• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 22, 2020

El Museo Histórico Regimiento de Infanteria I Patricios es troba al barri de Palermo, i rendeix honor al cos de forces armades més antigues del país.

Descobreix tot el que pots fer per Palermo, a part d’anar de copes, amb la Ruta Completa per Palermo.

En situació

El Regimiento de Patricios es va crear per defensar la ciutat davant la primera invasió anglesa del 1806. Davant de la moguda anglesa i com que bona part de l’exercit espanyol es trobava a Espanya lluitant per la invasió de Napoleón, el Capità Santiago Liniers es va veure obligat a fer una crida als habitants del Rio de la Plata convocant-los a armar-se.

Així els catalans van crear Batallón de Voluntarios Urbanos Miñones de Cataluña, els Andalusos, el Batallón de Voluntarios Urbanos de los Cuatro Reinos de Andalucía,  els càntabres el Batallón de Voluntarios Urbanos Cántabros Montañese i entre altres batallons també es va crear el REgimiento de Infanteria 1 “Patricios”.

Breu història per parlar al bar

Els Patricios van elegir com a cap del Cuerpo i comandant del Primer Batallón el tinent coronel Cornelio Saavedra i com a patró a San Martín de Tours, el patró de Buenos Aires. En aquells inicis el cos estava format per 3 batallons, amb 23 companyies de 50 homes cada una. El seu baptisme de foc va ser el 4 de juliol de 1807 contra l’atac del les tropes britàniques a la Ciutat de Buenos Aires. A patir d’aquí, aquest cos militar sempre ha estat lligat amb la història del país.

Durant la setmana de la Revolución, maig de 1810, mentre es duia a terme el Cabildo Abierto, els Patricios mantenien l’ordre a la plaça fent possible la destitució del virrey i la formació del nou ordre de govern nacional que seria el principi de la independència. A partir d’aquí, com que Saavedra va ser el Primer Presidente de la Junta Provisional, el cap dels Patricios fou Belgrano.

Amb Belgrano al cap davant, van lluitar en diverses batalles contra els reialistes a fi de consolidar la llibertat proclamada el 25 de mayo. També van participar en la Expedición Libertadora al Paraguay i a la Banda Oriental, que comportaria la independència d’Uruguay. També van participar en la campanya del desert liderada per Rosas entre el 1833 i el 1834.

L’altra cita important amb la história va ser el Combate de la Vuelta de Obligado del 20 de novembre de 1845 entre Argentina i la unió de França amb Anglaterra, el paper dels Patricios va ser tan important que anys més tard l’almirant J.B.Sullivan, cap de les forces angles, va entregar al consolat argentí de Londres una de les banderes que els havien guanyat durant aquella batalla. A la batalla de Curupaytí, a la Guerra del Paraguay, els Patrcios van perdre un dels seus tinents coronels. L’ultima intervenció militar dels Patricios fou durant la Gerra de las Malvinas de 1982.

La funció dels Patricios

Avui en dia és el Regimiento Escolta del Jefe del Estado Mayor General del Ejército i del Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. A més a més fan guàrdia permanent al Cabildo i al Palacio de Gobierno, així com a monuments importants del país com el dels caiguts a les Malvines o el de la Bandera a Rosario.

Museo Histórico Regimiento de Infanteria I Patricios

Tot això ho podrem aprendre al Museo Històrico i a més a més ho podrem complementar amb objectes, maquetes i documents de cada fet històric. El Museo forma part de la seu actual, a Palermo, que data de 1932 i està sobre els terrenys que formaren part de l’exposició internacional de trens durant el Centenario de la Revolución. El 2010 es va establir a la zona com a Monumento Histórico  Nacional.

Hauries de saber

Museo Histórico Regimiento de Infanteria I Patricios_Av Bullrich 481. La versió oficial diu que les visites son guiades i que s’han de contactar per mail: ceremoniales@patricios.mil.ar. La museòloga Claudia Viola ens va dir que si hi anem, preguntem per ella i si no està ocupada no té cap problema per oferir la visita sense cita. Visita 1h.

Deixa un comentari