Com molt bé diu el títol, aquest és un post sobre les eleccions nacions a l’Argentina no sobre la política, Déu nos en guard de parlar de política argentina, qui no vulgui pols que no vaig a l’era!

En situació

Per fer-ho ràpid, resumit i senzill, quan hi ha eleccions per elegir president a Argentina, que són cada quatre anys, el ciutadà ha d’anar a votar com a mínim dues vegades i fins i tot pot haver-hi una tercera.

Fixeu-vos que quan he parlat d’anar a votar he utilitzat el verb “haver de” i no “poder”. El primer que no t’esperes és que a l’Argentina la votació sigui obligatòria, dels 18 als 70 anys i opcional dels 16 als 18. Si no vas a votar tens una penalitat econòmica, malgrat tot, la participació no és que sigui molt elevada, es veu que a Argentina lo de “la pela és la pela” no ho tenen gaire interioritzat. Fins aquí la part fàcil, si seguiu llegint, és sota la vostra responsabilitat, esteu avisats!

Les primàries, l’avantsala de les eleccions

El procés d’eleccions és força diferent del que tenim a Catalunya, on anem a votar una vegada i després cada partit decideix fer els pactes que més li convé i passar-se una mica pel “forro” les nostres eleccions.

A l’Argentina, la primera vegada que van al col·legi electoral és per al que n’anomenen las Paso o Primarias, és a dir, escollir qui serà el representant de cada partit polític. És el mateix que les nostres primàries, l’única diferencia és que a l’Argentina ha de votar tothom, no només els afiliats al partit. Per ells són com una primera aproximació de com aniran les eleccions. Jo que no estic acostumada a votar aquest procés ho veig un punt més estratègic perquè si per exemple, passa com en les d’aquest any que el Frente Para la Victoria només presentava un candidat, jo, si fos partidari d’aquest partit polític, no hagués votat al seu candidat que ja era escollit i ja era el representant del partit per a les eleccions, hagués votat al candidat del partit contrari que menys opcions tindria de guanyar a les eleccions.

Per explicar-me millor, posaré un exemple, el Pro o la unió d’aquest amb altres partits polítics, Cambiemos, presentaven diversos candidats a president, buscant el representant de Cambiemos per a les eleccions. El fort, el que pot fer trontollar al Frente Para la Victoria, és Macri, doncs jo, si fos partidària de El Frente Para la Victoria, hagués votat a qualsevol altre candidat del Pro menys a Macri, amb l’objectiu que Macri no arribés a les eleccions. No haguera votat a Scioli, el representant del Frente Para la Victoria, perquè ja era elegit i ja seria el que aniria a les eleccions.

El que passa és que a Argentina utilitzen aquesta primera selecció per especular sobre el resultat de les eleccions. No sé si m’he explicat o he liat la troca. En resum, a les primaries, simplement s’elegeix el representant per a president, vicepresident i diputats de cada partit polític.

Les eleccions i el ballotage

Desprès venen les eleccions tal com les entenem nosaltres, es vota al partit polític, que té de cap de llista, al representant que s’ha elegit a la ronda anterior, a les Paso i com a equip als altres representants que també s’han elegit a les Paso.

Si no hi ha un guanyador amb més d’un 45% de vots positius o un 40% i més de 10 punts de percentatge sobre la següent fórmula, pel cas de l’Estat, es va al ballotege, que és la final, on només hi queden els dos partits polítics que han aconseguit més vots a les eleccions. Llavors tornen a votar tots, però el vot ja només pot anar a un d’aquest dos o evidentment votar en blanc o nul. Aquí comença una nova elecció amb una nova estratègia, ja que els partits que han quedat “seleccionats” han de captar els vots dels partits que han quedat fora del ballotege.

Amb aquest sistema, tu com a votant t’assegures que qui guanyi les eleccions governi i que quan votes ja coneixes els pactes que s’han fet.

Com es vota

Per votar, tenen el que s’anomena “voletas” on hi ha una combinatòria de tots els representants dels partits polítics. Per exemple aquestes últimes la boleta estava formada pel president i el vicepresident, els precandidats a parlamentaris del mercosur districte nacional, els precandidats a diputats nacionals i els precandidats a parlamentaris del mercosur. Llavors l’argentí pot deixar la “voleta” completa és a dir, vota per una de les fórmules proposades pel partit polític o pot “romper voleta” i votar una combinatòria de representants on pot arribar a barrejar partits polítics.

Em sembla que m’he liat força, és més difícil d’explicar del que pensava! Avui que es vota? la primera volta per la presidencia, amb algunes opcions de que sigui la volta definitiva, que no hi hagi ballotage però per saber això haurem d’esperar fins a mitja nit.

Ah, la cosa més important de quan hi ha eleccions, el dissabte anterior a les 20h queda totalment prohibida la venda de begudes alcohòliques fins al pròxim dilluns! Així que estoquegeu abans per al asadito del diumenge d’eleccions!

This Post Has One Comment

  1. fuetimate

    Per actualitzar: resultats sorprenents de la primera volta. Per primera vegada, des de que es va instaurar el sistema de ballotage. que Argentina en farà us. I serà força igualat ja que l’oficialisme, no només ha perdut punts davant de la principal força opositora si no que a més a més ha perdut províncies tan peronistes com la de Buenos Aires.
    La cosa està calenteta…

Deixa un comentari