Capilla del Señor és una tranquil·la població ubicada a la Província de Buenos Aires, al partit de Exaltación de la Cruz, a uns 80 km de la ciutat de Buenos Aires. És l’escapada perfecta pels qui no tenim cotxe i volem desconnectar una mica de la ciutat, arribar-hi és relativament senzill i econòmic. El 1994 la localitat va ser declarada Bien de Interés Nacional.
Breu història per parlar al bar
Quan es va començar a colonitzar aquesta zona, cap a principis de 1600, s’hi van instal·lar els membres de la Companyia de Jesús per tal d’explotar els recursos de ramaderia i controlar les mercaderies que venien del nord del país.
El 1730 s’hi va instal·lar Francisco Casco de Mendoza, el qual va fer construir una parròquia en el mateix on avui hi ha la casa parroquial. Uns 20 anys més tard es constitueix el poble de Capilla del Señor, al voltant d’aquesta primera parròquia segons una Real Pragmàtica del Rei Carlos III que obligava que totes les famílies de la zona rural s’havien d’agrupar al voltant d’una parròquia per tal que els seus fills rebessin educació.
Què visitar a Capilla del Señor
Per començar la visita al poble és recomanable anar a l’oficina d’informació i turisme que es troba sobre Rivadavia quasi cantonada amb Mitre, molt a prop de la plaça principal, la Plaza San Martín.
Al voltant de la Plaza San Martín hi ha algun dels edificis històrics del poble, per exemple el Miralejos, que es tracta d’una casa d’estil italianitzant. També hi ha l’església Parroquial de Exaltación de la Cruz construïda a finals del s.XIX d’estil eclèctic italià on al seu interior hi ha la Reliquia de la Santa Cruz, un reliquiari amb dues estelles de la Creu de Crist.
A la mateixa plaça també hi ha el Palacio Municipal o Casa Municipal tal com marquen les inicials a la seva façana. Al costat mateix hi ha l’escola Nº1 que va ser la primera que va fundar Rivadavia, com a ministre, a la província de Buenos Aires el 1821.
Al costat l’escola ens trobem amb un dels dos museus de la zona, el Museo del Periodismo de la Provincia de Buenos Aires, amb entrada gratuïta i que val totalment la pena, més que per l’exposició en si, per poder veure una autèntica casa de província. En aquesta casa s’hi va imprimir el primer diari de la campanya bonaerense el 1871 i hi podem veure la Marinoni, la màquina amb la qual es va fer aquell diari que es distribuïa setmanalment a tota la província. El museu tanca a les 16h i amb uns 20 minuts n’hi ha prou per conèixe’l.
Després de dinar en un dels molts restaurants o bars que hi ha entre la plaça principal i els carrers del voltant, sobretot Urcelay i Estrada, podem anar a estirar-nos una estona al voltant del rierol de la Cruz. Sobre el carrer Alsina hi ha el Lazareto, o el que queda d’ell, és a dir l’edifici que es va destinar com hospital per tal de poder tractar la febre groga de 1867.
Darrere de l’església hi ha el Museo de Arte Sacro, que ens van comentar que era una col·lecció privada molt interessant.
Al carrer Urcelay hi ha el Mirador, una construcció encarregada pel francès Enrique Lamarque el 1867, on en el seu moment hi funcionava un hotel i un casino, mostra de la importància de la zona a principis del s.XIX
Ja quasi als afores del poble hi ha el cementiri amb plaques realment antigues i algunes voltes de sorprenent construcció per ser el cementiri d’un poble. Al costat hi ha l’estació de trens “Capilla” per on passa el Urquiza, una de les dues línies ferroviàries que passen per Capilla del Señor, tot i que aquesta només és de trens de mercaderia.
Seguint el carrer Pellegrini arribem a l’altra estació, on allí sí que podem agafar el tren per cap a Victoria per canviar amb el Mitre i arribar a Capital en un viatge lent però econòmic.
Pels voltants de Capilla del Señor
Als afores del poble, sobre el camí Dos Hermanas hi ha la pulpería Los Ombúes la qual es creu que possiblement és la més antiga d’Argentina.
També als afores del poble hi ha l’estancia Martin Fierro, propietat del seu escriptor Josè Hernández, que a més a més es troba a la zona on es va construir la primera estància de Francisco Casco de Mendoza, el fundador del poble. Malauradament és de propietat privaa i no es pot visitar.
Hauries de Saber
Com anar a Capilla del Señor sense cotxe_ Autobus: des de Palermo, agafar el 57 o el Expreso a Pilar per $22 i 1h de viatge. Allí canviar al 57 que vagi a Capilla del Señor, 30min i $8. Opció2: Tren fins a Pilar i allí el 57 fins a Capilla del Señor. Tot amb tren: agafar el Ferrocarril Mitre fins a estació Victoria i allí canviar al ramal de Capilla del Señor, 2h 30 min 2,7$. En total 3h per poc més de $5.