Han arribat les bicicletes a l’Argentina i en una versió millorada del Bicing de Barcelona. Això sí que es fomentar el transport verd!

En situació

Ecobici o “Las bicis de Macri” és com s’anomena al carrer el sistema de préstam de bicicletes de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Macri és el cap de Govern de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires i l’impulsor d’aquest sistema, de les bicisendas o càrrils bici i de la frase “mejor en bici”.

No sé si millor, perquè això d’anar amb bici per una ciutat a mi no m’agrada gaire, deu ser que sóc mig de camp i si a l’equació de la ciutat-gran-amb-cotxes li afegim com condueixen els argentins i sobretot els autobusos i taxis, anar amb bici per Baires pot ser un esport de risc.

Moure’t amb bici

La ciutat està fomentant l’úls de la bici com un mitjà de transport ecològic, saludable i ràpid. És notable com en cinc anys la quantitat de bicis que hi ha pel carrer ha crescut exponencialment.

Una de les accions que ha fet la ciutat és canviar els cartells que hi ha dins dels metros amb les paredes per afegir-hi el logo de la bici relacionant aquelles parades de metro on, al carrer, pots agafar una ecobici.

En segons quines zones de la ciutat hi ha cartells direccionals per bici on et marca les distancies als punts més emblemàtics de la zona. També fan moltes activitats, com bicicletades o en les activitats organitzades al carrer com por ser el Buenos Aires Celebra, la Noche de los Museos o altres, gairebe sempre hi ha la guarderia per a bicis, és a dir un tancat amb valles on deixes la teva bici i et donen un número que la identifica perquè desprès siguis tu l’únic que la pugui treure.

Davant de molts edificis públics, teatres, cines o bars han posat les típiques U invertides com a estacionaments o bicicleteros i així tenir la ciutat una mica més ordenanda evitant que a cada semàfor o farola hi hagi un candau lligant una bici.

Ecobici

L’Ecobici és un transport públic de la ciutat de Buenos Aires, disponible 24 hores al dia. Fa un parell d’anys que es va renovar i va anar posant estacions automàtiques per diversos punts de la ciutat.

Registrar-se

El primer sistema necessitaves una targeta, gratuïta, avui en dia necessites internet o la targeta. És veritat que a Buenos Aires hi ha molts llocs al carrer amb wifi oberta, però també aquest sistema del wifi gratis s’ha complicat. Abans era obert per tothom, ara has de tenir un registre fet amb una factura de Telecom.

Si tens internet és fàcil, només cal que et registris a la App BA Ecobici. Si vols la targeta, perquè no tens internet al mòbil, pots d’aconseguir la targeta miBA, de manera prensecial. Has d’anar a algun dels punts autoritzats i presentar una factura al teu nom o una factura associada al domicili que surti al teu DNI.

Si ets turista només necessites el teu passaport i una targeta de crèdit. El sistema és gratuït però és la manera que han creat per evitar el bandalisme.

Per cert, el sistema encara és gratuït!

Utilitzar una bici

El punt aquest dependrà de si ho fas amb la App o amb la targeta. Si vas per l’era tecnològica, entres el número de l’estació a la App i et donarà un codi per desbloquejar la teva bici.

Si ho fas amb targeta, has de posar la targeta a l’obertura de la bici i aquesta es destrabarà.

Quan acabes, tornes la bicicleta a alguna estació, assegura’t d’haver-la trabat bé.

Ara hi ha moltíssimes estacions i una xarxa de carrils bici força adequada. Et deixem el link per poder consultar les estacions disponibles.

Hi ha alguna trampa?

De moment no l’hem trobat… Només has de saber que tens 1 hora seguida per pedalejar de dilluns a divendres i que els caps de setmana o festius, tens 2 hores consecutives. Abans d’esgotar el temps has de deixar la bicicleta a una de les estacions.

Si en necessites una altra, t’hauràs d’esperar 15 minuts. Però, eh, és GRATIS, chupála Bicing!

I si et fas el llest o t’has despistat i has superat el temps permés, tindràs una penalització de 2 dies. Eh, és GRATIS! No has de pagar per passar-te del temps!

Bici però segurs

També han creat una web on hi pots veure, per exemple, la disponibilitat de bicis segons la parada, un manual del ciclista o consells de com lligar la teva bici correctament, entre altres coses. Per mi, l’únic que falta és regular l’ús de la bici, poden anar per la vereda? en contramà? poden saltar-se semàfors? per quin costat és millor anar, per la dreta o per l’esquerra?

En resum, amb el nou sistema per a turistes la idea pot ser molt bona ja que us moureu per Baires gratis, tampoc és que el transport públic sigui molt car, eh? però les distancies aquí son grans i amb la bici podeu reduir-les una mica sense haver d’esperar l’autobus.

La veritat és que sempre va bé tenir-ho com una opció vàlida per aquells dies que no vols esperar l’autobus, no t’apeteix embotir-te al subte o no et vols emportar la teva bici.

Relíquies del passat

Avui, 22 de març del 2020, és el dia perfecte per revisar algunes entrades de Fuet, Mate i Asado. El Coronavirus ens té tancats a casa. Ens hem adonat que teniem aquesta entrada força desactualitzada. De fet, des del dia que la vam crear, al 2015, no ens l’haviem mirat mai més…i sorpresa, ja ha canviat tot, fins i tot el color de les bicicletes.

El sistema de les bicis grogues, de moment, és gratuït i sembla que està tenint molta acceptació ja que els punts de recollida i entrega de bicis s’han multiplicat i els km de carril bici s’han extés per tota la ciutat. Per aconseguir una bici només t’has de registrar portant el teu DNI, una factura al teu nom i les fotocopies dels dos documents i esperar que el sistema funcioni. Si ets turista amb el teu passaport i una fotocopia ja tens una bici per pedalejar per la ciutat.

De moment el servei és de dilluns a divendres de 8 a 20h i els dissabtes de 9 a 15h. Però ja estan canviant les casetes de bici pel mateix sistema que hi ha a Barcelona i ja estan promocionant el Ecobici 7 dies de la setmana 24h al dia! Per cert, havia dit que es gratis? Es-Pectacular!

Deixa un comentari