Cienfuegos és la capital de la província cubana del mateix nom, popularment se la coneix com la Perla del Sud.

Breu història per parlar al bar

El primer assentament que hi hagué en aquesta zona en època espanyola fou la Villa de la Santísima Trinidad, el 1514, que es va crear a la vora del riu, a la badia de Jagua, ja que aquest riu contenia or. Quan es va acabar l’or, es va traslladar la ciutat a l’emplaçament actual de Trinidad, quedant la badia de Jagua despoblada. Aquesta entrada de mar era aprofitada per pirates i vaixells anglesos i francesos per fer incursions a l’illa, practicar el contraban i arreglar les seves embarcacions. Alguns dels pirates més famosos foren Henry Morgan i Francois Lelenois i Francis Drake, que va ser nombrat Sir per la reina Elisabet I d’Anglaterra gracies a les expedicions navals contra els espanyols. Per això, la corona espanyola va veure la necessitat de crear una fortificació que impossibilités l’entrada de vaixells no afins a la colònia.


L’actual ciutat va néixer amb el nom de Colónia Fernandina de Jagua, en honor el rei Fernando d’Espanya. L’encarregat de fundar la colònia fou José Cienfuegos y Jovellanos que en aquell moment, estem a l’any 1819, era el Capitán General de la Isla de Cuba. Els primers habitants foren un grup de francesos de Burdeos i Luisiana. Anys més tard, quan Cienfuegos morí, el rei d’Espanya va voler homenatjar-lo canviant el nom de la colònia pel de Cienfuegos i li donà el títol de Villa el 1829.

Què visitar a Cienfuegos

La visita turística de la ciutat consisteix en un recorregut pel Parque José Martí, on hi ha els edificis més importants i desprès recórrer el Paseo del Prado, descobrint els palaus, fins al malacón i Punta la Gorda. Els carrers de Cienfuegos tenen noms de números, els paral·lels al Paseo del Prado són carrers imparells i els perpendiculars són avingudes amb números parells. El centre històric de Cienfuegos va se declarat Patrimonio de la Humanitat per la UNESCO pel seu traçat de carrers, pel tipus d’edificis i pel bon estat de conservació en que es troben.


Els edificis que hi ha al voltant del Parque són la Catedral Nuestra Señora de la Purísima Concepción, el Teatro Tomás Terry, el Palacio de Gobierno de la Provincia i el Museo Provincial. La plaça en si la forma una estàtua del pròcer José Martí, una glorieta i l’únic arc del triomf que hi ha a Cuba. Seguint per l’avinguda 54, que és el carrer peatonal, s’arriba al Prado i tot passejant per allí es poden veure palaus característics com el que pertany al Club Cienfuegos o el Palacio Azul. Al final, hi ha Punta Gorda i un dels edificis més estranys que hi ha a Cuba. Es tracta del Palacio de Valle, el seu propietari era un asturià anomenat Acisclo Valle Blanco que va decidir fer una construcció eclèctica amb una entrada gòtica, un menjador mudèjar, patis d’estil àrab, etc. que ja en aquell moment, el 1913, costà un milió i mig de pesos. L’arquitecte del monumental edifici fou Pablo Donato Carbonell i la construcció durà 4 anys. L’edifici consta de tres torres, una d’estil gòtic-romànic que representa la força, l’altra que simbolitza l’amor recordant l’estil del Taj Mahal i la tercera, d’estil àrab, representa la religió. A dalt de tot hi ha una terrassa amb un bar on a part d’unes vistes úniques de la ciutat podreu escoltar música en directe tot prenent un mojito, malgrat el preu no sigui molt econòmic. En aquest bar vam trobar la primera catalana del viatge i és que la carta oferia un glopet de Crema Catalana.

Pels voltants de la ciutat hi ha la Fortalzea de Jagua i la platja de Rancho Luna. Una mica més allunyat hi ha El Nicho, que és tracta d’una cascada.

El castillo

Com ja hem comentat, la fortificació de la badia va ser per evitar l’entrada de pirates i d’embarcacions que practicaven el contraban però sobretot per impedir l’entrada dels anglesos que ja havien entrat pel sud de Cuba, per Guantanamo i Santiago de Cuba. El 1735 es va autoritzar al virrei de Mèxic la construcció de la Fortaleza de Nuestra Señora Ángela de Jagua, ja que Ángela és el nom de la verge que hi ha a la capella i Jagua el nom que els nadius li donaven a la badia. Per a tal fi, es va contractar un arquitecte francès, JosehpTantete, essent així la única fortificació de Cuba construïda per un francès. El 12 de març de 1773 es va traslladar cap a la zona amb 25 esclaus per dur a terme tal obra, la qual va durar 10 anys. La pedra utilitzada la van treure d’un escull de la costa, per això en moltes d’elles s’hi poden veure fòssils d’animals marins. La fortalesa tenia punts molt innovadors com un aleró de pedra per assentar el pis superior i un altre per evitar l’erosió de la pedra. A més a més totes les cambres, per exemple, la sala on es guardaven les armes està estratègicament col·locada i les apertures estan realitzades de manera que permeti la circulació de l’aire sense que la humitat s’hi quedi a dins. Al centre del patí d’armes hi ha un aljub per desar l’aigua de la pluja.


Des de la terrassa superior es pot veure la bona situació de la fortificació, ja que els vaixells quan hi passaven per davant ho feien en posició totalment horitzontal als canyons, fet que facilitava la defensa des de terra ferma. Des d’aquí també es veu la ciutat fantasma que es va crear quan Cuba és va disposar a tenir un reactor nuclear; obra que va començar amb el finançament de la Unió Soviètica però que mai es va poder implementar.

El Castillo o Fortaleza de Jagua, amb entrada 1 C.U.C. és una de les estructures militars més importants de Cuba, actualment està en reconstrucció però la seva visita val molt la pena, sobretot si agafeu el guia, 1 C.U.C., almenys el nostre era un historiador que ens va fer un recorregut d’allò més interessant. A més a més, la fortalesa té un fantasma, “la Dama de Azul” que per saber-ne la història no us queda més remei que agafar el Charango, creuar la badia amb el ferri i descobrir la història.

El nostre recorregut

Cienfuegos és pot fer amb un dia, primer és va a la fortalesa i si es vol, a Rancho Luna i desprès, per la tarda es passeja per la ciutat. Per anar a la fortificació hi ha dues opcions, la turística que és agafar el ferry a la Aduana i la local que és agafar el Charango,  un autobús molt particular (veure foto) a l’av.46, a les 8am que per 1 C.U.C. us portarà fins a Paso Caballo, nom atorgat quan la badia es creuava amb els cavalls nadant; i allí seguiu la gent fins al ferry que val o 1 nacional o 1 C.U.C i us deixa als peus del Castillo de Jagua. De tornada, el ferry passa a les 12h i li dieu al conductor de l’autobús que us deixi a Rancho Luna i així passeu una estona a la platja on hi ha un restaurant per 8 C.U.C. o a les 15h torneu a agafar el bus cap a la ciutat i dineu allí.

Deixa un comentari