• Post category:Malàisia
  • Post last modified:setembre 28, 2020

Miri és d’aquelles ciutats que molta gent hi va de pas, seria com Lleida, entre dos punts, ja que hi som hi parem. Aquest també va ser el nostre cas però la veritat és que ens vam alegrar molt que així fos, igual que passa amb Lleida, quan tens algú de la ciutat que te l’explica i et comparteix la seva cultura i gastronomia, tot canvia.

Així que posa-la al teu itinerari i no pateixis pel teu pressupost, Miri se pot visitar sense gastar.

En situació

Miri és una ciutat de la regió de Sarawak, a la part Malàisia de l’illa de Borneo. Aquesta ciutat serveix de porta d’entrada o sortida, per terra, de Brunei.

Miri és l’exemple perfecte de ciutat creada per una empresa i és que d’ençà que el 1910 es va explotar el primer pou petrolier a Miri, aquell poble pescador no va parar de créixer fins que el 2005 va ser declarat oficialment ciutat.

El primer pou va ser a Canada Hill, on avui hi ha un monument que recorda com es feia aquella extracció de 82 barrils al dia. Aquí dalt també hi ha el museu del petroli, amb entrada gratuïta. Si pujar fins aquí us fa mandra, proveu de fer dit, a nosaltres ens va funcionar, i una vegada a dalt teniu dues opcions ben diferents per ocupar la tarda.

A Canada Hill, a part d’aprendre sobre el petroli i el procés d’extracció i refinament podreu fer alguna ruta entremig de la selva. Hi ha fins a 9 camins entortolligats per la falda de la muntanya. La cosa no té pèrdua, tots comencen a l’estacionament de dalt i tots acaben allí. Si vas girant cap a la dreta, fas la ruta més llarga, per contra, si gires a l’esquerra, la ruta serà més curta.

Si esteu per la ciutat de dijous a dissabte hi ha un night market ple de parades de menjar. Però poc més us en podem explicar perquè nosaltres hi vam ser els primers dies de la setmana.

Pels voltants de Miri hi ha diverses platges, entre elles la Taman Selera i també hi ha el Parc Nacional Lambir.

Miri també és la porta d’accés al Gunung Mulu National Park, però aquest queda fora del nostre pressupost motxiller.

A diferència del que passa a l’altra regió malaia de Borneo, a Sabah; a Miri, la presència de la comunitat xinesa és molt forta. De fet, pel carrer veus cartells de botigues i restaurants escrits amb els dos idiomes, malai i xinès. També aquí és forta la presència de l’ètnia nativa, els ibans.

Un bon lloc per veure aquesta diversitat és al EMart on a fora hi ha un mercat on es pot trobar artesanies dels iban, parades de fruita i menjar cuinat típic del país i parades on trobar ingredients procedents de Xina.

La comunitat xinesa és tan gran que tenen botigues, parades de mercat i restaurants especials per ells. És curiós perquè compartir uns dies amb una família xinesa-malasia a vegades et sembla que estàs a Xina, parlen xinès, mengen com xinesos i tenen el caràcter dels xinesos però a vegades et sembla que estàs a Malàisia perquè parlen de nacionalisme i injustícies socials que reben per part del govern, malgrat ser la quarta o cinquena generació nascuda al país, simplement perquè no provenen dels malais i sobretot perquè no són musulmans. Un exemple es poder accedir a un treball estatal.

Hauries de saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Miri

  • Anar de Brunei a Miri: autocar que surt a les 7.00 o a les 13.00 de Brunei i arriba unes 5 hores després a l’estació d’autobús de llarga distància. Preu 20$ de Brunei.
  • Anar de Miri a Kuching: autocar que surten gairebé cada hora des de les 7.00 fins a les 20.00. Preu RM 90. El viatge dura 15 hores. Para diverses vegades, la més llarga a les 20.00 per sopar en un mercat per sopar.

Moure’t per Miri

  • Caminant

Dormir a Miri

  • Casa particular

Menjar

  • Comprar al supermercat i cuinar a casa

El que et fa estalviar diners

  • L’entrada al museu del petroli és gratuïta.
  • Hi ha diverses rutes per recòrrer el turó Canada Hill

Atractius Turístics

  • Petroleum Museum: obert de dimarts a dijous de 9.00 a 16.45. Els divendres tanca de 11.45 a 14.15 per temps de pregària. Els dissabtes i diumenges obra de les 10.00 a les 16.00 i els dilluns està tancat. Entrada gratuïta.
  • A dalt de Canada Hill comencen 9 rutes de selva.

Què t’ha semblat Miri? Hi vols anar? Comparteix les teves experiències als comentaris o pregunta’ns els dubtes que tinguis sobre aquesta ciutat o Malàisia en general.

Deixa un comentari