• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:agost 12, 2023

El barri de Constitución, a Buenos Aires, no té gaire bona fama. Sobretot els voltants de l’estació de trens, però amb una mica d’atenció, vigilant i seguint aquesta ruta completa per Constitución, descobrireu llocs únics.

Un dels murals més grans del Diego

Si la zona del voltant de l’estació de Constitución fos una mica més bonica, hauria inclòs el barri a Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires, perquè l’estació en sí, és una passada. Però bé, si fa dies que estàs per la ciutat i t’agrada practicar el #turismenoguiri visitar Constitución pot ser una bona opció.

Com sempre a les zones de molta gent, motxilla al davant i pertinences ben guardades.

En situació

El barri de Constitución, veí de San Telmo, Barracas, Parque Patricios i San Cristóbal és un dels considerats “lletjos” de la ciutat, perquè no està tan ben cuidat com d’altres i té alguna zona d’ambient no gaire recomanable.

Avui en dia, la quantitat de policia que hi ha pels volants de la plaça Constitución, dona una mica més de seguretat, però a la vegada, et dona pistes del que t’hi pots arribar a trobar.

No s’ha de ser cap geni per endevinar l’origen del nom del barri. Constitución fa referència de la Constitució Nacional. De fet, el nom prové d’un antic mercat que es va ubicar a la zona de l’actual plaça Constitució. Aquest mercat servia per abastir la ciutat i es va anomenar Constitución, recordant la primer gran Constitució nacional.

Els seus límits són l’avinguda Independencia, Piedras, Caseros, General Hornos, Doctor Enrique Finochietto, Guanahani, Paracas, Avenida Caserors i Entre Ríos.

Constitución forma part de la Comuna 1 amb Monserrat, Puerto Madero, Retiro, San Nicolás i San Telmo.

Com hem dit, atenció amb els furts, que pot ser de totes les maneres. Un dels casos més típics són els “canguros” és a dir, gent que estant a fora, salten i per la finestra oberta de l’autobús et robon el telèfon. L’altra opció és sortir ràpidament, just quan han de tancar portes i emportar-te algun telèfon de la gent que està asseguda a prop de les portes. Conclusió: telèfons ben guardats.

Breu història per parlar al bar

El 1733 es va construir la capella Arcángel San Miguel y Nuestra Señora de los Remedios. Anys més tard, el matrimoni Flores la va comprar, arreglar i la van posar sota l’advocació de Nuestra Señora de la Inmaculada Concepción.

A principis del s.XIX, amb el creixement de la ciutat, es va veure la necessitat de treure les carretes que anaven a la ciutat a vendre i posar-les als afores d’aquesta, per això es va destinar la zona de la plaça que hi havia davant de l’església.

El 1857 es va obrir el Mercado del Sur del Alto, que passaria a conèixer-se com el Mercado de Constitución, recordant la constitució de 1854. La zona es va reactivar amb el Ferrocarril del Sud, actual Roca, que tenia el principi de línia al barri, a l’estació Constitución i arribava fins Chascomús.

El 1884, sota la intendència de Torcuato de Alvear, es va transformar el mercat en una plaça i amb la nova estació de trens, la importància del barri augmentava. Així que famílies ben estants van construir-se casones per la zona, com a l’avinguda Caseros i pel barri veí de Barracas. L’estació de trens va ajudar a donar un aire anglosaxó i burges a la zona.

Algun dia haurem de parlar de la Buenos Aires, abans i després de Torcuato de Alvear.

Què visitar per Constitución

La veritat és que és un barri, arquitectònicament parlant, força bonic, però desafortunadament té un ambient poc agradable. La millor manera de descobrir Constitución és passejant.

Us recomanem començar a l’estació de trens, que és un magnífic edifici i d’allí anar cap a la Plaza Garay i després anar saltant de carrer en carrer fins a l’avinguda Independencia.

Ruta fuetera per Constitución

Si tens poc temps, aquí estan els punts claus per visitar i gaudir de Constitución

  • Estación Constitución
  • Plaza Constitución
  • Iglesia Inmaculado Corazón de Maria
  • Plaza Lola Mora i el Mural de Diego

Estación Constitución

Once, Retiro i Constitución són les tres estacions de trens principals de Buenos Aires. Totes elles compten amb edificis majestuosos i amb una història fascinant al darrere.

L’edifici original de l’estació Constitución data de 1865 i va ser obra de la companyia britànica Ferrocarril del Sur. En aquella època, podriem dir que la gran majoria de trens d’Argentina eren en mans dels britànics, els quals portaven les peces i el material fabricat al seu país, amb vaixell fins a l’Argentina.

Hauries de Saber:

El gran boom de la Revolució Industrial, el podem veure a la xarxa ferroviària d’Argentina.

A poc a poc, el ferrocarril es va anar imposant a les carretes i l’estació va quedar petita. El nou edifici es va inspirar en el castell francès de Maisons-Laffite, un estil neorrenaixentista amb aires victorians.

L’estació de Constitución era la més important del país, amb trens de gran luxe i un edifici que li feia joc. Des d’aquí sortien els trens cap a Mar de Plata, lloc preferit d’estiueig de la burgesia porteña. Tot aquest moviment de classe alta, donava al barri una cultura com pocs altres barris tenien en aquella època.

L’edifici va rebre una altra modificació el 1907 i va ser una ampliació de l’edifici anterior, però seguint l’estil Beaux Arts francès. I encara hi haurà una altra ampliació, durant la dècada de 1920.

Avui en dia hi surten els trens de la línia Roca.El Roca, com l’anomenen els amics, va des de Buenos Aires cap a la zona sud del conourbano bonaerense. Les estacions terminals són Temperley, Ezeiza, la Plata, Alejandro Korn, Glew i Bosques. A través dels ramals s’arriba a Caúelas, Lobos, Monte i Chascomús.

La importància del Roca encara està als ramals de llarga distància, ja que va cap a la costa, cap a Mar del Plata, Pinamar i Bahía Blanca. L’opció del tren es molt recomanable i segons sembla, han millorat molt. Encara recordo l’any que mai vam sortir de l’estació de trens…Al 2023, anar a Mar del Plata són 6 hores i el cost està a $2180, és a dir, al dólar blue, a poc menys de 6€.

En aquesta web trobareu informació d’horaris i preus, actualitzats.

Plaza Constitución

La plaça de la Constitución és el punt més important del barri, en un costat hi ha l’estació de trens Constitución i a l’altra punta l’església del Inmaculado Corazón de María. La plaça, que és plaça des de 1886 i una de les més boniques de la ciutat de finals del segle XIX.

Passejant per la plaça, s’hi pot trobar diverses escultures com la de Juan José Castelli, un dels líders de la Revolución de Mayo.

Fa un temps que estava en obres i al final, han acabat, la idea ha sigut obrir el Centro de Transbordo Constitución. Com el nom indica, un punt de transbord de trens, metros i autobusos. La zona, la veritat, és que ha quedat molt xula.

L’església Inmaculado Corazón de Maria

L’església del Inmaculado Corazón de María, d’estil neogòtic, data de 1923. Al seu interior s’hi pot contemplar, en els vitralls, la vida del Pare Claret, el fundador de la Constitución los Misioneros del Corazón de María.

Aquesta església es va construir en uns terrenys que Julia Merchante va donar als missioners claretians el 1905. La desgràcia de l’església va ser quan el 1937 es va projectar la construcció de l’avinguda 9 de julio. Gràcies als veïns i fidels es va evitar l’expropiació del terreny i la demolició de l’església, per això ara la veiem sola en una petita illa.

Però aquest cas no va ser l’única vegada que l’església es va salvar del creixement de la ciutat, ja que el 1978, novament, gràcies als fidels es va tornar a salvar quan es va proposar la construcció de les autopistes elevades.

Malgrat tot, la gran concentració de cotxes que li passen pel costat cada dia, sumat a les vibracions del metro, van anar deteriorant l’església i per evitar mals majors, el 2008 es van retirar les dues creus de ferro que coronaven les torres.

La casa del lunfardo

El lunfardo és un idioma particular de Buenos Aires el qual, encara avui està viu. La manera de sobreviure del lunfardo ha sigut mimetitzant-se dins de la vida del porteño, sense que aquest se n’adoni. Per això, a vegades, no entendre pas en quin idioma us estan parlant.

A Constitución hi ha la Acedemia Porteña del Lunfardo, una institució privada amb una biblioteca que pinta d’allò més interessant, a la seva seu de Estados Unidos 1379.

Museus de Contitución

Al carrer Lima 1035, a prop de la Facultad de Ciencias Sociales de la UBA hi ha el Museo de la Caritacutra Severo Vaccaro.

L’altre museu del barri és Museo Sor María Antonia de la Paz y Figueroa. Aquest museu està ubicat en un dels pocs edificis d’estil colonial que conserva la ciutat, el podem trobar a Independencia 1190. Sobretot, fixeu-vos en la portalada d’entrada, que ha sigut declarada Monumento Histórico Nacional.

Jo encara no hi he pogut entrar perquè les varies ocasions que ho he intentat, m’ho hem trobat tancat. Però la veritat que veure els 10 patis colonials i respirar més de 200 anys d’història ens crida molt l’atenció.

També hem de nomenar el museu Caras y Caretas, una revista satírica de tota la vida d’Argentina.

Hauries de saber per visitar Constitución

Ja ho hem dit al llarg d’aquesta ruta completa per Constitución, però mai està de més. Si no tens experiència per Buenos Aires, ves-hi durant el dia, evita les hores fosques. I vigila molt les pertinences.

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Per posar imatges en moviment d’algunes de les coses, pots passar a veure els tres vídeos de “Buenos Aires ciudad secreta: Constitución”.

Si estàs per anar a Buenos Aires, no et preocupis, si et subscrius a Fuet i Mate, rebràs de regal una guia gratuïta de Buenos Aires. Aquí hi trobaràs els punts més importants de la ciutat, amb enllaços directes a les entrades del blog i sempre amb algun secret o truc per fer la visita única, fent Turisme No Guiri.

Aquesta ruta completa per Constitución mostra els punts més rellevants del barri. En aquesta zona, famílies burgeses dels inicis de la ciutat hi van construir grans cases, algunes de les quals encara avui podem contemplar. Només cal anar passejant pels carrers del barri. Què t’ha semblat l’edifici de l’estació de Constitución? Has visitat algun museu? I quin bar t’agrada del barri?

Tota la guia de coses per fer i visitiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari