Molts de vosaltres si us diem d’anar a visitar un col·legi, ens direu que teniu coses millors que fer a Buenos Aires. Potser sí, però perquè un museu és més important que el lloc on s’educa als nens i nenes?
El Colegio Nacional de Buenos Aires, situat al barri de Monserrat, és el centre educacional més important del país i des de la nostra visió europea, és molt interessant veure com l’educació, el pensament racional i la política es barregen en un món de nens i nenes.
Tot el que amaga el barri de Monserrat, ho trobaràs a la Ruta Completa per Monserrat.
En situació
Per l’edifici que avui és el Colegio Nacional de Buenos Aires hi van passar alguns dels homes que han participat directament de la història d’Argentina, així durant el període colonial hi van estudiar sis dels nou membres de la Primer Junta, Cornelio Savedra, Mariano Moreno, Juan José Paso, Manuel Belgrano, Juan José Castelli i Manuel Alberti. També altres personalitats com Domingo French, Nicolás Rodríguez Peña, Manuel Dorrego, Tomás Guido, Juan Martín de Pueyrredón, el primer president de la República Bernardino Rivadavia i anys després Justo José de Urquiza.
Temps després també van formar-se en aquest edifici alguns dels homes que formarien part de la Constitució Argentina de 1853 com Juan Bautista Alberdi, Vicente F.López, Marco Avellaneda, entre molts altres.
Breu història per parlar al bar
El Colegio Nacional de Buenos Aires es va fundar per un decret del President Barlomé Mitre el 1863. L’edifici escollit fou en el mateix lloc on hi havia el primer col·legi fundat pels jesuïtes, en el que avui es coneix com la Manzana de las Luces, a Bolívar, 263. Per ordre del Cabildo, el 1661 els jesuïtes van fundar el Colegio San Ignacio, al costat de la primera església de la ciutat homònima. Després de l’expulsió dels jesuïtes el 1767, el governador de Buenos Aires, que temps després seria el virrey del Río de la Planta, Juan José de Vértiz i Salcedo va fundar el Real Colegio de San Carlos que es va inaugurar el 1772.
Ja en temps de la Primera Junta, es va tornar a canviar la institució amb el nom de Colegio de la Unión del Sur, el qual es va transformar el 1823 en el Colegio de Ciencias Morales després de la fundació de la Universidad de Buenos Aires. Durant la dècada de 1830 el col·legi va ser tancat i reobert el 1836 per Juan Manuel de Rosas amb el nom de Colegio Republicano Federal i finalment, després de la batalla de Caseros va ser utilitzat com a caserna militar.
El 1852, en temps d’Urquiza, es va restablir la institució amb el nom de Colegio Eclesiástico i després de la unificació del país amb Bartolomé Mitre com a president es va decretar la fundació del Colegio Nacional amb l’objectiu d’integrar l’educació dels porteños i dels provincians.
Ja al segle XX el col·legi va ser incorporat a la Universidad de Buenos Aires, deixant de dependre d’aquesta manera del Ministerio de Institución Pública i passant a dependre la universitat pública de Buenos Aires.
En resum, que si bé l’edifici i sobretot el nom, ha anat canviant al llarg de la història, el solar sempre ha estat vinculat a l’eduacació nacional.
El col·legi més ben considerat
L’arquitecte de l’edifici actual fou Norbert Maillart el mateix que el del Palacio de Tribunales i de l’edifici de Correos i Telégrafos i es caracteritza per una arquitectura barreja de línies i elements d’estil Luis XVI amb motius neogrecs. L’edifici és en si un monument, ja que volia reflectir la importància de l’educació en la època en què es va construir i tenia l’intent de mostrar que els futurs líders del país havien de sortir d’aquesta institució.
El Colegio Nacional de Buenos Aires és considerat un dels millors col·legis de secundaria de la ciutat i és que per entrar-hi s’ha de fer un curs d’ingrés però al sortir-ne es pot entrar directament a la UBA sense necessitat de cursar el curs d’ingrés propi de la universitat, el CBC.
Els museus
Al mateix colegi hi ha un seguit de minimuseus de ciències, així podem veure el de física amb tot d’instruments per poder entendre les lleis de la física de manera visual, el laboratori de química s’ha convertit en un Museo Histórico de la Eseñanza de la Química creat el 2012 i que avui forma part de la xarxa de museus de la universitat UBA.
També hi ha tot un departament de geologia amb mineralogia, globus terraqüuis i altres aparells que ajuden a estudiar aquesta disciplina.
El col·legi compta amb un observatori astronòmic, una piscina de natació, un microcine, activitats extraescolars com escacs, música, entrenaments de matemàtiques, cine, idiomes tan diversos com japonès, navegació de vela, ceràmica, tango i un seguit etc.
La biblioteca del Colegio Nacional de Buenos Aires es va iniciar amb la fundació de la pròpia institució. Actualment no se sap exactament la quantitat de volums que hi ha però s’estima que més de 120.000, és considerada la quarta biblioteca en grandària de la ciutat.
Hauries de saber
Colegio Nacional de Buenos Aires_ Bolívar 263. Aquest col·legi preuniversitari es pot visitar cada dia, però el millor dia per fer-ho és durant la Noche de los Museos ( a principis de novembre) quan els alumnes et fan les visites guiades per les diferents sales de l’edifici. És molt interessant veure com aquests nens i nenes pensen i raonen.
Consulteu el seu web, per si esteu interessant en visitar el col·legi.