Entre les coses que no t’esperes dels argentins hi ha la gran quantitat d’invents que han dut a terme i que avui en dia formen part de la quotidianitat. Alguns dels invents foren obra d’immigrants però pel fet d’haver-se nacionailitzat o haver patentat l’invent a Argentina, se’ls considera del país.
Me dejás una birome?
Per exemple, un dels més coneguts i utilitzats per tots, el bolígraf, tot i que a Argentina se l’anomena birome, per la combinació dels cognoms dels sueus inventors. Biro- per Bíró i –Me per Meyne. László József Bíró va nàixer a Hungria però va immigrar a Argentina a causa de la Segona Guerra Mundial, en total té 32 invents registrats.
Juan Jorge Meyne era el seu soci a Argentina, amb el qui va millorar la idea original de Bíró. L’invent del bolígraf era dos en un, el primer la tinta i el segon el sistema de la bola a la punta, el mateix sistema que s’utilitza als desodorants de bola. László estava cansat que la ploma se li embosses mentre estava fent algun reportatge, així que va començar a pensar a alternatives, fins a arribar a la birome.
Tothom identificat
Un altre invent argentí, d’un estranger, és la identificació de l’empremta digital. Iván Vučetić era un antropòleg, policia i inventor, croat, que vivia a Argentina i que com a cap de policia estava cansat de la gran quantitat de delictes que hi havia, va decidir estudiar una manera de poder identificar la gent.
Al servei de la medicina
També hi ha invents mèdics, com el de René Favarolo, un metge de La Plata que inventà el bypass coronari. La transfusió de sang és possible gràcies a què Luis Agote va inventar el 1914 un sistema per mantenir la sang sense que és coagulés. I Carlos Arcusin, va inventar la xeringa autodescartable, que es rebutja després de ser utilitzada per única vegada i així s’evita la infecció de malalties. Aquestes xiringues també tenen un caputxó de seguretat.
José Mario Falliotico va tenir la idea de construir un bastó que amb el temps s’ha anat perfeccionant i avui ajuda a les persones invidents a moure’s i orientar-se. De fet, Falliotico ho va pensar com una manera que la resta de gent es pugui adonar que són invidents i ajudar-los en el que faci falta. Mario Dávila també va ajudar als invidents en inventar el semàfor amb so.
Els curiosos
A Buenos Aires va volar, el 1922, el primer helicòpter controlat gràcies a un sistema inventat per Raúl Pateras de Pescara.
Quirino Cristiani, un caricaturista italià, nacionalitzat argentí, fou el primer que creà un llargmetratge amb dibuixos animats. Peludópolis, el 1931, va ser el primer llargmetratge animat amb so. Fins i tot Walt Disney li va oferir treballar per ell, però Quirino rebutjà l’oferta. Desafortunadament dos incendis, el 1957 i el 1961, van destruir totes les seves pel·lícules, excepte la del “El Mono Relojero”.
Futbol, sempre futbol
Si parlem de futbol, hi ha dos invents argentins. El primer va ser la pilota amb costures i pic invisible, la superball, també és un invent argentí. La patent és de Romano Polo, Antonio Tossolini i Juan Valbonesi i data de 1931. Al Mundial d’Itàlia 34 es va utilitzar per primera vegada i des de el 1936 va ser la pilota oficial del’ AFA fins al 1986, que es va reemplaçar el cuir per material sintètic.
El segon és l’aerosol evanescent, és a dir, l’espuma blanca amb la qual marquen el lloc on s’ha de posar la pilota i la barrera. De fet l’espuma evanescent és un invent brasiler, de Heine Allemagne, però l’aerosol com avui el coneixem és obra del periodista argentí Pablo Sivla. Tot i que Francisco Ortiz Delgado, un malagueny, està reclamant la seva autoria.
El dia a dia
El el famós sifó, va ser un invent de l’empresa argentina Drago. La idea era crear aigua amb gas o soda, de manera artesanal i recargable.
Hi ha un altre invent que reconeixerem de seguida, l’encenedor d’espurna, el que utilitzem amb els fogons, el Magiclick, pels argentins. És obra de Hugo Kogan que va inventar un encenedor que funcionés amb un piezoelèctric.
Oh wow! Quantes coses! Molt bona recopilació! M’encanta!
La veritat que els argentins són molt enginyosos! Merci
Molt interessant!