• Post category:Argentina
  • Post last modified:octubre 11, 2020

Luján és el centre religiós més important del país.

En situació

La comunitat cristiana a Argentina té molta força, quan la gent passa per davant d’una església es senyen o poden fer una illa sencera de cua per anar a fer l’ofrena al Sant en el seu dia o si convé fer la peregrinació de Buenos Aires a fins a la Basílica de Nuestra Señora de Luján caminant, ni més ni menys que 75km, el 8 de maig, el primer diumenge d’octubre o el 8 de desembre, entre altres.

La importància de la vil·la de Luján a part de per la Verge també li ve per diferents moments de la història argentina. El 1806, Juan Martín de Pueyrredón va concentrar uns tres cents homes armats que sota la protecció de la Verge van lliurar el primer combat de resistència a les invasions angleses; convertint-se en una tropa precursora de l’exèrcit patriòtic.

Un altre dels esdeveniments que relacionen la Verge amb la història són la elecció, per part de Belgrano, dels colors de la bandera d’Argentina, blau cel i blanc, com el mantell de la Verge de Luján, tot i que aquí hi ha altres teories.

Breu història per parlar al bar

La història de la fundació de Luján potser és una de les més originals de les terres colonials. Desprès de la fundació de Buenos Aires, Luján era una posta del Camí Real, a la ruta cap a Chile y Perú. El 1630 passava pel riu Lujàn un comboi de carretes que duien dos imatges de fang de la Verge, la de la Consolació i la de la Pura i Neta Concepció.

Les carretes van fer nit i al dia següent la carreta de les Verges estava tant enfangada que va ser necessari descarregar les Verges i estirar la carreta amb l’ajuda dels bous. Quan van aconseguir treure la carreta, la Verge de la Pura i Neta Concepció no va voler seguir el seu camí, enamorada de la terra a la que l’havien dipositat.

Així que don Rosendo de Oramas, patró de la zona li va erigir un oratori que amb el temps acabarà essent l’església que podem contemplar avui en dia.

La história de la Verge de Luján

La història de la Basílica Nacional “Nuestra Señora de Luján”, a Luján,  és una història on els miracles segueixen els uns als altres. Cap al 1630, un portuguès estanciero de Sumampa, Don Antonio de Farías de Sàa va encarregar a un mariner amic seu, una imatge de la Verge per posar-la a la seva capella. Resulta que la idea de Andrea Juan, el mariner, era la de portar-li dues imatges. Però en una de les parades per pernoctar que va fer el comboi, la història va canviar.

L’on demà no hi havia manera de fer arrancar els bous, ja que semblava que la carreta s’havia aturat al fang. Així que van descarregar la carga, van treure la carreta del fang i quan es van disposar a tornar a posar la càrrega, va ser impossible de moure  una de les Verges. Don Rosendo de Oramas, patró de la zona li va construir una modesta ermita. La història es va fer famosa ràpidament i molts fidels van emprendre romeries per a contemplar tal miracle. La imatge va estar al mateix lloc fins al 1671 quan el lamentable estat de la estancia de Don Rosendo va ser necessari el trasllat de la Verge a una nova ubicació.

Doña Ana de Matos es va oferir a construir-li un nou altar i traslladar la Verge a la seva estancia per resguardar-la de possibles profanacions i posar-la en un lloc més accessible pels peregrins. Però l’intent va quedar en va ja que dues vegades que la van traslladar, dues vegades que la Imatge va tornar al seu lloc original, miraculosament. Finalment, una tercera vegada, ara amb la presència del Bisbe i del Gobernador del Río de la Plata formant una devota processió van traslladar la Imatge fins a la casa de Ana de Matos on el Bisbe va donar facultat per celebrar-hi misses.

Com que les peregrinacions van anar a més, es va fer necessari l’edificació d’una capella en terrenys cedits per Doña Ana. Gracies a les donacions de fidels de tota la zona i inclús dels Reis d’España (Fernando VI primer i Carlos III desprès) es va construir un Santuari que inaugurà el 8 de desembre del 1763 i el 1887, el Papa Lleó VIII va Coronar la Verge de Luján.

Amb el temps i degut a la importància de la Verge i als miracles atorgats per ella, les peregrinacions anaven en augment fent evident la necessitat d’un Temple major. Així que el 1887 es va posar la primera pedra i el 1890 es  posarén els fonaments de l’actual Basílica que va acabar el 1930, coincidint amb tercer centenari de la miraculosa detenció de la carreta. La Verge de Luján va ser jurada com patrona d’Argentina, Paraguay i Uruguay.

Què visitar a Luján

Sense cap mena de dubte, la seva església. Ningú va a Luján i no visita l’església, seria com anar a París i no contemplar la Notre Dame o anar a Barcelona i saltar-se la Sagrada Familia.

La Basílica que podem contemplar actualment és d’estil neogòtic, una de les quatre més importants al món amb aquestes característiques darrera de la catedral de Barcelona, la de Marsella i la de Winnipeg a Canadà. Té 19 campanes que provenen de canyons de bronze utilitzats durant la Segona Guerra Mundial. Destaquen les torres tenen 106m d’altura i els vitralls francesos del segle XIX.

A la cripta es pot veure una mostra de l’evolució històrica i religiosa de Luján on es ressalta la figura del Pare Salvaire, el veritable impulsor de l’actual Basílica. Al costat de la basílica hi ha un Museo de Sitio, gratuït, on et mostren les restauracions que s’hi han dut a terme. Hi ha visites guiades tots els dies, excepte els dimecres, a les 9:15, 10:15, 11:15 i a les 13:15.

Però una de les coses que més em va cridar l’atenció va ser la presencia de gossos dins de l’esglèsia i no va ser cosa d’un dia!

A més a més de la part religiosa, Luján, destaca pel Complejo Museogràfico Provincial “Enrique Udaondo”. El complex es situa dins del Cabildo de Luján i de la Casa del Virrey, tots dos edificis del s.XVIII i declarats Monuments Històrics Nacionals el 1942.

Recorrent el Complex es pot aprendre sobre l’etapa de fundació de Luján, la cultura i les tradicions de la zona, un museu del transport amb carruatges de l’època de San Martin o el Papa Mobil, també es pot aprendre més sobre la visió argentina de la Guerra de la Triple Aliança o fer un camí per la història de la moda, en resum una completíssima i variada col·lecció que el converteix en un dels museus més importants de Sudàmerica.

Museu del Transport

El Museo del Transporte de Luján pertany al Complejo Museográfico Enrique Udaondo de Luján. Va ser creat el 1940 i té l’honor de ser no només el primer museu dedicat al transport d’Argentina, sinó el primer de tot Amèrica del Sud. La seva col·lecció té un valor excepcional ja que tots els vehicles que s’hi exposen son autèntics i de gran valor històric. Al museu hi podem veure des de carruatges presidencials, a la locomotora La Porteña, el Avión Plus Ultra, el Papa Mòbil de Juan Pablo II, la Berlina de Juan Manuel de Rosas o dos carruatges fúnebres.

El 1815 el General José de San Martín va establir un campament d’instrucció pel soldats que havien de formar el Ejército de los Andes i passar a la història com una de les gestes més magnificents.  En aquest campament, El Plumerillo, hi havia una carreta que avui ens dóna la benvinguda al Museo del Transporte, la Carreta Quinchada.

Un altre objecte de gran valor històric és la Sopanda de Belgrano des d’on es diu que va dirigir la Batalla de Salta del 20 de febrer de 1813 ja que degut a la seva salut no podia muntar a cavall.

Uns anys més tard, a l’any 1857 era quan La Porteña feia el primer viatge en ferrocarril de l’Argentina. O el 1928 l’Avió Ultra Plus sortia del Puerto de Palos de Moguer amb destí Buenos Aires amb un promig de 170km/h per passar a la història com el primer avió en creuar l’Oceà Pacífic Sud.

Ja hem parlat dels bascos i de Buenos Aires i també tots sabem la fama que tenen els bascos. Doncs bé, és una fama estesa al món. El senyor Guillermo Isidoro Larregui Ugarte, nascut a Pamplona el 1884, va emigrar a Argentina al 1906.

Un detall, en aquest museu hi ha l’autèntic penell de Caballito!

Va començar treballant de marí però desprès es traslladà a Santa Cruz i treballava com a peó en una petrolera fins el 1935. Aquell any, degut a una aposta o a lo basc que era, va deixar en evidencia lo “testaruts” que poden arribar a ser i és que parlant de mèrits esportius ell va dir que era capaç de creuar tota la Patagonia i arribar a Buenos Aires portant una carretilla. Els seus amics li’n van construir una, de broma, però el tio es va enfundar les seves “alpargatas” i vinga, a caminar. El fet és que desprès de 31 parells d’espardenyes va arribar a Capital el “vasco de la carretilla”.

Quan visitar Luján

Hi ha altres dates que giren al voltant de la Verge com per exemple, el Diumenge de Pasqua fan una desfilada de capgrossos que culmina amb la crema d’una imatge gegant del judes.

El 8 de maig és el dia que es commemora la coronació de la Santa Imágen de Nuestra Señora de Luján a mans del Papa Lleó XIII, el 8 de maig del 1887. A l’agost, la comunitat boliviana commemora la independència de Bolívia i el dia de la Verge de Copacabana o el dia del Immigrant també es fan actes de celebració i d’homenatge a la Verge.

Una altra festa curiosa és la de la peregrinació a cavall que es celebra l’últim diumenge de setembre.

Hauries de saber

Per anar a Luján des de Capital hi ha tres opcions, el cotxe, el tren i el autobús. El tren surt des de Once i fa escala a Moreno, en total unes 2.30h que amb SUBE val menys de 2$. Des de l’estació de trens ja es veu la Basílica però que no us enganyin, espereu un colectivo urbà i que us deixi a la plaça. Si trieu l’opció d’anar amb autocar hi ha dues maneres, des de Once o des de Palermo per uns $14 amb SUBE. La terminal de micros està a la mateixa plaça de la Basílica. Si voleu la meva opinió, aneu amb tren, per tenir l’experiència i torneu amb bus.

This Post Has 2 Comments

  1. Carles

    Si estic 4 dies a Buenos Aires, que em recomanes de veure pels voltants?

    1. fuetimate

      Tot depen, de si has estat mai per Buenos Aires i del que t’agrada visitar.
      Si és la primera vegada que vens, necessitaràs 3 dies per conèixer la ciutat. Llavors només et quedaria un dia per fer turisme per l’exterior i el més ràpid és anar a la Plata.
      Rosario és molt més bonic però ja necessites més temps de viatge i un parell de dies a la ciutat.
      Lujan també pot ser una opció pels voltants de Capital.
      Pels voltants de Capital

Deixa un comentari