.30h del matí i la segona és que a part de ser molt professionals i amables, no surten a cap guía de turisme, ni blogs famosos i per tant, encara tenen preus competitius. El lloc és Nylon Hotel, a la cantonada del carrer 83 amb 25 (nylon33460@gmail.com).
Hauries de Saber:
Lloga una moto a primeríssima hora.
La moto semiautomática ens la van deixar per tot el dia (fins a les 22.00 ens van dir) per 8.000K i l’automàtica, tenia un cost de 15.000k.
No diem que sigui el lloc més barat de la ciutat, però sí que en vam recorrer uns quants. Alguns dels que posen a la Lonely Planet i que, evidentment, recomanem molts blogs i no ens llogaven la moto fins a mig matí. Un altre que vam acordar que ens obriria a les 7.00h, resulta que no.
Així que vam tenir la sort de seguir caminant i a les 7.30h veure aquest hotel que també lloga motos. Perfecte!
Res de tenir por per la conducció, és cert que la ciutat de Mandaly és una mica cahòtica, però no us deixeu enredar amb que si aneu per lliure haureu de pagar entrades i totes aquestes coses que us diuen, llogueu una moto, aneu al vostre ritme i sense pagar res de res.
Sagaing
La primera ciutat que vam posar a la llista va ser Sagaing, amb la seva muntanya sagrada i els seus temples escampats.
Per accedir a dalt de tot, si ho feu per l’entrada principal, és fàcil que us demanin diners, però si entreu per algun dels molts camins secundaris, ningú us reclamarà res, sense necessitat que us hàgeu d’amagar ni res per l’estil.
Deixar la moto a baix de tot, no té cost, però el que sí que pot costar una mica és l’esforç físic de pujar les innumerables escales.
Sagaing té més de 600 pagodes i es troba a uns 21 km de Mandalay. El punt més emblemàtic de la ciutat és el turó, on al dalt de tot hi ha alguns temples, entre ells l’estupa que data del 1312.
Sincerament, no vam recorrer Sagaing com segurament es mereix. En part pel tema del temps just (error!) i en part, perquè de passada no ens va cridar gaire l’atenció. Però ara, si hi tornessim, sabent tot el que sabem, hi passariem una estoneta més.
Inwa, la nova Bagan
La segona parada és Inwa, segons la nostra opinió, la més bonica de totes i si no has pogut anar a Bagan, aquí podràs fer un tastet del que haguessis vist.
Per internet trobareu mil històries sobre si per visitar Inwa s’ha de pagar per entrar-hi, que si per accedir a la zona dels temples s’ha de travessar una barca i després us obliguen a agafar un cotxe de cavalls, etc.
La veritat és que nosaltres hi vam anar amb moto i mai ningú ens va demanar diners, ni ens va obligar a res.
Una vegada més no vam veure cap control, no vam haver de fer cap jugarreta, senzillament vam entrar pel camí principal i vam tornar a marxar per aquest.
Aquesta ciutat va ser capital del país durant més de 350 anys, en una successió de diferent regnes.
Per cert, les típiques fotos de nens monjos jugant a futbol, com podeu veure en aquesta entrada, la trobareu a Inwa. Un clàssic!
Amarapura i el pont
L’última que visitarem és Amarapura, famosa pel seu pont de fusta U-Bein sobre el riu Taungthaman.
És igual el que llegiu per internet, sempre hi trobareu turistes i us serà molt difícil fer la foto del pont sense vianants, per tant, relaxeu-vos.
També hem d’afegir que la frase de “Myanmar en estat pur” no pot ser d’allò més errònia, el que trobareu seran milers i milers de turistes, és més possible que descobriu Myanmar al tren, classe turista, que passejant per les antigues capitals.
La part positiva és que deixar la moto al pont no té cap cost addicional i passejar pel pont, tampoc. Molta gent visita Amarapura al matí perquè a les 11.00 hi ha la “desfilada dels monjos”. No us podem explicar res més perquè vam decidir no ser partícips d’aquest acte religiós d’una manera turística-ovella.
Per cert, al moment de fer aquesta fotografia hi havia força gent. Senzillament vaig buscar un angle on no sortigués ningú. Creieu-nos, hi ha gent de totes les nacionalitats a totes hores.
L’altra gran motivació per visitar Amarapura és fer-ho a la posta de sol, ja que a les guies de viatges sempre hi ha unes fotos magnífiques. No us ofusqueu per l’hora, ni per arribar-hi a la sortida o posta de sol, com vosaltres hi haurà mig Myanmar i part de l’estranger alló, per tant, mai podreu tenir la fotografia desitjada.
Atenció, que ningú us faci creure que no podeu entrar ni amb sabates ni amb casc. Hi ha gent a fora dels temples que així us ho farà notar. Us diran que ells us guarden les coses per un módic preu. En tot cas, si l’afirmació és cert, a l’interior dels temples sempre hi ha un lloc on deixar les coses, gratuïtament.
Hauries de saber per visitar les ciutats antigues
L’imprescindible
Moure’t per les ciutats antigues
- Moto semiautomàtica: des de les 7.30 fins a les 22.00 per 8.000k. Nylon Hotel, a la cantonada del carrer 83 amb 25.
- Gasolina: 2.000k.
Dormir a les ciutats antigues
- Pots començar ben d’hora i marxar amb tren cap al pròxim destí.
- Si vas amb moto hi ha molts llocs, sobretot a Inwa on es podria acampar.
Menjar
- Abans d’arribar al pont de fusta hi ha un restaurant on podreu menjar a l’estil Myanmar per 800k.
- Si menjeu de restaurant és lleugerament més car que a les parades del carrer però la quantitat és força més gran.
El que et fa estalviar diners
- Si vas per lliure, no cal pagar entrades per res.
- No cal guia ni conductor privat.
- La manera més econòmica d’entrar i de sortir de Mandalay és un tren, a part l’estació d’aucars està molt lluny del centre.
Tens algun dubte sobre el teu itinerari per Myanmar o per visitar les ciutats antigues? Quina ciutat t’ha agradat més a tu?
Pingback: MYANMAR – BIRMANIA: 30 POSTS QUE AYUDAN PARA VIAJAR [2] | Viatges pel Món