• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 20, 2020

El Museo Nacional de Bellas Artes, a Recoleta, hauria de sortir a totes les guies de turisme de Buenos Aires, fins i tot, ara que l’entrada ja només gratuïta pels residents.

Un consell nostre, abans aquest que el MALBA.

Passa un bon dia per Recoleta amb la nostra Ruta Completa per Recoleta.

En situació

El Museo Nacional de Bellas Artes es troba a l’av. del Libertador, 1473 i és un dels museus d’arts més importants d’Argentina. Obert de dimarts a diumenge i amb entrada gratuïta si ets resident a l’Argentina, es converteix en una magnífica opció per passar un dia de pluja tot contemplant les més de cinc-centes peces que s’exposen, tot i que en posseeix més de nou mil.

Es tracta d’un recorregut d’art occidental, des de l’Edat Mitjana fins a l’època actual tant d’art europeu com d’argentí. Evidentment hi trobem art del romànic, quadres modernistes d’autors com Monet, Van Gogh, Pissarro, Degas o Manet, entre altres, art pre-hispànic i sempre hi ha alguna exposició temporal d’art modern. A més a més, els caps de setmana organitzen visites guiades temàtiques, d’allò més interessants.

L’edifici

Pel que fa l’edifici que actualment acull el Museo Nacional de Bellas Artes, en realitat va ser construït a inicis de 1900, per purificar l’aigua extreta del Rio de la Plata i era conegut com la Casa de Bombas.

Val la pena destacar que la ubicació actual del museu ha sigut la tercera que ha tingut. La primera seu va ser a les Galerías del Bon Marché, les actuals Galerías Pacífico, degut a la gran quantitat d’obres que va anar adquirint es va haver de traslladar el museu al Pabellón Argentino, que desprès d’haver representat a Argentina a la Exposición Universal de París el 1889 es va desmuntar i traslladar peça a peça en vaixell des de la Ciutat de la Llum fins a la Plaza San Martín.

Dos décades desprès es va tornar a moure, per portar-lo a la Casa de Bombas de Recoleta, l’ubicació actual.

El museu

Él Museu Nacional de Bellas Artes és un museu excepcional per veure l’evolució de l’art i com han anat canviat els motius, els colors i la història de l’art al llarg del temps.

Comença amb talles romàniques i gòtiques que inevitablement et traslladen virtualment al Museu d’Art Nacional de Catalunya, malgrat no haver-hi cap obra catalana.

Desprès entres al renaixement, a l’intent de tornar a l’antiguitat clàssica on destaquen les obres dels artistes italians.  D’allí passes a l’època dels colors foscos i les pintures espesses d’artistes com el Greco.

Tens una sala dedicada al s.XVIII quan la caiguda de les monarquies absolutes fan pujar una burgesia afamada de poder i de mostrar-se, els “clients” de l’art que busquen retrats augmenta i això permet que cada autor pugui desenvolupar la seva obra de manera particular i fins i tot sentimental. Tens a Goya i un seguit de dibuixos que retraten la Guerra del Francès.

També pots comparar l’art clàssic del s.XIX amb el desenvolupament del impressionisme. Com el primer es decantava per la mitologia i la teologia amb imatges de deesses en primer pla, insinuants però mai ensenyant més del pertinent.

Amb artistes acadèmics contra artistes impressionistes, que sortien al carrer a retratar amb una llibertat de tema excepcional per l’època. Artistes que a través dels “colors i els puntents” representaven el que veien, jugaven amb llum i deixaven de banda l’objecte en si per centrar-se amb la sensació, influenciats per la fotografia i per les línies i motius japonesos.

El museu té en Degà el màxim exponent d’aquesta corrent amb un seguit de quadres que evidencien el seu amor per la relació del cos humà amb l’espai, mostrat per una col·lecció de dibuixos de ballarines. En fi, un recorregut per la història i de com ens formem avui en dia el passat en funció del que van “fotografiar”.

Hauries de saber

Museo Nacional de Bellas Artes _ Avda. Libertador 1473. Obert de dimarts a divendres de 12:30h a 20:30h i dissabtes i diumenges de 9:30 a 20:30h. Entrada gratuïta. Entrada $200 i gratuïta per Residents. Visita: 2h

Al web del museu podeu consultar l’agenda que està plena de visites guiades molt interessants i si no podeu anar al museu, hi trobareu Recorreguts Virtuals.

Deixa un comentari