Els argentins i especialment els porteños diuen que són molt cafeters però la veritat que no deuen tenir el mateix concepte que nosaltres.

En situació

A Buenos Aires hi ha una gran quanitat de bars i cafeteries i sobretot a la tarda, veus molta gent davant d’una tassa de cafè. La tradició porteña és fins i tot, anar al bar a la nit a fer un cafè i parlar i parlar i parlar sobre la vida.

Què passa amb el cafè

El que no t’esperes és que sigui una odissea trobar un cafè bo a Argentina i el que et sorprèn més és que els bars tot i tenir màquines típiques de bar i tot i demanant un expresso, el cafè sigui aigualit.

Tan és que demanis un expresso, com un café chico, el resultat acostuma a ser el mateix, un cafè que una vegada has tret el mil·límetre d’escuma, et queda una aigua marronosa sense cos.

I no és que les màquines no funcionin, per que segons qui el fa, està força bo i tot. Per tant, s’ha de trobar el bar i l’horari del cambrer. I fins i tot diria que si voleu assegurar el tret un 55% aneu al McDonald’s a la secció de cafeteria, al McCafè.

Com demanar un cafè

És curiós com canvien les costums d’un lloc a l’altre. Si a un bar de Catalunya demanes un cafè, la pregunta automàtica del cambrer és: “Sol?” Sí, claro, si no ja t’hauria demanat un tallat o un cafè amb llet. A més no cal especificar la mida del cafè, a Catalunya, quan han entès que vols un cafè sol, ja te’l porten de la mida expresso.

Doncs resulta que si a Argentina demanes per un cafè, la pregunta que li segueix és: “en jarrito?” No, sol i curt, un expresso!  I desprès, quan et porten el cafè t’acostumen a preguntar: “azúcar o edulcorante” i et deixen un parell de sobrets del que triïs; si és que a la taula no hi ha una safata amb sucres i edulcorants.

Els diferents cafès

Aquí pots demanar un café chico que seria el nostre cafè sol, un café en jarrito que seria un cafè una mica més llarg però sense arribar a ser l’americà, un cortado que equival directament al tallat o un cortado en jarrito, una tallat una mica més llarg, un café con leche que en aquest cas tampoc porta a confusions o una lágrima que seria llet amb un parell de gotes de cafè.

Als bars o cafeteries pots demanar també els caputxinos i el que a l’estiu està tant de moda, els cafès gelats que a Argentina has de demanar com un Frappé.

Per què el que no t’esperes és que quan demanis un cafè amb gel et mirin amb cara de “qué decís?!” o que fins i tot et diguin que no t’ho poden servir ja que amb el gel i el calent del cafè trencaries el got. Potser sí, per que a Argentina, no sé si ho fa la seva costum a prendre mate o que, però els cafès te’ls porten molt i molt calents.

Les alternatives al cafè

Si el cafè no t’agrada pots demanar un submarino que es tracta d’un got de llet molt calenta i una barreta de xocolata que hauràs de posar a dins la llet i anar remenant fins que es desfaci.

Una altra cosa que té Buenos Aires és que no està mal vist que et portis un llibres o els apunts per estudiar al bar i només demanis un cafè. Potser per això el cafè és tan car.

Tot depèn de la zona i de l’estil del bar, evidentment, però els bars dels barris i sobretot els de vora de les zones d’estudiants, l’escena més comú és gent amb un cafè i una taula plena de papers, sense que passi res o sense que et mirin malament. I és més, no t’esperes per res del món que aquesta escena sigui característica dels McDonald’s o Burgers Kings. Que entre hamburgueses o cafès hi hagi apunts de química.

Un cafè a casa

No et pensis que a les cases la cosa millora molt. De fet va a pitjor. Ara comença a estar de moda el cafè de càpsules però és que moltes cases no tenen ni la cafetera italiana. Tenen la típica cafetera de filtre, la que surt a les cafeteries de les pel·lícuels americanes…o pitjor encara, el cafè de mitjó o turc…mare meuuua.

El millor del cafè a l’Argentina

Però el que no t’esperes, i aquesta vegada és per a bo, és que al demanar un cafè-chico-expresso te’l serveixin acompanyat d’una galeteta i d’un gotet amb aigua (tot i que sigui soda, aigua amb gas).

Això sí que és tota una sorpresa i potser per això el cafè és tan car. Actualment, un cafè dels econòmics val $8 i un chori (un “entrepà de llonganissa del país”) també val $8. La proporció és abismal. L’augment del cost del cafè és el millor exemple per entendre la inflació de l’Argentina. Desprès dels $8, va costar vora $20, per passar als $30 i ara, 2019, ja ronda els $70.

Què us sembla el cafè de l’Argentina?

This Post Has 2 Comments

  1. fuetimate

    Bé, he de dir que els preus estan totalment desactualitzats. És algo típic d’Argentina, cada 2-3 mesos s’ha d’anar renovant el preus, és el que té la inflació. Dos anys desprès d’aquest post, tant el cafè com el chori ja estan a $15. Casi un 90% més car!

  2. marse

    com per demanar un carajillo de baileys…

Deixa un comentari