• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 17, 2020

Constitución? No hi aneu, és perillós! Bé, no és el millor barri de Buenos Aires però amb aquesta ruta completa per Constitución us ensenyarem els millors racons.

Et descobrim els millors racons d’aquest barri desconegut.

Com sempre a les zones de molta gent, motxilla al davant i pertenències ben guardades.

Què fer i visitar per Constitución

En situació

El barri de Constitución, veí de San Telmo, Barracas, Parque Patricios i San Cristóbal és un dels considerats “lletjos” de la ciutat, perquè no està tan ben cuidat com d’altres i té alguna zona d’ambient no gaire recomanable.

Els seus límits són l’avinguda Independencia, Piedras, Caseros, General Hornos, Doctor Enrique Finochietto, Guanahani, Paracas, Avenida Caseros y Entre Ríos. No recomanem gaire que hi aneu, qui no vulgui pols, que no vagi a l’era.

Breu història per parlar al bar

El 1733 es va construir la capella Arcángel San Miguel y Nuestra Señora de los Remedios. Anys més tard, el matrimoni Flores la va comprar, arreglar i la van posar sota l’advocació de Nuestra Señora de la Inmaculada Concepción.

A principis del s.XIX, amb el creixement de la ciutat, es va veure la necessitat de treure les carretes que anaven a la ciutat a vendre i posar-les als afores d’aquesta, per això es va destinar la zona de la plaça que hi havia davant de l’església. El 1857 es va obrir el Mercado del Sur del Alto, que passaria a conèixer-se com el Mercado de Constitución, recordant la constitució de 1854. La zona es va reactivar amb el Ferrocarril del Sud, actual Roca, que tenia el principi de línia al barri, a l’estació Constitución i arribava fins Chascomús.

El 1884, sota la intendència de Torcuato de Alvear, es va transformar el mercat en una plaça i amb la nova estació de trens, la importància del barri augmentava. Així que famílies ben estants van construir-se casones per la zona, com a l’avinguda Caseros i pel barri veí de Barracas. L’estació de trens va ajudar a donar un aire anglosaxó i burges a la zona.

Què visitar per Constitución

La veritat és que és un barri, arquitectònicament parlant, força bonic però desafortunadament té un ambient poc agradable. La millor manera de descobrir Constitución és passejant.

Us recomanem començar a l’estació de trens, que és un magnífic edifici i d’allí anar cap a la Plaza Garay i després anar saltant de carrer en carrer fins a l’avinguda Independencia.

Plaza Constitución

La plaça de la Constitución és el punt més important del barri, en un costat hi ha l’estació de trens Constitución i a l’altra punta l’església del Inmaculado Corazón de María. La plaça, que és plaça des de 1886 i una de les més boniques de la ciutat de finals del segle XIX. que actualment està en obres de recuperació, té diverses escultures com la de Juan José Castelli, un dels líders de la Revolución de Mayo.

L’església Inmaculado Corazón de Maria

L’església del Inmaculado Corazón de María, d’estil neogòtic, data de 1923. Al seu interior s’hi pot contemplar, en els vitralls, la vida del Pare Claret, el fundador de la Constitución los Misioneros del Corazón de María.

Aquesta església se va construir en uns terrenys que Julia Merchante va donar als misioners claretians el 1905. La desgracia de l’esglesia va ser quan el 1937 es va projectar la construcció de l’avinguda 9 de julio. Gràcies als veïns i fidels es va evitar l’expropiació del terreny i la demolició de l’esglesia, per això ara la veiem sola en una petita illa.

Però aquest cas no va ser l’única vegada que l’església es va salvar del creixement de la ciutat ja que el 1978, novament, gràcies als fidels es va tornar a salvar quan es va proposar la construcció de les autopistes elevades.

Malgrat tot, la gran concentració de cotxes que li passen pel costat cada dia, sumat a les vibracions del metro, van anar deteriorant l’església i per evitar mals majors, el 2008 es van retirar les dues creus de fero que coronaven les torres.

Estación Constitución

Once, Retiro i Constitución són les tres estacions de trens principals de Buenos Aires. Totes elles compten amb edificis majestuosos amb una història fascinant al darrera.

L’edifici original data de 1865 i va ser obra de la companyia britànica Ferrocarril del Sur. En aquella època, podriem dir que la gran majoria de trens d’Argentina eren a mans dels britànics, els quals portaven les peces i el material fabricat al seu país, amb vaixell fins a l’Argentina. El gran boom de la Revolució Industrial, el podem veure a la xarxa ferroviaria d’Argentina.

A poc a poc, el ferrocarril es va anar imposant a les carretes i l’estació va quedar petita. El nou edifici es va inspirar en el castell francès de Maisons-Laffite, un estil neorrenaixentista amb aires vicotrians.

L’estació de Constitución era la més important del país, amb trens de gran luxe i un edifici que li feia joc. Des d’aquí sortien els trens cap a Mar de Plata, lloc preferit d’estiueig de la burgesia porteña. Tot aquest movient de classe alta, donava al barri una cultura com pocs altres tenien en aquella època.

L’edifici va rebre una altra modificació el 1907 i va ser una ampliació de l’edfici anterior però seguint l’estil Beaux Arts francès. I encara hi haurà una altra ampliació, durant la década de 1920.

Us deixem el link a un web on podreu llegir molt més sobre l’estació i veure fotografies antigues.

La casa del lunfardo

El lunfardo és un idioma particular de Buenos Aires el qual, encara avui està viu. La manera de sobreviure del lunfardo ha sigut mimetitzant-se dins de la vida del porteño, sense que aquest se n’adoni. Per això, a vegades, no entendre pas en quin idioma us estan parlant.

A Constitución hi ha la Acedemia Porteña del Lunfardo, una institució privada amb una biblioteca que pinta d’allò més interessant, a la seva seu de Estados Unidos 1379.

Museus de Contitución

Al carrer Lima 1035, a prop de la Facultad de Ciencias Sociales de la UBA hi ha el Museo de la Caritacutra Severo Vaccaro.

L’altre museu del barri és Museo Sor María Antonia de la Paz y Figueroa. Aquest museu està ubicat en un dels pocs edificis d’estil colonial que conserva la ciutat, el podem trobar a Independencia 1190. Sobretot, fixeu-vos amb la portalada d’entrada, que ha sigut declarada Monumento Histórico Nacional.

Nosaltres encara no hi hem pogut entrar perquè les dues ocasions que ho hem intentat, ens ho hem trobat tancat però la veritat que veure els 10 patis colonials i respirar més de 200 anys d’història ens crida molt l’atenció.

També hem de nombrar el museu Caras y Caretas, una revista satírica de tota la vida d’Argentina.

Extra Extra: GRATIS

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Per posar imatges en moviment d’algunes de les coses que us hem explicat i d’altres que no, us reconem veure els tres videos de Buenos Aires ciudad secreta: Constitución.

Aquesta ruta completa per Constitución mostra els punts més importants del barri. En aquesta zona, families burgeses dels inicis de la ciutat hi van construir gran cases, algunes de les quals encara avui podem contemplar. Només cal anar passejant pels carrers del barri. Què t’ha semblat l’edifici de l’estació de Constitución? Has visitat algun museu? I quin bar t’agrada del barri?

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari