Els nervis i l’emoció d’arribar a un país nou és una de les sensacions, a la vegada, més incòmodes i agradables de viatjar. Què m’hi trobaré, serà car, com viatjo, com arribo a la ciutat, de qui em puc refiar? En aquesta entrada hem intentat fer una recopil·lació de tot el què necessites saber si vas a l’Argentina.

Que no panda el cúnico, t’ho expliquem tot i si encara et queden dubtes, deixa’ns un comentari.

Tranquilitat, Buenos Aires és una ciutat gran, s’ha d’anar en compte amb les pertinences però tampoc cal tornar-se paranoïc amb la inseguretat.

Tot el que necessites saber si vas l’Argentina

Idioma

A Argentina parlen castellà o més ben dit, argentí. Tenen moltes particularitats, algunes de les quals ja hem comentat a Fuet i Mate, que fins i tot a vegades et fan dubtar de en quin idioma parlen.

Hauries de Saber:

Està prohibit dir “coger” i “pija“.

La primera paraula en argentí significa follar i la segona, polla, així que al loro que si cogeis una pija bailando rap, a Argentina entendran una cosa molt diferent.

També heu de saber que sigueu d’on sigueu d’Espanya, sempre sereu gallegos o que Diego i Lucas, no són només noms propis o…podriem fer això molt extens per això ho deixem aquí i us invitem a navegar per Fuet, Mate i Asado.

Si voleu ser uns experts i no posar la pota amb els argentins us deixem la nostra Guia d’Hauries de Saber.

Mai intenteu forçar l’accent argentí, per dos motius. El primer és que els imitem fatal, els argentins es pensen que imitem a un italià i el segon és que si no saps les paraules que has de dir, quedaràs malament. També hem de dir que tant malament com l’argentí imitant un espanyol, que només sap dir: “Puez oztia, coño, gilipollas”. Tot molt Zopez.

Requisists d’entrada

Si ets de Catalunya i vens de turisme, no necessites res, tens permís per visitar el país durant 90 dies.

Si ven a l’Argentina de turisme segurament t’interessarà Argentina en 2 setmanes.

Si vols treballar a l’Argentina

Si vens amb intencions de quedar-te una mica més de temps, necessitaràs un permís que t’habiliti per a tal, en aquest cas hauràs de sol·licitar la residencia temporal o la permanent. A “Més que de viatge” trobareu més informació sobre el tema, d’una experiència personal.

De tota manera sigui quin sigui el vostre tipus de residencia necessitareu sortir de casa amb una còpia de la Partida de Naixement legalitzada, un Certificat de carencia d’Antecedents penals al teu país de residencia dels últims 5 anys amb la Postil·la de la Haia.

A Catalunya, els antecedents te’ls tramiten a la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia a Catalunya, Garcilaso, 123 a Barcelona (consulteu a la web els documents necessaris i els Formularis requerits per a qualsevol dels dos tràmits).

Per la resta de documents, per a tenir la Apostil·la de la Haia, s’ha d’anar al Pg Lluís Companys 14-16, on a mi em van tardar 1 setmana.

Estudiar a l’Argentina

Si vens a estudiar entraràs al país com a turista i durant els 3 mesos hauràs de tramitar la residencia com a estudiant a la Dirección Nacional de Migraciones (Av. Antártida Argentina, 1355). Necessitaràs portar de casa els documents que ja hem comentat o hauràs d’anar al Consulado General de España en Buenos Aires (Guido 1770) per tal de poder-los tramitar des d’Argentina.

També hauràs de tenir una Constancia d’inscripció a la institució educativa que o bé portes des de la teva universitat i avalada per Consulat Argentí a Barcelona o bé et fan al lloc on vagis a estudiar a Argentina.

Una vegada a l’Argentina hauràs d’anar a tramitar el Certificat de carència d’Antecedents penals a l’Argentina i amb tot això i la taxa corresponent ja podràs començar els tràmits. Si voleu llegir una mica més sobre el tema us recomano la web “Estudiar en Argentina” que és la que et deriven des del Consulat Argentí.

Treballar a l’Argentina

Si vols treballar a l’Argentina, legalment, la cosa es complica una mica més ja que necessitaràs algú amb intensions que et vulgui contractar. Amb el document d’intensionalitat, hauràs d’anar a la Dirección Nacional de Migraciones i allí et donaran la residencia per un any. Passat aquest any, hauràs de demostrar que has estat treballant, perquè et renovin la residència.

Per ser-vos sincera, d’aquesta manera jo no vaig ser capaç de trobar ningú amb intensions. Moltes de les empreses que vaig anar a fer la entrevista la frase sempre era “Tu perfil nos gusta, cuando tengas permiso para trabajar, ponete en contacto”.

L’altra manera és signar els papers de matrimoni amb algú que tingui la residència argentina i boilà, residencia directa per tu.

Per trobar a feina a l’Argentina les dues que funcionen més són LinkedIn i Computrabajo.

Punts d’entrada a l’Argentina

A l’Argentina s’hi pot entrar per terra a través de les fronteres amb Xile, Bolívia, Paraguay i Brazil, per aigua si vens amb el BuqueBus d’Uruguay i per aire. Per centrar-nos en algun, assumirem que veniu de Catalunya i per tant entrareu per aire.

A Buenos Aires hi ha dos aeroports, Aeroparque Metropolitano Jorge Newbery i el Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini o més conegut al carrer per “Ezeiza”, ja que és la municipalitat on està ubicat.

En aquesta entrada parlarem del d’Ezeiza perquè és on arriben la majoria dels vols internacionals i presentarem les diverses opcions de la més barata la més cara. Quina és millor? Depén de tu, que prioritzes el temps o els diners?

T’expliquem totes les opcions per anar a Capital que t’ajudaran a preparar el teu viatge per l’Argentina i a resoldre els dubtes de què necessites saber si vas a l’Argentina.

Autobus 8

L’opció més econòmica és l’autobus 8. Hi ha dos autobusos 8 el que fa el recorregut llarg i el que va per autopista, aquest últim és una mica més car però per lo barat que és el transport públic, no farà molta diferencia al vostre pressupost. Totes dues opcions són interessant ja que veure “gratis” la Provincia, això sí, fins a Once, que és més o menys el centre de Buenos Aires, conteu dues hores ben bones.

La ruta que fa creua pràcticament tota la ciutat per la Av.Rivadavia però si teniu temps i no teniu ganes de pagar és una opció i podeu baixar a 9 de julio on ja esteu al mig de tot.

Els autobusos a Buenos Aires, van només amb la targeta SUBE, que la podreu adquirir en algun dels “Kioskos” de l’aeroport.

Autocar privat

Una altra alternativa més ràpida és l’empresa privada de Manuel Tienda León, aquesta opció és vàlida si sou una única persona, si sou més ja us convé el taxi, per preu. Mireu el web pel tema dels preus, avui està a $140 $490 desde la terminal de Madero, a prop de Plaza San Martín, fins a Ezeiza.

L’altra empresa privada que va a Ezeiza i és una mica més barata que l’anterior és MinuBus Ezeiza on pagues en funció de les maletes que portis, $33, $66 o $99 $220 o $450 si vas sense maleta, amb una o dues, respectivament.

Els taxis

Evidentment sempre hi ha l’opció del taxi, a nosaltres és la que menys ens agrada però bé, no per això no us l’explicarem. Està bé que primer mireu els preus dels autocars per tenir una referència del que us hauria de cobrar i abans de pujar al taxi, pactar el preu.

Per semblar menys turista, tot i que el vostre accent us delatarà, no li dongeu mai la direcció de l’hotel, dieu-li el barri al que aneu.

El remis, el taxi que t’espera

La última opció és la de trucar a un remis, que són taxis privats, i que us esperin a l’aerport amb el cartellet però us cobraran el temps d’espera. Aquesta opció és millor tenir-la present per fer desde la ciutat a l’aeroport, si sou mínim dues persones, ja que us venen a buscar a casa a l’hora que pacteu.

Per no fer publicitat, fiqueu directament al buscador d’internet “remis Ezeiza” i aneu trucant, feu primer una ronda telefònica ja que els preus poden variar i pot ser, que truqui algú amb accent argentí.

L’aeroport d’Ezeiza

L’aeroport d’Ezeiza és dels que nosalters diem “fueter” té totes les comoditats per un motxilller i fa relativament poc que l’han renovat i ha quedat, molt bé, anys llums del del Prat de Barcelona. A Ezeiza podreu aconseguir aigua gratis i calenta per si voleu fer-vos uns noodels, endolls per carregar els vostres dispositius electrònics, wifi gratis i si cal, podreu dormir-hi sense que ningú us digui res.

Moneda

La moneda oficial són els pesos argentins, o simplement, pesos, representats amb $ davant del valor. La inflació d’Argentina és espectacular i això fa que els dolars i els euros vagin molt buscats.

A no ser que conegueu algú que visqui a l’Argentina, no us recomanem per a res canviar la divisia fora de les cases de canvi i molt menys la mercat negre, als arbolitos.

Les millors cases de canvi estan a la zona coneguda com la City, concretament entre Corrientes, San Martín, Sarmiento i Reconquista.

Telefon

Avui en dia, amb els Smart Phones ja no hi ha problemes.

El prefix d’Argentina és 0054 i el d’Espanya el 0034.

Els telèfons a Argentina també tenen prefix segons la província, per exemple a Capital hauràs de posar 11 abans del número de telèfon (equivaldria al 973 de Lleida) i a més a més has de tenir en compte que tot celular (o mòbil) porta el 15 davant del número si truques des d’un fix. Si aconseguiu un celu, els de casa vostra us hauran de trucar al: 0054 + 9 + 11 + Número de mòbil (sense el 15, eh?)

Electricitat i aigua

Aquí sí que necessitareu un adaptador ja que l’entrada de llum, majoritàriament, son com els de la foto. A vegades són una espècie d’endolls múltiples, però per assegurar-vos el tiro, porteu un adaptador que us funcioni amb la vostra sortida, ja que per exemple el de les bateries dels portàtils acostuma a ser més ample dels que ofereixen a Argentina.

Nosaltres sempre hem begut aigua de l’aixeta i oita, encara estem sans i bé.

Moure’t per l’Argentina

Un punt important què necessites saber si vas a l’Argentina és com moure’t pel país. Per moure’t per l’Argentina, l’opció més ràpida és amb avió però els bitllets són força cars. L’altra opció són els autocars o omnibus que son uns autocars molt ben preparats i còmodes.

Quan vagis a comprar un bitllet podràs escollir entre semi-cama, cama o ejecutivo, la diferència, a part del preu és la comoditat. Escolliu l’opció que escolliu, heu de saber que sempre són més còmodes que els notres. Semi-Cama es reclina 120º, el cama 160º, i l’executiu 180º. Segons el tragecte inclou el menjar, pregunte-ho sempre.

L’estació principal de sortida dels autobusos a Buenos Aires és a Retiro, demaneu per la Terminal de Ómnibus de Retiro, no per la Estación de Autocares. Si voleu fer un estudi online o fins i tot comprar-los sense haver d’anar a Retiro, us recomanem Plataforma 10.

També trobareu per la ciutat, locals amb el logo de Plataforma 10 on us vendran els bitllets. Llavors quina avantatja té anar a Retiro? Què segons com, us faran ofertes.

Des de Once hi ha el que s’anomena “Autocar truchos” aquests són més del nostre estil i és una espècie de mercat negre dels autocars però legalitzat. Si voleu més informació, deixeu-nos un comentari i us ho explicarem per correu electrònic. Nosaltres els hem utilitzat per anar a Jujuy.

L’altra opció és el tren però si us som sincers, els trens de llarga distància no estan gaire ben cuidats i nosaltres hem intentat 2 vegades anar a la costa i mai hem aconseguit sortir de l’estació.

Això sí, és l’opció més barata amb molta diferencia. Les principals estacions són Constitución, Once i Retiro, depenent de la destinació.

Com moure’t per Buenos Aires

A Buenos Aires hi ha metro o més ben dit Subte, et conve treure’t t’has de treure la SUBE que és una targeta on hi carregues diners i et serveix tant per metro com per autobusos urbans o conurbans i trens.

Abans, amb la SUBE el bitllet del colectivo (autobús) eren més barat que si el pagaves a dalt, i a sobre, només acceptaven monedes. A Com moure’t per Buenos Aires amb transport public i caminant teniu una mica més d’informació sobre el tema.

Als temps previs als Smart Phones us hagués dit que us fessiu amb una Guia T per saber quins autobusos us convenen més, però actualment ja ho pots mirar per les aplicacions. Un web que va molt bé és el Mapa Interactivo de Buenos Aires, tot i que només disposen d’informació de CABA, la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, per tant si has d’anar a província no t’anirà tant bé.

Un altre transport per la ciutat son els taxis, els porteños en són fans, o els remís. El remís és un “cotxe amb xofer”, el remisero, que alquiles perquè et porti a algun lloc i el preu va fixat per la distancia recorreguda, en canvi el taxi, conduit pel tachero, el pares pel carrer (a l’estil de Barcelona) i pagues la baixada de bandera i per temps.

L’altra opció que hi ha avui per moure’s per la ciutat és la xarxa de bicicletes a l’estil Bicing de Barcelona però gratuïtes! Per ser turista només cal que portis el teu passaport i una fotocopia, en breu publicarem un post amb més informació.

La millor època per visitar l’Argentina

Com a tot arreu, la primavera o la tardor, on no passes ni fred ni calor. També depèn del que volgueu visitar. Si el viatge és el tour-europeu de Buenos Aires–Cataratas de Iguazú–Península Valdés–Perito Moreno-Usuhaia, l’època que heu de venir és de setembre a novembre ja que és quan hi ha les balenes a Península Valdés

Penseu que a Argentina les estacions van al revés. La gent fa les vacances d’estiu entre desembre i febrer, essent el gener el mes fort, el nostre agost.

Per tant aquests tres mesos potser no són els menys aconsellables degut a que és l’època alta i quan els argentins es mouen. Tot estarà més ple i més car de l’habitual i a més fa força calor. L’avantatja? que la gent està més contenta perquè és estiu i podreu passar un Nadal a l’estiu un Cap d’any porteño amb pantalons curts.

Del març al maig és una bona època si voleu anar al nord-oest, la zona de Salta i Jujuy, ja que allí els estius són molt calorosos i durant la tardor es pot gaudir més. A més a més, és una de les zones preferides d’estiueig dels joves argentins, per tant, al gener, l’ambient és més “hippy”. Del març al maig també es pot tenir en compte la zona del Mendoza, San Juan o La Rioja, la zona del vi perquè estan en època de verema.

Una zona que està ara molt de moda d’estiueig pels porteños és Córdoba, per tant teniu-ho en compte si aneu durant l’estiu argentí de resevar l’habitatge.

El nostre estiu, de juny a setembre, jo el descartaria. L’hivern de Buenos Aires és com el de Barcelona, no és gaire fred però desprès si vols anar al Perito Moreno, ja és una altra temperatura, igual que si et vols fer la foto a la fi del món.

Definitivament no és la millor època de l’any, a més els dies son més curts, cap a les 18h ja és fosc i el sol no treu el nas fins a les 8 del matí. Diferent és si ets amant dels esports de neu, que llavors és la teva temporada i pots anar per tota la zona de Bariloche.

Així que ens queda la primavera argentina, l’època on la gent està de més bon humor perquè s’acaba l’hivernació, els dies són més llargs i encara no fa la calor de l’estiu que pot arribar a més de 40º. Puerto Madryn està a full amb les balenes i les seves cries.

Probablement hagi plogut algun dia, per tant les cataractes estaran amb l’aigua suficient per unes boniques fotos, potser l’aigua estarà una mica marró però no es pot tenir tot i potser ho podreu complementar amb els Saltos de Moconá.

Capital és quan té la temporada alta de festivals amb la Nit dels Museus per excel·lència, activitats al carrer i un ambient embejable i al Perito Moreno hi segueix fent fred però d’una manera més moderada.

Com sempre tot dependrà de la teva ruta, et deixem amb el Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a l’Argentina. Segurament quan vinguis a Buenos Aires, et trobes amb algun Festivals i esdeveniments anuals o sino potser t’ajudarà a decidir les dates.

Gastronomia

Evidentment, a l’Argentina s’hi ha de menjar i necessites saber que menjar.

La primera cosa que ve al cap a la gent quan sent Argentina, si de menjar parlem, és asado. Però Argentina viu d’altres coses: locro, empanades, milanesas, bife, canalos, pasta, pizza, etc. Fem-ho curt: Qué has de menjar a Buenos Aires.

Una mica d’història

En el cas d’Argentina, més que una mica d’història, potser te’n deixem molta al nostre apartat d’història d’Argentina però si ets dels que t’agradava viatjar per la història hem preprat una Ruta per Entendre Argentina, que t’ajudarà.

Creus que ens hem deixat algun punts en aquesta guia de Què necessites saber si vas a l’Argentina? Fes-nos la pregunta en un comentari o deixa’ns les teves propostes.

Us hem de comentar que la vida a Argentina varia molt ràpidament, per això abans d’agafar aquesta o qualsevol informació que trobeu, ja sigui en blogsc om en guies de viatge, contrasteu-la, sobretot el que fa referència a preus.

This Post Has 3 Comments

  1. fuetimate

    Intentem tenir el blog actualitzar però a vegades se’ns escapa alguna entrada. Per tant, recomanem preguntar si voleu confirmar alguna dada.

  2. Lluis Bono

    Molt bona informació! La tindrem en compte si finalment anem a Argentina.

Deixa un comentari