La Casa Rosada és un dels edificis més famosos de Buenos Aires. La seu del poder executiu del país encapçala la Plaza de Mayo, al barri de Monserrat.
Fes Monserrat per fora de les guies de turisme convencianals amb la Ruta Completa per Monserrat.
En situació
La Casa Rosada és el Palau Presidencial des del 1862, construït entre el 1826 i el 1885 per l’arquitecte Francisco Tamburini unint dos edificis, el de Correos i el de Ministerios, que estaven al lloc que ocupava el Fort de l’època colonial.
Hauries de Saber:
La unió del color vermell (símbol dels federals) i del blanc (dels unitaristes) va donar el color rosa de la façana.
Els inicis del país van estar marcats per les guerres civils entre federals i unionistes.
Breu història per parlar al bar
El solar que ocupa avui la Casa Rosada ha sigut, al llarg de la història d’Argentina, un solar important. En temps de la ciutat fundacional de Juan de Garay, el 1580, el riu passava per on avui hi ha el Paseo Colon, per tant, el solar de la Casa Rosada era un dels límits de la ciutat. El 1595 el governador Fernando de Zárate va construir-hi una muralla, un fosar i un pont per protegir la ciutat i per poder descarregar les mercaderies que arribaven d’Espanya.
A principis del segle XVIII aquí s’hi va construir el Fuerte de San Juan Baltasar de Austria o també conegut amb el nom de Castillo de San Miguel, degut al nom del sant que es trobava a l’entrada del fort. Avui en dia, del poquet que en queda del fort ho podem visitar al Museo de la Casa de Gobierno Posteriorment, cap al segle XIX, s’hi construirïa la Aduana Taylor. Si us agrada l’arqueologia i les Rutes en el Temps Excavat, us n’hem preparat una que parla precissament d’aquest solar.
Mitre va ser qui va tornar a posar al punt de mira del poder l’edifici del govern i Sarmiento qui va decidir donar-li un punt d’estètica, a fer-hi construïr un jardí i pintant-la de color rosa. El 1873 es va decretar construïr un edifici de Correos i Telégrafs a la cantonada de Balcarce i Hipólito Yrigoyen. I el president Roca, va ordenar construïr un nou palau de Govern a Balcarce i Rivadavia. Finalment, l’arquitecte Tamburini va unir els dos edificis amb una portalada.
Les visites guiades GRATUÏTES
A l’activitat “La Casa Rosada abre sus puertas” es pot visitar la seu del Govern argentí. Jo hi he anat més de tres vegades i cada vegada veig una cosa diferent i m’han dit que segueixen habilitant sales, així que serà qüestió de tornar-hi. De fet, ara 2020 que estem en procès d’actualització, ens adonem que ja hi ha més sales habilitades i que d’altres han canviat el nom!. Les primeres visites van ser a càrrec dels Granaderos, la última ja la va liderar un noi que era guia. Per tant poso una mica tot el que he anat veient, però no vol dir que sigui el que es veu en cada visita.
Fa anys, només calia anar a la porta d’entrada i esperar però ara has de reservar torn, amb 15 dies d’antel·lació. Les visites són gratuïtes i només obren els dissabtes. Per més informació, viteu el web oficial.
Hauries de Saber:
Podeu visitar el Paseo de la República
De dimarts a diumenge amb entrada gratuïta.
Els “Salons” de la casa
Salón de los Héroes de Latino América
El hall de recepció hi ha el Salón de los Héroes de Latino América, un seguit de quadres donats per diferents països a raó del Bicentenario d’Argentina. Homes i dones que van lluitar per la independència dels seus països, per la igualtat en les seves terres i pels drets humans. Es pot veure des de San Martín o Belgrano fins al Che o Perón.
Salón de las Mujes i Salón Martín Fierro
Desprès, pujant unes escales et porten al Salón de la Mujeres i/o a la Sala de los Pintores del Bicentenario, que era l’antiga porta d’accés a la Casa Rosada. A continuació pots veure la Sala Martín Fierro, el que seria el Tirnant Lo Blanc argentí. El saló està decorat amb set panels que representen l’obra Martín Fierro, realitzats per Ricardo Carpani i també un retrat de l’autor de l’obra més important de la literatura argentina, José Hernández.
Salón de los Científicos
La galeria dóna a un balcó des d’on es pot veure el Patio de las Palmeras, nom que li ve de l’espècie vegetal que domina l’únic pulmó verd de l’edifici. Les palmeres actuals són “fills” de les palmeres que va plantar Sarmiento.
Abans de baixar al pati (segons la visita no s’hi baixa) es va al Salón de los Científicos que porta directament al Balcón. Des d’aquest balcó, Maradona i la selecció de futbol van brindar la Copa del Mundial del 86. El balcó que queda a la dreta és el que utilitzava Evita per parlar al poble (el seu despatx està en restauració per obrir-lo a la visita).
El Salón de los Científicos és el nom que se li va donar durant el govern de Cristina Fernández de Kirchner, que tot sigui dit, des de l’època presidencial del seu marit fins al seu últim mandat, la Casa Rosada va canviar totalment d’aspecte i es va obrir al públic. Anteriorment, aquest saló s’anomena Salón de los Diplomáticos.
El Salón Blanco
Del pati, es va cap al Salón Blanco on es feia la recepció al nou president que assumia el càrrec (actualment es fa al Congreso). Aquest saló segueix essent el saló principal del Palau i on es realitzen els actes més imrpotants.
Aquesta sala és l’exemple de l’Argentina de principis del segle XXI. Per un costat hi ha el bust de la República de marbre de Carrara, obra de Ettore Ximenes, per damunt l’Escut Nacional de bronze i encapçalant el conjut, uns ángels amb les trompetes de gloria. L’aranya que decora l’habitació va ser fabricada a França i portada a peces fins a Buenos Aires. En total pesa 1250 kg i té 192 bombetes.
Per seguir viatjant, sense sortir del Salón Dorado, tenim un terra de parquet de roure d’Eslovènia que va venir de Brusel·les. Els dos bust que hi ha al saló són el del General San Martín, obra de Félix Pardo i el del General Belgrano, de l’escultor Juan Carlos Ferraro.
Si aixequem la vista contamplarem una pintura alegòrica a la Revolución de Mayo i a la Declaración de la Independencia, obra de l’italià Luis De Servi. I si mirem a les parets, veure els tapissos de Aubusson.
Despatx Presidencial
El Despatx Presidencial és l’habitació que més morbo dona visitar. Quan nosaltres hi vam anar Fernández de Kirchner era la presidenta i damunt de la seva taula s’hi podia veure una fotografia familiar.
El 1946 és quan es va transformar el menjador presidencial en el despatx presidencial. La butaca presidencia, de fusta de nogué, és de l’època de Julio Argentina Roca.
Les Galeries
Del Salón Martín Fierro, es passa a la Galeria de los Ídolos Populares amb fotografies de la Mafalda, Messi, Carlos Gardel, las Leonas, Los Pumas, la generación dorada del baloncesto i Manu Ginóbili, Charly Garcia i evidentment, Maradona; entre molts altres.
Galería de los Bustos
La última etapa de la visita es baixant per una de les Escaleras de Honor, cap al Hall de Honor i la Galería de los Bustos que recorden els presidents de la nació, deu anys desprès de concloure el seu mandat. De fet, aquesta galeria és l’entada principal de la Casa Rosada. El bustos presidencials són de márbre de Carrara i de diferrents escultors.
Hauries de saber
Casa Rosada_Blacarce, 50. Dissabtes, diumenges i festius de 10h a 20h. Visites cada 10 minuts, durada 30-50min. Gratis.
Com que la dinàmica de les visites va variant, remcomanem visitar el web oficial de la Casa Rosada.