Quan visites un país està bé tenir el calendari a mà, per saber si serà un dia festiu o per saber si hi ha alguna fira o festival corrent en aquelles dates.

Avui farem una unió de dues entrades que teniem escrites, la de Festivals i esdeveniments anuals a Buenos Aires i el Calendari de Buenos Aires, perquè volem que el teu pas per Fuet i Mate sigui el més còmode possible i sobretot, perquè no et quedi cap entrada important per visitar i després et perdis alguna cosa.

Buenos Aires és una excepció al món, té cultura i espectacles gratuïts durant tot l’any. No et perdis res!

Els feriados

A Argentina els dies festius se’n diuen feriados nacionales i n’hi ha molts, motíssims i a sobre heu de tenir en compte que tenen els inamovibles i els trasladables.

Això vol dir que hi ha uns dies l’any, com el 1 de gener o el 25 de desembre que es celebraran caiguin el dia de la setmana que caiguin, però desprès, n’hi ha d’altres, com el dia de la Sobirania Nacional que es mouen per apropar-los al cap de setmana i així tenir un finde largo.

Hauries de Saber:

A l’Argentina per llei, només tens dues setmanes de vacances, per això hi ha tants festius.

La veritat és que aquesta idea és molt bona, tenen un compte que només tenim 2 setmanes de vacances l’any, perquè t’assegura que durant l’any tindràs 3 o 4 cap de setmana llargs i fins i tot a vegades fan el Feriado Puente Turístico que es produeix quan un dels dies inamobibles, cau en dijous o dimarts, el divendres o dilluns, segons correspongui és festiu i puum! Pont gratis.

La veterania a l’empresa va acompanyada de dies extra de vacances, però mai superen els 22 dies.

dies festius a Argentina

Això s’ha fet per generar turisme dins del país i la veritat és que l’economia ho ha notat. Ara a l’estiu, els porteños ja no col·lapsen Mar del Plata, perquè hi poden anar durant l’any diverses vegades i ara van cap a la zona de Córdova.

Hi ha festius nacionals per a tots els gustos. Els més famosos són el 25 de mayo i el 9 de julio, el dia de Revolución i el de la Independencia, respectivament. Però també celebren el dia de la Bandera o la mort d’alguns dels seus pròcers.

Els festivals

Si és tracta de festivals, fires o dies dedicats a una temàtica, Buenos Aires les contempla totes, fins i tot hi ha una setmana dedicada als gelats, on pots provar els diversos sabors d’aquest menjar tant valorat pels argentins.

Per Buenos Aires pots trobar festivals de tots els gustos i preus, molts dels quals són gratuïts. N’hi ha de caire privat i en petit comité, però també n’hi ha molts organitzats o bé pel govern de la ciutat o pel nacional.

El Calendari

Aquest seria el calendari de festius o feriados a tenir en compte quan aneu a l’Argentina. Farem una explicació breu del festiu en qüestió i dels actes més detacables.

festivals de Buenos Aires

Reviseu-vos el calendari de Buenos Aires abans de decidir quan anar al país del tango.

Atenció, aquesta entrada no ha estat actualitzada des del 2019, per tant, potser que faltin esdeveniments o que n’hi hagi algun que ja no es celebri. Si us plau, consulta els web particulars de cada espectacler per assegurar el tir.

GENER

 • 1 de gener, Any nou. S’ha de tenir en compte que estem en ple estiu, per tant, toca celebrar Nadal a l’estiu. La nit del 31 de gener s’acostuma a menjar a asado i enlloc de les 12 campanades es tiren petardos, que al final no saps si estàs al Cap d’any o a Sant Joan. El 1 de gener no es fa gran cosa en particular, es mengen les restes del 31 i poques families es tornen a reunir. Per lo general, no hi ha dia de Reis.

Per als que no marxen de vacances, el govern els proposa cada estiu “La Ciudad al Aires Libre” o Verano en la Ciudad, un conjunt d’activitats culturals, la majoria gratuïtes, de música, de teatre, de dansa, de Tango i de cine, sense deixar de pensar amb els més petits de la casa que faran que els dies calorosos siguin més fàcils de pair.

Anys enrera es parava la 9 de julio i em pogut veure a tenors que actuaven al Colon fent una sessió gratuïta o igualment, un petit tast de ballet.

FEBRER

 • El Carnaval a Argentina es celebra i es fa festa!. El de Buenos Aires no és el millor Carnaval que podem veure a l’Argentina però almenys un dia és curiós de veure les murgues i els seus valls. Si voleu gaudir de carnavals famosos heu d’anar a Gualeguaichu que és el Nacional i un estil als de Brazil o les Canaries.

carnaval a argentina

Si en voleu veure de diferents heu d’anar cap a la zona del nord a Jujuy que tenen un aire més indígena. Però si no voleu anar tant lluny, per la província de Buenos Aires, el que té nom és el de Lincoln.

MARÇ

 • El 24 de marzo es celebra el Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia, on es conmemora tots els desapareguts durant la última dictadura militar. Aquest dia no és per fer festa ni disbauxa, és per recordar les atrossitats comeses durant la dictadura. Hi ha una concentració cap a Plaza de Mayo. En qüestió de Drets Humans, Argentina va un pas per davant de la retrogada Espanya. Segurament a la Ex-ESMA o al Olimpo, dos dels centres clandestins de tortures, recuperats, fan algun esdeveniment especial.

El Goumont és un cine que hi ha a la Plaza Congreso, subvencionat per l’INCA, el Instituto Nacional de Cine Argentino. A la programació sempre hi ha pel·lícules finançades en major en menor grau per l’INCA i els preus de l’entrada són inferior al d’un cafè. Durant l’any organitzen diveresos cicles, com per exemple, al març fan el Ciclo de Cine Español al Goumont, on hi ha participat actors i acrtius espanyoles de la talla de Maribel Verdú.

24 de marzo recuerdo

 • Setmana Santa (març-abril): El dia festius és el divendres. Dissabte Sant hi ha la visita a les 7 esglésies organitzada per el Casco Històrico. A més durant la Setmana Santa és un bon moment per visitar l’interior d’aquelles esglésies que habitualment no podem. Durant Setmana Santa també es celebra la Pasqua Jueva i és que a l’Argentina, la comunitat jueva és un de les més grans del món. No hi ha dia de la Mona però sí que es regalen els ous de xocolata, tal como us ho expliquem a Setmana Santa, Pesaj i la Pasqua.

Els porteños són força cults i interessats per tots els temes, no només hi ha festivals dedicats a les arts, el Matbaires obra les portes de les matemàtiques i te les apropa de tal manera que passes a pensar en les matemàtiques més com a art que com a ciència.

ABRIL

 • El 2 de abril és conmemora el día del Veterano de las Malvianas, on es recorda a tots aquells homes que van lluitar en la guerra per la sobirania de les illes petroleres contra Anglaterra. Aquesta guerra va ser l’últim intent de la Dictadura Militar per salvar el seu honor i el que va aconseguir és liquidar els pocs joves que quedaven al país. Pot ser un bon dia per visitar el museu de las Malvinas.

L’abril és un mes bo pel Calendari de Buenos Aires ja que té dos moments culturals de màxim interés, per un costat el BAFICI el festival de Cine més important del país i per l’altre la Feria del Libro a la Rural.

fira del libro

 • El festival estrella de Buenos Aires és el BAFICI, el festival de cine independent. Durant els primers dies d’abril, la ciutat s’omple de pel·lícules i d’activitats relacionades amb el món del cine. Amb xifres records de reproduccions, de participants, d’entrades venudes i d’espectadors, el BAFICI s’ha convertit en un festival reconegut a nivell mundial.
 • Com hem comentat, aprofitant el dia mundial del llibre, la “Feria Internacional del Libro de Buenos Aires” obra les seves portes a la Rural (Palermo, Pl.Italia). Diversos escenaris dedicats íntegrament al llibre et permeten gaudir del plaer de la lectura i de l’olor a llibre nou. Intenteu aconseguir invitacions, no és difícil. De tota manera si us agafa Sant Jordi per la ciutat de les llibreres, us recomanem anar per Corrientes i passar un Sant Jordi a Buenos Aires.

A la tardor, a finals d’abril hi ha el “Festival Polo Circo” que porta a la ciutat companyies de tot el món i espectacles relacionats amb el circ, d’allò més diversos.

MAIG

 • El 1 de maig, com a gairebé tot el món, és el dia del Treballador. Un dia que a Argentina, els sindicats, viuen més intensament que a Catalunya.
 • El dia més important pels argentins és el 25 de mayo. El dia de la Revolución de Mayo, el primer pas cap a la independència nacional. Els dies previs el país es comença a tenyir dels colors nacionals el blanc i el blau clar. El 25 de mayo es menja locro, empanades fritas i pastelitos de membrillo o batata. Moltes empreses, el celebren internament el dia anterior oferint al menjador el famós locro.

Si vols saber Què has de menjar a l’Argentina, t’ho expliquem sense secrets.

9 de julio a Buenos Aires

De cicles de cine n’hi ha molts, per exemple a la Biblioteca del Congreso de la Nación n’organitza diversos al llarg de l’any i sempre gratuïts. O també tenim, al maig, Ciclo de cine europeo entre Alianza Francesa i el Instituto Italiani di Cultura o el Centro Cultural Coreano, que fa relativament poc s’ha trasllat a Retiro, també té una agenda de cinema interessant i gratuïta.

JUNY

 • El 17 de juny és celebra el Día Paso a la Inmortalidad del General Martín Miguel de Güemes, aquest és un dels dies trasladables que us comentavem al principi. Güemes va participar en els actes de la Revolución de Mayo i després va lluitar per la Independència Nacional. Aquest dies és dels últims que s’ha afegit al calendari.
 • L’altre dia nacional que celebrem al juny és el 20 de junio, conegut popularment com el dia de la Bandera però en realitat es celebra el Paso a la Inmortalidad del General Belgrano. La confusió no és molt greu ja que Belgrano fou qui va dissenyar i utiltizar per primera vegada, un 27 de febrer, la que acabaria essent la bandera nacional, en el següent link us ho expliquem una mica millor.

20 de juny o 27 de febrer? A les escoles, els nens i nenes li rendeixen algun tipus d’homentage relacionat amb la bandera. Si voleu coneixer una mica més sobre Belgrano us hem preprar la Ruta Belgraniana.

Al juny hi ha diversos festivals com el Festival Ciudad Emergente (els últims anys s’ha traslladat a l’octubre), la Noche de la Filosofia o el pròxim cap de setmana després del 24 de juny a La Boca la nit de San Joan.

Atenció que si és any de Mundial, el país agafa una altra dimensió, es paralitza al 100%, sobretot quan juga la Selección.

JULIOL

 • El dia que molts catalans esperem, el 9 de julio Día de la Independencia del país. Avui també és un dia per menjar locro però pels argentins, el 25 de mayo és més important. El 9 de julio, generalment fan alguna desfilada des del Congreso fins a Plaza de Mayo amb vestits típics.

A la Rural, es celebra LA RURAL, la fira de ramaderia més important del país. Un exemple més de la centralització argentina, que a la ciutat més industrialitzada es celebri la fira ramadera més important del país…

AGOST

 • A l’Argentina no es celebra el 15 d’agost però si que és festiu el 17 d’agost el dia del Paso a la Inmortalidad del Gral. José de San Martín. Aquest festiu és traslladable, així que es fa encaixar amb un cap de setmana tot i que heu de pensar que estem en ple hivern. Igual que per Belgrano, hem preparat la ruta San Martiniana per rendir homenatge al Libertador.

Buenos Aires celebra

 • Si hi ha un festival que defineix Buenos Aires, aquest és el festival de Tango. Les últimes setmanes d’agost, el Tango es converteix en el protagonista de la vida dels porteños. Amb milongues, el campionat de Tango de la ciutat, amb conferències, espectacles i exposicions relacionades amb aquest ball, el “Tango Festival y Mundial” és la millor manera de gaudir d’aquest ball sense sentir-te un guiri.

També a l’agost hi ha diversos festival de caire més petits però interessant, com són el cas del Festival Internacional de Cine de los Derechos Humanos, el Buenos Aires Negra o Festival Inernacional de Cortos de Animación.

SETEMBRE

Setembre és l’únic més de l’any que no té un festiu nacional, però a canvi té el dia de la Primavera (no és festiu) però hi ha molta festa.El 21 de setembre es celebra el Dia de las Bibliotecas.

A La Rural també hi ha fires durant tot l’any, com al setembre que hi ha la fira de “Vinos y Bodegas” que t’invita a recórrer el país a través dels seus vins. O el BAFWEEK , la fira de moda més important a nivell nacional. O fires d’artesania o de vivendes o la nova “Nuestros Perros” dedicada als animals de companyia, amb activitats, tallers i cursos d’educació dels gossos. I quan el Dakar es va traslladar a Sud-Amèrica, la Rural exposava, a principis d’any, continguts relacionats amb el rally.

cadena catalana buenos aires

El FIBA ofereix, cada dos anys, l’opció de veure en escena l’art contemporani més important tant internacional com nacional. Teatre, dansa, arts visuals i sonores, etc. es donen lloc a Buenos Aires a finals de setembre o principis d’octubre.

Al setembre, generalment a mitjans de mes, als de l’Alianza Francesa també celebren la Semana Francesa on obren l’Embaixada de França, l’espectacular Palacio Ortiz Basualdo.

OCTUBRE

 • Per herència espanyola, els argentins celebren el 12 d’octubre. Tot i que encara no tenen molt clar com anomar-lo, primer era el Día de la Raza i ara el Día del Respeto a la Diversidad Cultural. Es digui com es digui, no és un dia que es faci res especial i senzillament s’espera amb il·lusió perque com que és un dels dies trasladables, tindrem un cap de setmana llarg a la primavera.

El “Festival de Danza Contemporánea” , amb la seva 6ª edició 8a edició del 2018, és ja un clàssic de la ciutat. Amb la característica que és bianual, amb espectacles al carrer, als teatres, amb entrecreuaments de dansa, d’arquitectura, de música i estils musicals, aquest festival demostra que Buenos Aires és una ciutat inquieta que sempre busca aprendre, s’acostuma a celebrar la primera setmana d’octubre.

NOVEMBRE

 • Al novembre es celebra el Día de la Soberania Nacional, el dia que Rosas va vencer al francesos i anglesos. El 20 de novembre de 1845 Rosas va sortir vencedor de la Batalla de la Vuelta de Obligado. Aquests festius és celebra com a tal des del 2010 i també és un dels traslladables.

Ja van més 20 les “Marchas para el Orgullo LGBITQ” cada una amb un objectiu diferent però sempre amb la mateixa bona onda. Cada primer dissabte de novembre l’Avenida de Mayo s’omple de gent, de música i de festa fins al Congreso.

El primer dissabte de novembre és per mi el MILLOR dia a l’Argentina, durant el dia tenim la cita obligada, totes aquelles persones que creiem en la igualtat a la Marxa LGBITQ i a la nit, el millor de tot, Noche de los Museos. A Buenos Aires, la Noche de los Museos és espectacular, no només obren els museus sino que molts edificis públics i s’organitza una agenda d’allò més variada. Per gaurdir de la Noche de los Museos elegeix els museus d’una zona i tingues en compte quins són gratuïts durant l’any.

Hauries de Saber:

Hi ha autobusos gratuïts però els cues són molt llargues. El millor és anar amb bicicileta.

Típic també és el “Buenos Aires Jazz”, el festival de jazz internacional que rep la ciutat cada novembre oferint concerts gratuïts i d’altres amb entrada.

Una altra nit per sortir al carrer a llegir, escolta música o simplement a passejar és “La noche de las Librerias”. Aquest esdeveniment acostuma a ser a finals de novembre o principis de desembre, aprofitant la calor de l’estiu. Abans que la ciutat es quedi buida per les vacances, l’Avenida Corrientes treu tot el seu esplendor.

I si els llibres tenen la seva nit, els discs també, “La noche de las Disquerías” farà 3 anys aquest 2011 farà 10 anys i també es celebra al novembre. Amb tres recorreguts, el Centro, Palermo i Recoleta que ofereixen shows, firmes de discs i descomptes en l’adquisició de material.

Un festival que agradarà sobretot als estrangers és el BAFIM, el “Buenos Aires Feria Internacional de la Música” i que porta, durant el mes de novemre, a Argentina cantants i grups de tot el món. Si tens sort, pots veure per $5 grups que a Espanya et demanen 20€ (preus 2011). Aquí vam descobrir Els Manel!

Si us hem de dir un mes per visitar l’Argentina seria novembre quan a Puerto Madero hi ha les balenes i el Calendari de Buenos Aires treu fum.

DESEMBRE

Al desembre dos dies religiosos cristians per celebrar el 8 de desembre Inmaculada Concepción, i el 25 de desembre Nadal, a l’estiu. El dia important és la nit del 24 de desembre on els argentins s’ajunten amb la seva familia però s’acostuma a menjar coses fredes com ensaladilla russa o macedònia de postre. Ah i sobretot el Mantecol, una barreja entre polvorons i torrons. El 25 alguns es tornen a ajuntar però la majoria ja ho fa en petit comité.

que menjar per nadal

31 de desembre Cap d’any, tot i que no es festiu oficial a moltes empreses donen festa, igual que el 24 de desembre.

Gastronomia i cultura

Ara que està de moda el món de la gastronomia a Buenos Aires han sorgit diverses fires, la més famosa és la Feria Masticar (que confessem que no hi hem anat mai) perquè s’ha de pagar entrada.

On sí que som força habituals és al Buenos Aires Celebra on durant l’hivern i fins al desembre, gairebé cada cap de setmana, la Av. de Mayo es talla per rendir homenatge a les diferents col·lectivitats de la ciutat. Arranca amb els Escocesos i Sant Patrick i acaba al desembre, essent el dia més important el del cap de setmana pròxim al 8 de setembre, que es celebra el Dia del Imigrante.

Buenos Aires celebra

Durant aquestes jornades es presenten els balls tradicions, els menjars típics, etc. Tingueu en compte aquests actes per posar-los al vostre calendari per Buenos Aires i si podeu coincidir amb un dia, no us n’arrepentireu.

A més a més

Per completar el Calendari per Buenos Aires sempre heu de consultar el web oficial de Festivals de la ciutat de Buenos Aires ja que cada any hi ha algun esdeveniment diferent, nou o únic. Per exemple l’any 2010 van celebrar la “Noche en Vela”. Aprofitant un intercanvi cultural entre Buenos Aires i Paris, la ciutat porteña va importar la nit més típica de la capital francesa.

Per si mai la tornen a repetir, us deixem uns consells: aquí sí que recomanem fer-se un recorregut, intentar que tot sigui al mateix barri per evitar els trasllats i que hi hagi pla B. Tot el que sigui localitats reduïdes és totalment recomanable anar-hi 1h abans per aconseguir lloc. Les visites guiades pel carrer no son la millor opció, ja que el soroll ambiental d’aquesta nit augmenta a extrems que no sents el guia.

Si el que t’agrada és la música, Buenos Aires és la teva ciutat. El Pepsimusic, el Quilmes-rock, el The Pop Festival Coca-cola, el  Creamfieldsba, el Buenos Aires Jazz o el Tango Festival y Mundial, entre molts d’altres, sigui quin sigui el teu estil musical, a Buenos Aires el trobaràs.

festivals de música

Altres festivals són el Festival Beckett Buenos Aires, Fashion Buenos Aires, ArteBA i segurament que me’n deixo molts.  Amb el temps ja ho anirem actualitzant i personalitzant.

La llista, us asseguro, que cada any la fariem creixer, perquè cada any descobrim una cosa nova. Així que poseu aquesta entrada entre les vostres preferides i aneu consultant el calendari per Buenos Aires. Si teniu algun festival o esdeveniment que ens hem deixat (que ja diem ara que són molts) no dubteu en fer-nos-ho notar deixant un comentari.

Deixa un comentari