Quan entres a Argentina, t’estampen al passaport el segell de “turista por 90 días”. 90 dies o 3 mesos, segons l’organisme que correspongui, i creieu-me,  no és el mateix. 3 mesos a vegades no sumen 90 dies i això et pot portar problemes.

Renovar la visa

Teòricament, tens 90 dies per viatjar, conèixer, aprendre i gaudir de les meravelles que t’ofereix el país. Perquè al igual que Espanya, que és més que sol-fiesta-playa, Argentina és més que futbol-tango-carn i sobretot és més que Catarates-Buenos Aires-Península Valdés-Perito Moreno. Així que potser que amb 90 dies no en tinguis prou.

Llavors que passa? Tens dues opcions, vas a migracions abans de gastar els primers 90 dies i pagues $300 per tenir 90 dies més o surts del país i així al tornar entrar et segeixen el passaport de nou.

Una de les opcions per sortir del país és anar a Uruguay. Mitjançant bus o ferry. L’altra opció és aprofitar i visitar les missions jesuítiques del sud de Brasil, creuant per Santo Tomé fins a Sao Borja. O també pots visitar les missions del sud de Paraguay on hi accedeixes des de Posadas o les del nord d’argentina. Però si encara no has anat a Iguazú, aquest pot ser un bon moment ja que des de Brazil tens una immillorable vista panoràmica de les cataractes.

 

Evidentment, si estàs a prop de Chile o de Bolívia, el millor és creuar la frontera, aprofitant un fin de semana largo i visitar el país veí.

Si vas a estudiar a l’Argentina

Si vens a Argentina a estudiar, et demanaran la residència temporal, almenys a la UBA. Llavors t’has d’assegurar de sortir de Catalunya amb un certificat dels antecedents penals a Espanya i amb un de naixement (tot i que no l’acostumen a demanar), tot postil·lat per la Haia.

A Catalunya, els antecedents es fan a Garcilaso,123-Barcelona (on ja te’ls postil·len) , per la resta de documents hauràs d’anar a prop de l’Arc del Triomf, al Passeig de Lluís Companys 14-16. Els antecedents te’ls fan al moment, primer has d’imprimir el formulari 790 i pagar al banc i desprès anar a sol·licitar-los. Postil·lar a la seu de Lluís Companys tarda una setmana.

Si ja estàs a Argentina, hauràs d’anar al Consolat d’Espanya a Buenos Aires, a Guido 1770 amb les dades d’alguna persona que serà l’encarregada de demanar-te’ls a Barcelona. Per anar al Consolat  totes les dades del DNI de la persona encarregada de demanar-te’ls i aquesta persona necessitarà totes les teves dades del DNI perquè a Barcelona haurà d’omplir el formulari pertinent i anar al banc a pagar el tràmit. Recorda-li, exactament perquè demanes els antecedents (estudi, feina, migracions, residencia, etc.) i que te’ls postil·li i que te’ls enviï. Una carta tarda una setmana, més o menys.

Desprès hauràs d’anar a demanar els antecedents penals a Argentina, si estàs a Buenos Aires recomanem la seu de Piedras, on agafes torn per internet, vas el dia escollit per sol·licitar-los i desprès de 7 dies hàbils ja els pots anar a retirar.

Una vegada tens tots els documents (fotocopia de TOTES les pàgines del passaport, de TOTES, incloses les que estan en blanc, de TOTES) i els documents corresponents al tipus de residencia ja pots demanar torn per internet a Migracions (els torns son per al dia pròxim o el següent).

Arribat el dia, vas a Migracions (Av. Antàrtida Argentina, 1355) tot i que no és fàcil arribar-hi. Vas a Retiro, creues la Plaza Cañada i vas seguint unes vies del tren en desús, seguint a la gent, fins que veuràs un edifici groc, d’una planta. Allò és migracions, una vegada a dins, comença a preguntar a qualsevol treballador tot el que sigui que et faci falta. On has d’anar? on has de fer cua? on has de pagar? ara que has de fer? Allò és una selva!

Si vas a treballar a l’Argentina

La residència precària te la donen al moment. Així que si hi vas amb temps limitat, aquí s’acaba la teva experiència burocràtica. Però si el que vols és la residencia permanent a Argentina. Agafa’t fort que això no acaba!

 El mateix dia i al mateix moment de demanar la residència permanent ja et fan el tràmit pel DNI argentí. La residència dura 3 mesos (en aquest cas, en el cas d’estudiant dura pel temps que has demostrat que estaràs estudiant) i et diuen que el DNI tarda 2-3 mesos a arribar.

Bé, amb la residència vas a ANSES a demanar el CUIL per poder treballar, obrir un compte al banc, etc. Però com que el teu DNI encara no està, a ANSES et fan un CUIL provisori.

Per l’altra part has de tornar al Consulat d’Espanya per declarar que ja ets un català vivint a l’estranger. Que et posin al cens d’estranger i que la teva residència és a Argentina; per tant no et poden cridar a taules per votar. Al Consulat et canvien el passaport, perquè ara ets un català vivint a Argentina.

Recordeu els dos mesos del DNI, doncs són mentida. Quan passa els temps i no te’l porten a casa, truques i et diuen que en realitat pels estranger, la primera vegada tarda 4 mesos. Quan passen els quatre mesos i no t’arriba, tornes a trucar i llavors ja flipes quan, per exemple en el meu cas, et diuen que encara no està.

Total, en resum: el que havia de ser 2-3 mesos i desprès 4; en el meu cas va acabar essent 8 mesos! Divendres vaig anar a buscar el meu nou DNI argentí on hi posa ben gros “EXTRANGERO”.

Amb el DNI has de tornar a ANSES on et fan el canvi de CUIL i et donen un paper on consta que el teu CUIL vell passa a ser el teu CUIL nou. Això és molt important ja que si has estat fent “aportes” i pagant la seguritat social, no ho hauràs fet en va!

I desprès no us penseu, que els meus problemes burocràtics no acaben aquí, però això ja és “problema” amb l’empresa on treballo.

En fi, que des de divendres ja tinc nou DNI! Ara a esperar a veure quan m’arriba el que realment vull: el DNI de Catalunya! Encara que em digui que soc una catalana vivint a l’estranger!

Deixa un comentari