• Post category:Argentina
  • Post last modified:octubre 10, 2020

San Luis és una província pot atractiva turísticament parlant però que si vius a l’Argentina, bé si pot dedicar uns dies de descans. Nosaltres només hi vam estar un cap de setmana a San Juan i a ratos d’una setmana lavorable a Villa Mercedes. És a dir, hi vam anar per feina i vam aprofitar el cap de setmana per fer Couchsoufing a San Luís i coneixer de primera mà aquesta petita ciutat.

En situació

La capital de la província de San Luis és la ciutat homònima i he de reconèixer que em va recordar a una mica a Lleida. Són d’aquelles ciutats relativament petites, que tenen de tot, que tot està a prop, on tothom es coneix i sinó, tenen un conegut en comú.

Aquell tipus de ciutat que els seus habitants o no els hi agrada perquè no hi ha gran cosa a fer o estan enamorats perquè és tranquil·la i viu a un altre ritme que el de les grans ciutats; on els turistes s’hi senten a gust un dia o dos a lo màxim però tres ja no saben molt bé perquè segueixen allí i és llavors quan s’adonen que no s’han creuat amb cap altra persona que portés una mapa a la mà. En fi, que és una ciutat per passar-hi un dia, turísticament parlant.

Què visitar a San Luís

Com totes les ciutats argentines té la plaça principal amb la catedral però en aquest cas no s’anomena Plaza San Martín, sinó Plaza Pringles que fou l’heroi local de la Revolución, el qual està enterrat a la Catedral. Si seguim el carrer de vianants i comercial de Rivadavia arribem a l’altra plaça important que és el Parque de la Independecia que aquesta sí que està presidida per una estàtua eqüestre de San Martín.

Envoltant la plaça hi podem trobar el vell edifici de la Casa de Govierno i l’antic convent de Santo Domingo. Després, podem retornar cap a la plaza Pringles però aquesta vegada caminant pel Carrer San Martín on hi ha la municipalitat de la ciutat i el Museo Historia de San Luis, la vista al qual val realment la pena.

El MUHSAL

El MUHSAL, el Museo Historia San Luis és un museu molt modern, amb diferents sales que recorren la història de la província argentina de manera molt didàctica i diferent. Hi ha una sala on llegeixes els fets històrics més rellevants de la fundació de la província en textos escrits en canyes de bambú, després representacions de diferents personalitats històriques t’expliquen moments importants en maquetes de cases típiques.

Objectes, ambientació acústica i una línia del temps on compara els fets de la província, amb els del país i del món que va recorrent tot el museu. Les exhibicions temporals són un reclam a entrar al museu com per exemple la del 2011 que repassava la història de la UEFA Champions League amb objectes, samarretes i imatges de la competició per equips de futbol més important d’Europa.

Las Terrazas del Portezuelo

Si hi arribeu amb autobús o passeu a prop de la nova estació d’autocars podreu veure-hi, a l’altre costat de la carretara un edifici que recorda a una piràmide, es tracta de la nou seu del govern provincial, Las Terrazas del Portezuelo, anomenat així, ja que recorda el pas de les caravanes per aquest punt alt dels afores de la ciutat que permetia veure tota la serra.

De fet, aquest punt fou el de la primera fundació de la ciutat de San Luís. L’arquitecte de tal projecte fou Esteban Bondone que va dissenyar una piràmide de 47m d’alt formada per tres torres i una ferradura que les uneix formant una terrassa, passant a la història de l’arquitectura argentina per ser el primer edifici ecològic públic del país.

Pels voltants de San Luís

Des de la mateixa terminal surten autobusos cap a pobles dels voltants de la ciutat que ve valen la pena una excursió i més si és estiu, ja que podreu fer un asado a la vora del riu. Ara, si és un diumenge d’estiu, assegureu-vos d’anar-hi ben d’hora, ja que tot puntano, habitant de San Luis, hi va a passar el dia. Així podreu anar a passar el dia a El Trapiche que era lloc de parada de correus entre San Luís i Villa Dolores, a la La Punta i visitar la rèplica del Cabildo de 1810 o a Potrero de los Funes i veure el seu autòdrom urbà, entre altres.

Què visitar a Villa Mercedes

Villa Mercedes és la segona ciutat més gran de la provincia de San Luís, des dels anys 80 la seva economia es basa en les indústries que hi ha al seu voltant. Malgrat no ser una ciutat molt turística té una gran concentració d’hotels i de Casinos.

L’avinguda més important és Mitre ja que és on hi ha la Municipalitat i pràcticament totes les botigues, bars i restaurants de Mercedes. La municipalitat es troba a la plaça San Martin on al centre de la mateixa hi ha una escultura eqüestre del pròcer i en una racó un arbre petitet, fill del de Gernika.

La plaça central és Pedernera que está precedida pel monument històric nacioanl a Juan Esteban Pedernera, un heroi de la independencia i al seu voltant hi ha la Iglesia Mayor Nuestra Señora de la Merced. Si seguim San Martin, que canvia de nom pel de Lavalle arribarem al parc que es troba al costat del riu. És l’opció ideal pel cap de setmana ja que hi ha parrilles, pistes de basquet, hokey herba i futbol, un llac artificial i al costat mateix el riu Quinto.

A l’altra punta de la ciutat hi ha una de les zones més noves de la ciutat, l’anomenada “Estación” que gira al voltant de l’estació de trens que es va contruir pel ferrocarril que unia Buenos Aires amb Valparaiso. Darrera de l’antiga estació hi passa la Calle Angosta, un dels carrers més famosos de la província ja que té un festival de folklore dedicat, la Fiesta Nacional de la Calle Angosta. Entre el carrer i l’estació hi ha l’amfiteatre i les cases de les penyes del festival.

Al final de la Calle Angosta, han reciclat una antiga fábrica de farina que datava de 1922, el Molino Fénix en una de les zones noctures més importants de la Villa Mercedes i també allí hi ha la Casa de la Música, un dels centres de producció musical més importants d’Amércia Llatina.

De l’altre costat de l’estació hi ha l’oficina d’informació i turisme i el Museo Ferroviario. Al museu, d’entrada gratuïta, hi podrem veure un seguit d’objectes que s’utiltizaven antigament en les estacions de trens però la joia de la mostra és una maqueta en construcció de la zona del tren de Villa Mercedes i de les principals estacions fins a San Luis. Amb una mica de sort hi podreu veure els dos artesans treballant-hi.

El 1886 Villa Mercedes rebia el ferrocarril conegut com Buenos Aires al Pacífico que presissament unia la capital del país amb Chile. Davant del museu hi ha un dels avions que van lluitar a la guerra de les Malvines i una antiga locomotora. I si es vol aprendre una mica més sobre la guerra de les Malvines es pot visitar el museu que es troba a l’edifici de l’ex Jockey Club, a Mitre, 778.

Deixa un comentari