• Post category:Argentina
  • Post last modified:octubre 11, 2020

Tecnópolis és una fira de tecnologia però en realitat és més que això, és una fira de tecnologia, una fira gastronòmica, una fira agrària, un museu de la ciència, un de l’evolució humana i del cos humà, un altre de la biodiversitat argentina i un de l’etnografia, un viatge pels diferents paisatges del país i pels mars i rius a l’aquari i per les passions esportives, una zona de videojocs i de jocs infantils i un dia a Jurassic Park i moltes altres coses més.

La veritat és que cada vegada que hi vaig, en surto encantada perquè a més a més, cada cap de setmana fan un festival diferent, que si de música, que si de ball, que si la NBA, que si la gastronomia regional i nacional. O sigui, que només has d’escollir que és el que t’agrada i creuar la General Paz.

En situació

La fira de Teconopolis en si comença amb les vacances d’hivern dels nens, és a dir, a l’agost i acaba a principis de desembre. Cada any té coses noves i d’altres que es mantenen. Anem per parts:

A l’entrada del recinte, de Tecnopolis 2014, t’espera un Boing 737-200 de Aerolíneas Argentinas que et permet viure l’experiència d’un vol, des del check in fins a l’aterratge. A partir d’aquí et proposen diverses rutes: la de la ciència, la de l’art, la de la tecnologia i el recorregut participatiu. El millor de tot? Barrejar-les, així compagines l’aprenentatge amb la diversió.

Què fer a Tecnòpolis

Suposem que passem per l’arc d’accés, on a la vora ens quedarà l’atracció de “Ases al volante” amb reproducció a mida de nen d’una gasolinera i un circuit de karting. Al costat hi ha “Neurociencias: un viaje por nuestras percepciones” amb jocs on es posa a prova el que és la realitat i el que el nostre cervell ens fa creure. La següent zona està dedicada a l’energia amb exposicions d’energia nuclear i fins i tot un “recorregut” a una de les centrals nuclears del país.

Seguim caminant i a pocs metres ens trobarem amb el pavelló de “Viajá por tu país” on a través de diverses sales ens endinsarem als Esteros de Iberà, als boscos del Sud i al Perito Moreno, als Parcs Naturals Marítims o farem la ruta del Camino Real de temps colonials que unia Buenos Aires amb Lima amb 50 dies de carreta.

Tot gratis

La següent zona fa referència a la indústria nacional i a la biotecnologia on ens mostraran com s’envasa el “Yogurito” un ioghurt probiótic que es distribueix a algunes escoles públiques per afavorir l’alimentació dels nens i fins i tot ens en donaran una mostra, que he d’afegir que fresquet com te’l donen és més que benvingut.

Al costat d’això ens espera “Evolución Humana” una exposició patrocinada per la Universitat de Burgos i la Fundació Atapuerca entre altres, que a través de rèpliques ens mostra com l’ésser humà ha arribat a ser homo Sapiens i com vivien els nostres avantpassats.

Als sortir podem anar al “Predio Ferial” on hi ha una fira d’aliments com la que podem trobar a la Fira de San Miquel o a la de Mollerussa, la “Zona de Videojuegos” on podrem jugar a la Wii, la Play Station o els jocs de Arcade, per posar només alguns exemples i fins i tot aprendre les bases per programar videojocs.

Seguint per l’interior d’aquest recinte arribarem a las “Pasiones Argentinas” el bàsquet, el futbol, la boxa i l’automovilisme i “Ciencia para Todos” un autèntic museu de la ciència amb una part per a les matemàtiques, una per a la física, una per a la nanotecnologia, una per a la robòtica o una exposició dels increibles descobriments de Leonardo Da Vinci tot acompanyat per estudiants universitaris que et van explicant el que hi ha exposat.

A fora del recinte firal, encara ens queda molt més per recórre del que ja hem vist. Al costat mateix hi ha Rockópolis, un homenatge al rock nacional i la “Puerta de Ingreso al Universo” on veuràs el projecte Tronador, una llançadora a l’espai que el 2014 va posar al cel universal el primer satèl·lit argentí.

Un altre dels espais importants és el de la “Madre Tierra” que es centra a l’agricultura i ramaderia. Pots veure els avenços tecnològics al terreny de l’agricultura amb els GPS i satèl·lits per regular el regadiu, un hort urbà, aprendre sobre el biocombustible o conèixer algunes de les famílies que practiquen agricultura a petita escala. També podrem entrar a l’interior del cos humà i veure una dona embarassada de gegants dimensions, com va interactuant el seus sitemes ossi, nerviós, sanguini, etc. amb el del nadó.

A la part de geologia podrem reviure un dels terratrèmols més forts que va patir el país, concretament la província de San Juan o podrem passejar per un ambient que reprodueix la biosfera nacional. I la joia de l’espai, l’aquari, amb animals aquàtics dels mars i rius argentins.

Una opció espectacular pel cap de setmana.

La zona més sorprenent per mi fou la “Tierra de Dinos” una exposició pel món d’aquests animals gegants i un recorregut amb quasi 40 rèpliques robotitzades de dinosaures a escala real, tan impressionants que pots veure un Diplodocus de 3m de llarg. La veritat és que l’ambientació, el bosc i els sons fan que quasi et sembla que un d’aquests dinosaures pugui cobrar vida.

Per aquí a prop també hi ha l’àrea d’antropologia, per entendre com s’estudia aquesta disciplina i una rèplica curiosa de la “Cueva de las Manos”.

Però és que tot això no és tot perquè no us he explicat el pavelló de la gendarmeria nacional o la Plaza de la Memoria, el de YPF, el del Turismo con Futuro o el de Acumar. Tampoc us he dit res del de Aysa i l’aigua o el de Yacuratá o l’experiència de ser miner.

El de la Gestión Integral de Residuos o el del Banc Central. L’espai on pots practicar esports tampoc us l’he comentat o un espai dedicat al desenvolupament social o a les cooperatives socials.

Ah, i el millor de tot, entrada gratuïta i pots emportar-te el menjar, beure i el mate, tot i que he de dir que si hi aneu el cap de setmana de Raíz, us ben asseguro que l’últim que menjareu serà l’entrepà que porteu, per molt que sigui de fuet.

El recinte obra a les 12h del matí i o es té moltes ganes de caminar i llegir poc o en un dia no ho podreu veure-ho tot. Està tot cuidat fins a l’últim detall, fins i tot els carrers interns del recinte estan plens de cartells amb anècdotes científiques, fets històrics, expressions argentines, etc.

Hauries de saber

  1. Es camina molt, per tant aneu vestits amb roba còmode.
  2. Hi ha poques ombres, per tant porteu gorra i sobretot aigua.
  3. L’entrada és lliure i gratuïta.
  4. Es pot entrar menjar i beure, però intenteu anar-hi el cap de setmana del festival de Raíz.
  5. Els dies de pluja, està tancat, si el clima està inestable, fixeu-vos a la web a veure què diuen.
  6. Obra de dimecres a diumenge de 12 a 20h (el cap de setmana de Raíz que obra fins a les 23h).
  7. No està obert tot l’any, per lo general s’obra al juliol-agost, coincidint amb les vacances d’hivern dels nens i tanca abans que acabi l’any.
  8. S’hi pot anar cada any perquè hi ha estans nous, per exemple aquest any 2015 hi havia tota una zona d’esports que pots practicar a la provincia de Buenos Aires (una pista de patinatge sobre gel, futbol platja, rafting, etc).

Im-Pressionant! Totalment recomanable, em faria facebook només per posar un “m’agrada”!

Deixa un comentari