La festivitat de Sant Joan a Buenos Aires és gairebé desconeguda, la gran majoria de gent no té la data com algo important i molt menys la tradició de les fogueres, els petards i les coques.

Per això a Fuet i Mate, volem descobrir-te un barri on fan un Sant Joan especial, però almenys veuràs una foguera.

La Boca i Sant Joan

Però hi ha un barri, format per immigrants, que ha sabut mantenir la tradició fins als nostres dies. Evidentment adaptada ja que aquí estem a l’hivern, no hi ha platja, ni coques de recapte, ni molt menys de Sant Joan.

Al barri de La Boca, d’origen immigrant, principalment genovesos, va arribar la tradició agrària de celebrar el solstici d’estiu a la nit més curta de l’any i d’encendre fogueres per donar força al sol i així que les collites fossin excel·lents. Després, el cristianisme, es va encarregar d’adaptar-ho i portar-ho al seu terreny, com en tantes altres tradicions paganes.

El que es fa a La Boca és que el dissabte després de Sant Joan es fa un petit festival que acaba amb la crema del ninot on hi ha escrits els desitjos de la gent.

Aquest any, la “nit de Sant Joan” s’ha celebrat durant la tarda del 25 de juny. La festa va començar amb tallers per construir instruments i reciclatge i va seguir amb la percussió del grup La Bomba del Tiempo, que amb una posada en escena molt ben treballada van culminar amb l’encesa del ninot. I això és tot el que hi ha de Sant Joan a Buenos Aires, almenys que sàpiga jo.

Deixa un comentari