El departament més turístic i famós de Bolivia, La Paz, amb el “Lago Titicaca” com a teloner

La Paz, seu del govern i dels poder executius i legislatius de Bolivia. És una ciutat construïda a la muntanya, de més de 2milions d’habitants. Té més de 20 museus però malauradament el “Museo Nacional de Arqueología Tiwanaku” fa un any que està tanc. Una veritable llàstima ja que per anar a visitar la ciutat de Tiwanaku, hagués estat una gran ajuda

Per anar a la ciutat de Tiwanaku des de la Paz s’agafa un autobús a prop del cementiri que costa 20bs. L’entrada a la ciutat és de 80bs i inclou dos centres arqueològics ( Kalasasaya i Puma Punku ) i dos museus (l’arqueològic i el de ceràmica). Recomanem veure primer de tot el de ceràmica per poder entendre millor aquesta societat i sobretot buscar informació prèvia del que representaven cada edifici per poder imaginar-se millor la ciutat contemplant les ruïnes.

Els Tihuanakus eren una societat prehispànica. Podem dividir la seva historia amb tres períodes: el període aldeà (1500a.C-130d.C), el període urbà (s.II-s.VII) i el període d’expansió (s.VII-XII). La seva economia es basava en la ramaderia i l’agricultura. Gracies a l’amalgamació de coure i estany van obtenir el bronze que els donar una superioritat tècnica sobre altres pobles. Al s.XII una sequera provoca l’escassetat de collites i provoca el col·lapse dels Tihuanakus, despoblant-se les ciutats i dispersant-se la població.

Copacabana és la porta a la Isla del Sol. L’autobús costa 20bs. Per fer temps per agafar la llanxa que ens porta a la Isla del Sol es pot donar un tomet pel poble, que també consta de ruïnes incaiques (els banys, la horca del inca i la intinkala). A més és un bon lloc per provar la truita del llac.

Per anar a la Isla del Sol surten llanxes dues vegades al dia des de Copacabana, a les 8a.m. i a les 13.30h. Si ens quedem a la part del sud, el viatge és de 2:30h i val 15bs i si anem directe al nord tarda mitja hora més i val 20bs. És pot acampar a la platja (5bs, que de moment ningú reclama) o parar en els hostels. La importància de la Isla del Sol ja ve de temps ancestrals i els inques, concretament, consideren l’illa la cuna de la dinastia imperial. Allí hi ha una roca natural anomenada Titicani on, segons els mites incaics, el sol o el deu creador Viracocha va sortir durant la creació del món.
Potser és millor anar a la part nord ja que allí hi ha més ruïnes. Per 10bs es pot entrar al museu arqueològic i visitar les ruïnes. Si es fa la ruta sagrada de la eternitat del sol que creua la illa del nord al sud s’ha de tornar a pagar 10bs per passar per la zona sud, on ens esperen les escales del inca. A més a més, hi ha més possibilitats d’horaris de llanxes per retornar a Copacabana.

Al departament de La Paz també hi ha mil excursions i esports de natura per gaudir de la natura i dels pobles.  També és recomanable La Isla de la Luna i Las Islas Flotantes.

Deixa un comentari