• Post category:Rússia
  • Post last modified:setembre 23, 2020

Kazan (Казань) la terceracapital de Rússia, destaca per la convivència entre musulmans i cristians. És la capital de la República de Tartaristan i creix al voltant del riu Volga, a la confluència amb el riu Kazanka.

En situació

Els orígens de la ciutat estan vinculats als rius, ja que servien com a medi de transport comercial entre l’est i l’oest. Es creu que la seva fundació es remunta al 1005 quan els búlgars del Volga van construir-hi un fort. Durant les invasions mongoles del s.XV la ciutat va ser conquerida i va passar a ser un dels punts forts pels mongols, tant durant el govern de l’Horda d’Or, com després, essent la capital del Khanat de Kazan. No va ser fins al temps d’Ivan el Terrible que es va aconseguir expulsar als mongols de Kazan, a la batalla de 1552, però la ciutat va quedar destruïda.

Aquesta victòria és el motiu pel qual el tsar va ordenar construir la Catedral de Sant Basili de la plaça Roja de Moscou. A partir d’aquí Kazan va formar part de Rússia i quan Pere el Gran va visitar la ciutat, va decidir que seria el punt des d’on es construiria la nova flota marina per conquerir el mar Caspi. Caterina la Gran també va aplicar la reforma urbana, com havia fet en altres ciutats com per exemple Yaroslavl, i va reconstruir la ciutat amb cases de pedra, ja que havia estat destruïda el 1774 per la revolta de Pugachev. A més a més, també va permetre que, novament, es poguessin construir mesquites.

En temps d’Alexandre I es va construir la Universitat Estatal de Kazan, on va estudiar-hi Lenin, tot i que va acabar expulsant per les seves idees revolucionàries.

La presència tàrtar a la ciutat és notable i més desprès de la dissolució de la Unió Soviètica. Fins i tot molts cartells informatius estan en els dos idiomes, el rus i el tàrtar i l’estació de trens, els trens s’anuncien també amb els dos idiomes, més l’anglès. Els tàrtars de Crimea són una tribu turca que entre el 1228 i el 1238 va ser envaïda pels mongols de l’Horda daurada, formant part del seu territori fins al 1428. Després de la conquesta d’Ivan el Terrible de la regió, Catalina la Gran va aplicar una política de russificació sobre la població.

Què visitar a Kazan

El punt turístic per excel·lència és el Kremlin, que destaca perquè al seu interior hi ha una mesquita. Els edificis del seu interior daten entre el s.XVI i el s.XIX. L’entrada al recinte i a les esglésies és gratis però els museus de l’interior s’han de pagar. El Kremlin es va construir per ordre d’Ivan el Terrible sobre les ruïnes del que havia sigut el castell dels Khans de Kazan. L’edifici més antic és la catedral de l’Anunciació que data de 1554, però l’edifici que més crida l’atenció és la mesquita Kul Sharif, que data del 2005 i és la mesquita més gran del país. Va ser construïda al mateix lloc on hi havia la mesquita que Ivan el Terrible va destruir.

També hi ha el palau del president de Tartastan, construït el 1843 i dissenyat per Konstantin Thon. Dins del Kremlin no falten les llegendes, la més coneguda és la de la història de la torre de Suyumbike. Aquesta torre porta el nom de la neboda del khan derrotat per Ivan el Terrible i és que resulta que la noia li va posar de condició per casar-se amb el tsar rus que construís una torre més alta que qualsevol de les mesquites de la ciutat, en només una setmana. Ivan va poder complir la condició però Suyumbike va pujar a dalt de tot de la torre i va tirar-se. El Kremlin de Kazan forma part de la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 2000.

En sortir del Kremlin ens trobem amb l’edifici del museu nacional de la República de Tatarstan, ubicat en un edifici del 1770.

Podem seguir el recorregut de la ciutat pel carrer Kremlyovskaya però tenint en compte que ens haurem de desviar una mica a Musy Dzhaliya per veure la Catedral de Sant Pere i Sant Pau, una de les esglésies ortodoxes que conviuen amb les mesquites. Aquesta catedral d’estil barroc va ser construïda entre el 1723 i el 1726 per commemorar la vista del tsar Pere I, el 1722. Si seguim per Kremlyovskaya, arribarem a la universitat estatal, on al seu davant, hi ha una estàtua del jove Lenin en acció d’entrar a l’edifici. Per tornar, ho podem fer pel carrer comercial Baumana, el carrer més ambientat de la ciutat, de fet, els diumenges, és pràcticament l’únic lloc on trobareu gent. No ens hem d’oblidar de la visita al mercat central.

Hauries de saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Kazan

  • Entrar a Kazan des de Moscou: Tren 111 que surt de Moscou a les 23:38 i arriba a les 12:45. Al tren hi ha aigua calenta per poder fer un te o menjar instantani.
  • Sortir de Kazan: expedició a Mongòlia

Moure’t per Kazan

  • L’estació de trens està al centre de la ciutat.
  • Autobús urbà per 25p

Domir a Kazan

  • 250p habitació compartida (4,2€). No és de la millor qualitat però és el que vem trobar més barat i va ser a través de Booking.com.

Menjar

  • Hi ha supermercats i mercats on comprar menjar per cuinar al hostel.

El que et fa estalviar diners

  • L’estació de trens està al centre de la ciutat i els atractius turístics es poden recorrer caminant.
  • Aquesta ruta és gratuïta.

Atractius turístics

  • L’entrada al Kremlin és gratuïta.

Deixa un comentari