• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 18, 2020

Hi ha moltes coses que no t’esperes per Buenos Aires però de ben segur que no t’esperes que passejar per Buenos Aires no sigui només aprendre dels porteños i dels argentins, si no que també es pot aprendre de la història del món.

En situació

Per diverses raons a Buenos Aires et trobes elements històrics, que no tenen res a veure amb la cultura porteña o argentina. Sigui com sigui, a Fuet i Mate hem anat recolpil·lant algun d’aquests monuments de la història clàssica mundial i n’hem preparat una ruta.

Els romans

Per exemple si anem a Palermo, més concretament a la Plaza Italia podem veure una autèntica columna romana. La columna de 1,9 m d’alt i 55 cm de diàmetre del Imperi Romà va ser trobada al fòrum de Roma durant una excavació, per lo que se li atribueixen uns 2000 anys d’antiguitat. El fòrum romà era el centre de la ciutat, la plaça on hi havia els edificis públics més importants.

Seguint amb els romans podem contemplar la lloba Luperca amb Rómulo i Remo en dos punts diferents de la ciutat, una al Parque Lezama a San Telmo i l’altra al Jardín Botánico, a Palermo. L’escultura del parc fou un regal de la ciutat de Roma a Argentina per conmemorar el Centenario de la Revolución. L’escultura del jardí fou una rèplica de l’anterior.

Segons la mitologia romana el rei de Alba Longa, Numitor va ser destronat pel seu germà Amuli. Aquest va ordenar prohibir que la filla de Numitor tingués descendencia, però aquesta, Rea Silvia, acabava de tenir dos fills petits del déu romà de la guerra, Mart. Per això va ordenar que els nadons Rómulo i Remo, els fills de Rea, fossin ofegats al riu Tíber.

La cistella on anaven els nadons va flotar fins al mont Palatino i allí van ser trobats i amamantats per una lloba, posteriorment van ser criats per una familia de pastors. Resumint molt, al final Rómulo va matar a Remo per fundar Roma sobre el mont Palatino.

Encara podem quedar-nos una estona més per la roma imperial i és que tenim un monument a l’emperador Trajano, a la Plaza Lavalle, rèplica del que hi ha al museu Popular de Nàpoles. Marco Ulpio Trajano fou un “sevillà” que va esser emperador de l’Imperí Romà des del 98 fins al 117.

Els perses

Si volem canviar de cultura, ens n’anem a l’antiga Persia, avui en dia a Iran. La cultura persa utilitzava el toro com una representació de la virilitat i la mascunilitat. A Palermo, darrera del zoològic hi ha una rèplica d’una de les columnes de l’antic Palau de Ciri II, el Gran, a la ciutat de Persépolis de l’any 550 a.C. que el Sha de Persina va donar a Argentina el 1965.

SEgurament hi ha més secrets de la història antiga escampats per la ciutat, així que a mesura que els anem descobrint, els anirem afegint.

N’has trobat algun? Ens ajudes a completar la llista?

Deixa un comentari