Aquesta entrada està més pensada per la gent que viu que a Buenos Aires que pels turistes, ja que és una recol·lecció d’aquells llocs dels quals has d’anar seguint la seva agenda per tal de gaudir de la cultura.

A Buenos Aires pots gaudir de la cultura sense tocar la butxaca.

Però sigui quina sigui la teva condició, pega-li un cop d’ull, potser pos combinar la teva visita a la ciutat amb una pel·lícula argentina molt barata o amb alguna exposició o interessant gratuïta.

En situació

Buenos Aires és una ciutat espectacular respecte a oferta cultural, ja que hi pots trobar de tot, des d’òpera al Teatro Colón fins a música electrònica als boliches, passant per presentacions de llibres, de pel·lícules o de discs, visites guiades i fins i tot de teatralitzades, activitats gratuïtes o pagant. Resumint, que qui no gaudeix de cultura és perquè no vol.

La clau per gaudir de la cultura és anar mirant les webs dels centres culturals, dels teatres, del govern i dels museus per assabentar-se de cicles, exposicions temporals, xerrades, concerts, cursos, etc. Suposo que també si tens Facebook es pot saber però com que és una eina que no utilitzem (ni ganes) ens quedem amb els webs.

Els centres culturals

Els centres culturals són uns llocs que s’han d’explotar i exportar arreu del món, a Buenos Aires n’hi ha molts i el millor de tot, tal com ens agrada a nosaltres, molta cultura gratuïta.

Centro Cultural Recoleta: (Junín, 1930, Recoleta) a prop del Cementerio de Recoleta. Pots trobar-hi de tot, arts escèniques, visuals, concerts, etc.

Centro Cultural General San Martin: (Sarmiento, 1551, San Nicolás) on a més de cicles de cinema i concerts fan cursos de fotografia, teatre, circ, etc. Ara l’han reformat i la veritat és fa molt goig.

CCK: (Sarmiento 151, San Nicolás) Totes, repeteixo, totes les activitats de l’agenda són gratuïtes. Aquí pots sentir la simfònica de Luxemburg o cantants nacionals, sense pagar un peso. A més a més organitzen visites guiades gratuïtes per l’edifici, que no té desperdici, l’antic Correo.

Centrol Cultural Borges: (Viamontes amb San Martín, San Nicolás) un dels nostres preferits. Entres, dones un tomb per l’exposició del moment, generalment de fotografia i marxes. Però tot i així, sempre hi ha activitats a la seva agenda.

Centro Cultural de la Cooperación: (Corrientes 1543, San Nicolás) Ja només el bar respira cultura. No totes les activitats de la seva agenda són gratuïtes però l’oferta és d’allò més variada i interessant.

Centro Culural Ricardo Rojas: (Corrientes 2038, Balvanera) Els cursos que organitzen en aquest centre cultural, que depen de la UBA, són d’allò més interessants. Antenció a la seva cartellera de cine, que si bé s’ha de pagar, els preu està al nivell del Goumont (menys d’un cafè).

Centro Cultural de la Ciencia: (Godoy Cruz 2270, Palermo) Aquest centre és relativament nou i per ser sincers, encara no “l’hem tastat”, però tenim moltíssimes ganes d’explorar-lo perquè les seves activitats són gratuïtes.

Usina del Arte: (Agustín R. Caffarena 1, La Boca). Aquesta vella central elèctrica l’han reformat i l’han convertit en una centre cultural molt interessant. A part de les activitats de la seva agenda, que em de confessar que no totes són gratuïtes, també fan visites guiades a l’edifici.

Ciudad Cultural Konex: (Sarmiento 3131, Caballito): Aquest és el centre cultural més canalla de la ciutat. Les seves activitats són, gairebé totes de pagament però l’ambient és genial. Els dilluns a les 20.00h fan la Bomba del Tiempo, una batukada espectacular, no apta per chetos/pijos.

Però n’hi ha molts més, eh? Us deixem amb la llista dels del Gobierno de la Ciudad, però us podeu imaginar que a Buenos Aires n’hi ha un o dos o tres o quatre a cada barri.

Les biblioteques

Les biblioteques de Buenos Aires no només seveixen per llegir gratuïtament, si no que moltes d’elles organitzen exposicions a les seves sales o fins i tot cicles de cine o xerrades.

Biblioteca Nacional: (Agüero 2502, Recoleta) Entre les activitats de la seva agenda fan exposicions, música, xerrades i fins i tot cinema, tot gratuït. Aquí també fan visites guiades gratuïtes per descobrir l’edifici i us podeu emporatar alguna sorpresa catalana i tot.

Biblioteca Congreso de la Nación: (Hipólito Yrigoyen 1750 / Alsina 1835, Balvanera) Aquesta l’hem descobert fa molt poquet i ha sigut un èxit. Cada setmana organitzen cicles de cine o xerrades d’art o activitats culturals diferents, a part, evidentment d’una petita zona d’exposicions i d’un bar genial.

Biblioteca del Palacio Sarmiento: (Pje. Pizzurno 935, Recoleta). Aquesta biblioteca, que forma part del Ministerio de Educación, està oberta a tot el públic i té un fons documental molt interessant. I el millor de tot, curiós a Buenos Aires, és que té els llibres a la vista! De dilluns a divendres a les 12.00 i a les 14.00 organitzen visites guiades gratuïtes per l’edifici.

La xarxa de biblioteques de la ciutat és força gran, per això us deixem aquest enllaç, perquè escolliu la que us queda més aprop.

Les exposicions

De sales d’exposicions a Buenos Aires n’hi ha moltes, a part de les que hem nombrat als Centres Culturals a les biblioteques o fins als bars, hi ha racons més especialitzats:

Espacio Fundación Telefónica: (Arenales 1540, Recoleta) Aquesta gent també sempre organitzen exposicions molt interessants i gratuïtes. Una de les que vam visitar va ser sobre la història dels videojocs.

Cines i teatres

Si el que t’agrada és el cinema, a part dels cines comercials amb les crispetes (pochoclos), les pantalles 3D i tota la pesca hi ha tres sales de cinema que heu d’anar controlant la seva cartellera per dos motius, un perquè són molt barats i l’altre perquè la seva programació és una mica cultural que la de Hoolywood.

Sala Lugones del Cultural San Martín: (sarmiento 1551, San Nicolás) on fan cicles de temàtiques diverses i de països de tot el món i fins i tot, algun cicle d’entrada gratuïta.

Espacio INCAA km 0: (Av. Rivadavia 1635, Monserrat. Cine Goumont) el nostre amor. El INCAA és el Instituto Nacional de Cine i Artes Audiovisuales i al cinema Goumont que es troba a la Plaza Congreso només passen pel·lícules financiades o co-financiades per l’INCAA. Personalment, trobo que aquesta iniciativa és genial perquè és una finestra molt bona al cine nacional. A més a més, per obrir-la encara més, el preu és mínim, molt menys que un cafè. Moltíssima gent, de tots les recursos financers, hi va.

Centro Culural Ricardo Rojas: (Corrientes 2038, Balvanera)d’aquest ja n’hem parlat als Centres Culturals. Però el volem destacar aquí perquè té 3 sales petites (molt petites) de cine on pots trobar una cartellera molt interessant.

Hauries de Saber:

A l’Argentina aplaudeixen al cinema.

Quan acaba la pel·lícula, s’aplaudeix, com si estiguis al teatre.

Evidentment, també heu d’anar consultant l’agenda dels Centres Culturals i Biblioteques, que ja hem consultat i fins i tot de bars culturals, que a vegades organitzen cicles de cinema.

Les Cases de les províncies

A Buenos Aires podem trobar-nos amb les cases de les províncies d’Argentina. Funcionen com si fossin “embaixades” de les províncies argentines a la capital. Aquí la gent de cada província pot anar a consultar o a fer tràmits propis però també serveixen com a punt d’informació i turisme de cada província.

Evidentment també organitzen exposicions i cicles i tallers. Us en comentem dues:

Casa de la Província de San Luís: (Azcuénaga 1087, Recoleta) es troba al Palacio Lagomarcino i només per contemplar l’edifici ja val la pena anar-hi. Cada dia laborable hi ha visites guiades gratuïtes en aquesta joia amagada de l’Art Noueveau.

Casa de la Província de San Juan: (Sarmiento 125) que es troba en l’antiga casa on va viure Sarmiento. Tota una joia de la Buenos Aires insòlita per descobrir.

Els centres culturals de les col·lectivitats

Molts paísos tenen el seu centre cultural a Buenos Aires i alguns són molt actius, només per nombrar els que tenim més controlats

CCEBA: (Florida 943, San Nicolás) el Centro Cultural de España en Buenos Aires organitza exposicions i tallers ens les seves instal·lacions. És un centre molt actiu creant vincles culturals entre Espanya i Argentina. Organitzen concerts, teatres i altres espectacles espanyols a l’Argentina.

IICBA: (M.T. de Alvear 1119 – 3º piano) el Instituto Italiano di Cultura de Buenos Aires també té uns vincles molt forts amb la ciutat ja que la col·lectivitat italiana és una de les més fortes de l’Argentina.

Alliance Françaize: (Av. Córdoba, 946, San Nicolás) un dels nostres preferits, sempre tenen l’agenda plena d’actes gratuïts. Els francesos celebren fins i tot la Semana Francesa a Buenos Aires amb una gran quanitat d’actes, entre ells obrir l’Embaixada, el Palacio Ortiz Bualdo.

Korean Cultural Center: (Maipú 972, Retiro) Fa poc que el centre cultural de Corea del Sud s’ha traslladar al barri del Retiro des d’on intenten apropar la cultura coreana amb activitats per tots els gustos. Podem veure una exposició de la vida tradicional coreana, fins i tot han portat la directora del museu cultural de Seoul per fer-ne la innaugració. La seva agenda també és força activa on destaca el cinema, hi ha més vida a part de Parásitos.

No ens podem oblidar del Casal de Catalunya tot i que és dels centres més actius però sempre tindrem la biblioteca en català i la penya del Barça a disposició.

Les cases de la cultura

Casa de la Cultura: (Av.Mayo, 575, Monserrat) també fan exposicions i concerts. Així com visites guiades on et mostren l’interior de l’edifici i la seva història. Aquest edifici era la seu del Diario La Prensa.

Casa del Bicentenario: (Riobamba 985, Recoleta) cine, exposicions, música, etc. una agenda molt interessant en aquesta casa reformada a arran de les celebracions del Bicentenario de la Revolución.

Altres

A part de les agendes dels museus, que molts d’elles organitzen cursos i tallers també s’ha de tenir en compte que molts edificis de la ciutat fan visites guiades.

NO podem deixar fora d’aquest recull de llocs d’oon podem gaudir de la cultura, els bars culturals com per exemple La Casona de Humahuaca on el dilluns passen cine, a Almagro o el Musetta Cafe a Balvanera, per la zona del Abasto.

I si parlem de bars hem de nombrar els Bares Notables, no només per la seva importància històrica si no també per la seva agenda. Molts d’ells organintzen recitals de música o exposicions. Podeu consultar l’agenda als bars en particular o al web de la ciutat.

Un lloc genial per integrar-se al pop-rock argentí és La Fiesta Clandestina. Cada cert temps canvi de lloc però la festa sempre hi està garantizada.

Més informació

L’agenda cultural de la ciutat recull tots els esdeveniments setmanals i si vols te’ls envien per mail perquè no te’n perdis cap. A més a més, editen un diari cultural que es reparteix gratuïtament, cada dijous, als centres culturals i teatres, com el San Martín.

Així que desprès de llegir aquesta guia de Gaudir de la Cultra, suposo que estareu d’acord amb la promoció del Govern: “Siempre hay algo para hacer en la Ciudad”.

Que us sembla sortir a Gaudir de la Cultura per Buenos Aires? Jo estic al·lucinada, no tant per la gran quanitat d’opcions, que tota ciutat gran més o menys en té, si no, perquè molt és GRATIS!

Què t’ha semblat? Tens algun altre lloc secret per compartir-nos? Quines són les teves agendes de referència?

This Post Has 2 Comments

  1. Laia

    Que xulo aixo de La Bomba del Tiempo! Ja ho has vist tu? Quan vinguem haurem d’anar-hi ;o)))

    1. fuetimate

      Sí, és una batucada. A l’estiu es fa a l’aire lliure amb aspersors que ruixen a la gent i quan plou o fa més fred ho fan dins de la sala. Molt millor a l’aire lliure. Tot i que l’entrada no es gens econòmica tenint en compte que a les 22h tanquen i que si no arribes una hora abans has de fer cua. Per tant pagues $30 per una hora de cua i un parell d’espectacle, més el que costi ara la cervesa a dins. És un bon lloc per conèixer gent, la majoria no-argentins.

Deixa un comentari