A Buenos Aires hi ha tants Matías com Jordis a Catalunya i a l’Argentina, passa com a Catalunya, que segons la zona que siguis hi ha uns noms que prioritzen sobre uns altres. Per exemple, els Nauel sempre són de la zona de Bariloche.

Nom i segon nom

Hi ha una cosa que hem de saber dels argentins i és que la gran majoria tenen tots dos noms i no tenen sempre perquè combinar entre ells. Això es deu a què només tenen un cognom i és tan habitual, que els sorprèn que nosaltres, la gran majoria, només tinguem un nom.

Es tan habitual tenir dos noms que els formularis tenen espai pel primer nom, pel segon i per un únic cognom. I en cas d’haver d’especificar el segon cognom, queda clar a la casella “Apellido de la madre”.

Tot i tenir dos noms, moltes vegades et diuen per un sobrenom o per un diminitu del teu nom, que potser perfectamente “Ja” de Javi. Així les Catalinas, son “Cata, els Matías son Mati, Vic de Victor, Sil de Silvana o Silviana, les Lucías son Lu i una llarga llista més.

O l’altra versió que tenen és que et canvien l’accent de lloc o t’anglicanitzen el nom, per exemple els Miguel son “Míguel”, els Alfredos, Alfreds i els Norbertos son Norbert. Que ja veus tu, només perden una lletra, però alguna cosa han de fer.

Alguns noms típics

Santiago, Matías, Mateo, Nicolás, Hernesto, Norberto, Agustín, Ezequiel, Silvina, Silvana, Victoria, Martina, Valentina, Florencia, Eugenia, Agustina, Lucía, Luciana, Catalina, Julieta o Paula, són alguns dels més repetits.

Penseu-ho, segú que si coneixeu algun argentí o argentina el seu nom surt en aquesta llista.

Els sobrenoms

Què els argentins posen sobrenoms a tothom no és res sorprenent. Tots coneixem “La Pulga”, “El Pelusa”, el “Mono” Burgos, “La Gallina”, el “Chori” Dominguez, el “Burrito” Ortega, “La Bruja” Veron i la llista podria seguir, em sembla, que indefinidament.

Ja veieu que els sobrenoms tenen diversos motius, poden ser animals, menjars, objectes, per la nacionalitat, per l’aspecte físic com “El Flaco”, “El Gordo”, “El Pelado”, etc. També poden ser qualsevol persona, pot ser a futbolistes, a boxejadors “Maravilla” Martinez, potser és el més famós avui en dia, o a altres personalitats famoses tan del món de l’esport com de l’art.

I no només això, també poden ser a equips com “Las Leonas”, “Los Pumas”, “Los Millonarios” o “Las Gallinas”, “Los Bosteros”, “Los Cuervos” que seria una mica els nostres “Culé”, “Merengue” o “Colchoneros” per posar només alguns exemples.

Si ens quedem amb les nacionalitats tens els “Polacos”, “Turcos”, “Chino”, “Ruso” i els més elaborats els “Tanos” i els “Gallegos”. Els “Tanos” son els italians i els “Gallegos” son qualsevol espanyol, sigui de la comunitat autònoma que sigui. Encara més, no té perquè ser espanyol perquè li diguin “Gallego” o tampoc té perquè ser polonès per respondre al sobrenom de “Polaco” només que vinguis de família d’immigrants, ja tenen un motiu vàlid pel sobrenom.

Els futbolistes

Si parlem de futbol hem de saber la importància de Diego Armando Maradona, considerat un Déu, tant que fins i tot compta amb la Iglesia Maradoniana. També ens han de sonar Juan Román Riquelme, Gabriel Omar Batistuta, Alfredo Di Stéfano i evidentment Lionel Messi que tot i que és considerat el millor jugador del món, és el clar exemple que ningú és profeta a casa seva.

Altres esportistes

Relacionats amb Esports hi ha altres noms importants com Luciana Aymar per molts la millor jugadora de hockey herba, un dels esports femenis més pràcticats a Argentina o Carla Rebecchi, la seva companya a Las Leonas.

Del món del bàsquet no hi ha ningú que no li soni Emanuel Ginobili, possiblement el millor jugador argentí d’aquesta disciplina, Luis Scola, Pablo Prigioni i fins i tot Andrés Nocioni o Walter Hermann.

El seu referent en tenis és Juan Martín del Potro. Després hi ha altres esports que tenen una importància rellevant però que no són tan coneguts per nosaltres, per exemple el polo on destaquem Facundo Pieres i Adolfo Cambiasso o en rugby on Juani Hernández fou considerat el millor jugador llatí del moment.

Els polítics

Dins del món de la política, si parlem de la recent i dels presidents no ens pot passar per alt Juan Domingo Perón i la seva dona Eva Duarte o més popularment coneguda com a Evita. Així com tampoc l’altre matrimoni famós de la política, els Kirchner, Néstor i l’actual presidenta Cristina.

Carlos Menem el president que va privatitzar el país, Fernado de la Rúa el president de l’època del corralito del 2001, Ricardo Raúl Alfonsín el primer president de la democràcia després de la cruel dictadura instaurada pel Cop d’Estat de Videla.

Del govern actual ens han de sonar Jorge Capitanich que és el cap del gabinet, Axel Kicillof el ministre d’economia i Amado Boudou, el vicepresident. Pel que fa al govern de la ciutat de Buenos Aires, el cap del govern actual és Mauricio Macri i el del governador de la província Daniel Scioli.

Els que han fet  la història

De la història ens han de sonar noms com José de San Martín el Libertador, Manuel Belgrano el creador de la Bandera Nacional i que juntament amb Mariano Moreno i Juan José Castelli van ser els impulsadors de la Revolución de Mayo 1810 que fou l’inici de la independència proclamada 6 anys més tard.

Però abans d’aquest fet, hi van haver les invasions angleses on destaca el nom de Santiago de Liniers qui va ser l’home clau perquè no triomfés la campanya anglesa.

Més tard, a la història d’Argentina apareixen noms com Bernardino Rivadavia, Juan Manuel de Rosas, José Urquiza, Bartolomé Mitre, Domingo Faustino Sarmiento, Julio Argentino Roca, entre molts altres, els quals van participar activament dels esdeveniments més importants del país.

Els escriptors

Si el que volem és agafar un llibre, el màxim referent és José Luis Borges però tampoc ens podem oblidar d’escriptors tan importants com Roberto Arlt o Julio Córtazar.

Tot i que tampoc ens podem deixar els llibres del Martín Fierro de José Hernández o el Facundo de Domingo Faustino Sarmiento.

Els músics

El Tango, l’estil musical més famòs d’Argentina. El nom per excel·lència és Carlos Gardel però si voleu tenir algun punt més, recordeu noms com Homero Manzi, Osvaldo Pugliese, Aníbal Troilo, Enrique Santos Discépolo o Ástor Piazzolla. 

Si parlem de música també hem de posar a la llista noms més contemporanis com Fito Paez, Charly Garcia, Gustavo Certati, Luis Alberto Spinetta o Sandro i Pimpinela en un altre registre musical.

Els actors

Evidentment Ricardo Darín, però no és l’únic. Tenim també a Héctor Alterio o Guillermo Francella. Si voleu complementar els noms propis amb les pel·lícules us recomanem llegir l’entrada de Cinema argentí.

Els premis Nobel

Argentina té diversos guanyadors de Premis Nobel com Bernardo Alberto Houssay que va guanyar el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina, Luis Federico Leloir fou el guanyador del Premi Nobel de Química, Carlos Saavedra Lamas i Adolfo Pérez Esquivel que foren guardonats amb el Nobel de la Pau i César Milstein que guanyà el de Medicina.

Els noms de cultura

Ara, també hi ha altres noms propis que hem de conèixer quan anem a Argentina com per exemple Mafalda i Quino, el seu “pare” o Lola Mora l’escultora i evidentment el del Revolucionari dels revolucionaris, Ernesto Che Guevara. Ah, i ara el del Papa, Jorge Mario Bergoglio o Francisco en el seu nom religiós.

Ja saps que ets Gallego?

I si anem més lluny, la cosa no es queda a famosos, el dia a dia està ple de sobrenoms. De fet, una pregunta que em van fer en una entrevista de feina era: “Vos sabés que acá ponemos apodos, no?” “Si…lo dices por “Gallega”?” “Correcto, te molesta?” “No, para nada, porque ya perdió el sentido original y además, así tengo el reto de que me llamen “Catalana”. Doncs au, contractada i ara soc la “Gallega” o la “Galle” i afortunadament, en alguns casos ja sóc la “Catalana” potser només quan es dirigeixen a mi personalment, però algo és algo. Els “Gallegos” pels argentins és una suma del nostre prototip de gallecs i bascs.

Què t’ha semblat tot el que t’hem explicat? Tens algun nom típic argentí? Coneixes algun sobrenom en particular?

Deixa un comentari