Menjar a Viet Nam és un festival, si portes un pressupost per damunt del dòlar. Quan passes la barrera dels 30.000 VND l’oferta s’amplia considerablement.
Hauries de Saber:
Si et mous, pots menjar per menys d’un dólar.
Per sota del dòlar es pot menjar bé però costa trobar el lloc, sobretot a Hanoi, tot i que no és impossible, nosaltres vam menjar una sopa de noodles per 15.000 VND vegetariana i una altra per 20.000 amb carn.
Ara per 35.000 ens vam clavar una cuixa i sobrecuixa de pollastre sencera en un lloc típic vietnamita! Descobreix més trucs per mantenir el teu pressupost motxiller per Viet Nam.
Els plats típics
Comencem pel fàcil i com a la resta del sud-est hi ha dues opcions clàssiques: l’arròs i els noodles. També com ja va essent habitual, es menja amb forquilla i cullera si és arròs, essent la cullera l’utensili principal i el que anirà a la boca i amb palets i cullera, les sopes.
El primer, l’arròs, funciona a l’estil de Filipines, diverses olles amb menjar preparat per escollir, que acompanyaran l’arròs. A Hanoi aquesta opció costa 30.000 VND, però per exemple a Mai Chau, 20.000. A Mai Chau, la cosa consisteix en escollir dues cullerades de carn i dues de verdura, però per exemple a Hanoi el preu va augmentant com més acompanyament vulguis.
Sigui com sigui, amb un plat acabes tip. Per entendre bé com va la cosa, heu de saber que la carn s’anomena thịt i per exemple si és de pollastre és thịt ga.
Pel que respecta als noodles, hi ha moltes versions de sopes que comencen als 15.000 VND, les vegetarianes i 20.000VND les carnívores i van pujant, segons el local o la vostra cara (a Pressupost Motxiller, entendreu aquest comentari). La sopa per excel·lència és la phở, fideus d’arròs acompanyats d’algun tipus de carn. La sopa és una de les opcions més típiques per esmorzar.
Seguint l’exemple de Laos i Cambodja, els noodles també van acampanyats d’amanida, tot i que els asiàtics prefereixen posar-se el verd a dins de la sopa, enlloc de menjar-s’ho cru com una amanida.
Comença amb energia
Perquè sí, a Vietnam, de la mateixa manera que passa a la resta de països del sud-est asiàtics, s’esmorza. El que passa, com també passa als altres països, és que el dia comença molt d’hora, entre les 6.00 i les 7.00 del matí. Per tant, a aquestes hores, els carrers s’omplen de llocs de menjar, on destaquen els que venen sopes o els que et venen l’ou ferrat amb pa.
Esmorzant tan d’hora, també es dina abans, així que a partir de les 11.00h ja pots veure gent dinant. Repetim, dinant, res d’esmorzar tard. L’hora de sopar, com que el dia s’acaba aviat i ha començat molt d’hora, és pels voltants de les 18.00 del vespre.
Tant per dinar com per sopar, mengen arròs o sopa. A les ciutats grans, sobretot Hanoi i Ho Chi Minh, els horaris de sopar s’estiren una mica més i és molt fàcil veure gent a les 21.00 sopant o picotejant per les parades de menjar al carrer. El que sembla que no té una hora establerta és el cafè, a tota hora, els llocs de cafè estan plens.
Seguint el costum asiàtics no mengen postres, els dolços se’ls reserven per la tarda o per desprès de sopar, però mai els veuràs menjar al mateix restaurant que hagin sopat. El plàtan amb sticky rice i coco és un clàssic d’aquesta zona o els Chè, el que a Malàisia anomenen Chendal.
L’oasis del pa
Aquí també trobarem els Sandwich, que s’anomenen Bánh Mì, però a diferència dels veïns Laos i Cambodja, a Viet Nam varien el farcit, per exemple n’hi ha de mandonguilles (tot i que les de la padrina són més bones), essent el més comú de paté, carn de porc, cogombre i cilantre. Malgrat que els farcits són més bons, fallen en no torrar el pa. Els entrepans més barats costen 10.000VND.
Entre apats
Els rotllets de primavera són un bon aperitiu, tot i que carillo. Generalment, n’hi ha de dos estils els fregits i els no fregits, aquests s’anomenen Bánh Cuôn. Els farcits poden ser de porc, de gambes, de pollastre, amb o sense noodles, etc.
També per picar hi ha el Banh Xeo, per entendre’ns, visualment té la forma d’un taco mexicà però farcit de verdures. O els Bánh Rán Thịt o Bánh Rán Ngot, uns bunyols rodons fregits i arrebossats amb llavors. Els primers, com el nom indica, porten carn i fideus transparents; els segons són dolços, atenció que a Àsia dolç significa moltes vegades farcit de mongetes.
S’ha d’estar atents, perquè si no hi ha preu, serà en funció de la teva cara.
Ah i no ens podem oblidar les eternes empanades! I pels amants del asado, també esteu de sort perquè al Vietnam també s’estila la barbacoa, però com passa a Àsia, va en pintxos o brochetas.
A l’olla barrejada
Un dels plats típics i comú a molts països d’Àsia és l’olla calenta. Aquesta versió del Shabu Shabu japonès, consisteix en fer un caldo de peix o carn i portar l’olla a la taula amb un fogonet. Mentre se segueix escalfant, vas posant dins l’olla el peix o la carn i les verdures que vulguis menjar-te i desprès les pesques per acompanyar el teu bol d’arròs.
L’altra especialitat, que et recomanarà qualsevol vietnamita, és el Bún Chả Hà Nội o el Bún đậu Mắm Tôm igual però acabat amb Cốm. Consisteixen en una espècie de plat combinat amb diversos tipus de carn i salsitxes, així com vegetals i fideus. La salsa típica és a base de peix fermentat a la qual se li agrega, a la taula, suc de llima.
Per beure, als restaurants locals i carrets, hi ha aigua o te gratis. La bona notícia és que la cervesa és molt barata, a Hanoi en pots trobar per menys de 30 cèntims d’euro i fins i tot gratis, ja que molts hostels l’ofereixen de 18.00 a 19.00.
El cafè d’ou
L’estrella del país és el cafè. Molt bo. Tenen una tècnica tradicional per preparar el cafè de filtre que queda realment bo. Ara, car. Un cafè pot arribar a costar mínim un dòlar.
A Hanoi l’estrella estel·lar és el cafè amb ou, sona estrany però quan veus com ho preparen, no ho és tant. Resulta que baten el rovell de l’ou fins que queda una espècie d’espuma i llavors la posen per damunt del cafè. Com si es tractés d’un cappuchino, l’únic que l’espuma és de rovell d’ou. Boníssim.
Una bona zona per degustar bon cafè és pels voltants de Da Lat, zona 100% cafetera i amb cafeteries d’allò més boniques, pensades per a vietnamites.
Què t’ha semblat el que t’hem explicat? Quin és el teu plat preferit Vietnamita? A quina ciutat vas menjar millor? Quines recomanacions ens fas? Deixa’ns la teva opinió en un comentari.