Seül, com Buenos Aires, és d’aquelles ciutats que són millor per viure-hi que per turistejar. Arquitectònicament no té gran cosa a dir però la seva gràcia està dins dels edificis i dels museus, molts dels quals tenen entrada gratuïta.

Per això, si esteu de viatge llarg us recomanem aprofitar per fer una parada llarga i treballar a canvi de dormir i menjar, és la millor manera per gaudir d’una ciutat tant especial com Seül.

Al nostre itinerari per Corea t’expliquem la nostra ruta i tot allò que necessites saber com a turista.

Hauries de saber:

Seül té molts museus gratuïts

Per fer-ho més fàcil, en lloc de presentar la ruta per dies, com fem a FM&A per les grans ciutats, en aquest cas començarem presentant els museus gratuïts dels quals en tenim constància, ordenats per zones i així cadascú pot escollir el que desitja segons la ruta que faci aquell dia.

Parc Yongsan

En aquesta zona hi ha tres dels museus més importants pel país, el del Hangeul, el Nacional i el Memorial de la Guerra.

  • Museu Nacional del Hangeul: obert de dilluns a divendres i diumenges de 09:00 a 18:00 i els caps de setmana i l’últim dimecres de mes (el dia de la cultura) fins a les 21:00. A partir de juliol obra a les 10:00. Els dimecres a les 13:00 hi ha visita guiada en anglès. En aquest museu presenten un dels trets dels quals estan més orgullosos els coreans, del seu sistema d’escriptura, el Hangeul. Abans que existeixi aquest sistema, els coreans escrivien utilitzant els símbols xinesos però moltes vegades era difícil trobar el símbol adequat per la paraula coreana en concret, a més a més, la complexitat d’escriptura dels caràcters xinesos feia que aquest llegir i escriure només estigués a l’abast d’algunes poques persones. El rei Seojong va voler corregir això i per tant va inventar el Hunminejeongeum, que significa, la manera correcta de transmetre els sons a la gent. Amb aquest fàcil sistema, on cada so té representat un símbol, l’aprenentatge del sistema d’escriptura del coreà es va simplificar i va poder arribar a tots els racons del país.
  • Museu Nacional de Corea: obert dilluns, dimarts, dijous i divendres de 09:00 a 18:00, els dimecres i els dissabtes fins a les 21:00 i els diumenges i festius fins a les 19:00. De dilluns a divendres hi ha visites guiades en angles a les 10:00, 11:00 i 14:00 i els caps de setmana a les 11:00 i 14:00. Aquest museu, dividit en tres plantes, ens presenta la part històrica i artística del país. La primera planta ens passeja per la història de la península coreana des de la prehistòria fins als temps de la dinastia Joseon, abans de la invasió japonesa. Evidentment passant pel primer estat de la península, el Gojoseon i pel regne unificador dels Silla. El segon pis està destinat a les obres donades al museu com pintura, cal·ligrafia i objectes de decoració. La tercera planta és un passeig per l’Àsia de la ruta de la seda a través de ceràmiques, porcellanes i escultures, entre altres.

  • El Memorial de la Guerra de Corea: obert de dimarts a diumenge de 09:00 a 18:00. La primera planta esta dedicada ala historia de Corea vista des del punt de vista militar, aixi que per a cada estat presenten la seva organitzacio militar i les principals batalles. Les altres dues plantes estan dedicades a la guerra de Corea, la primera és la part històrica i la segona a l’ajuda dels països a través de les Nacions Unides.

Zona de City Hall

En aquesta zona hi ha, almenys, dos museus ben diferents entre ells però força interessant, el Museu del Banc de Corea i el Museu d’art de Seül.

  • Museu del Banc de Corea: obert de dimarts a diumenge de 10:00 a 17:00. Els dimarts, dijous i dissabtes a les 14:00 hi ha vista guiada en anglès. A través de les seves dues plantes, el museu ens explica la història del banc de Corea, la vida útil de les divises i com es fabriquen i destrueixen i una lleugera classe d’economia mundial i nacional. A més a més, a la planta baixa hi ha una bona col·lecció de monedes d’arreu del món, de diverses èpoques, organitzades segons els seus emblemes per fer-nos adonar com per exemple, temes com els lleons, la corona de llorer o les cares dels reis són punts comuns a diversos països. A la següent planta hi ha la sala d’exposició temporal i la del “museu dels nens”. Aquí també hi ha una extensa col·lecció de bitllets i monedes de pràcticament tot el món. Per acabar es pot visitar l’antiga oficina del governador i la sala de conferències.
  • Museu d’Art de Seül: obert entre setmana de 10:00 a 20:00 i els caps de setmana de març a octubre de 10:00 a 19:00 i de novembre a febrer fins a les 18:00. Com ens passa als que no entenem d’art, els museus d’art i sobretot els d’art contemporani són difícils d’explicar però la millor manera d’entendre-ho és entrar-hi i passejar per les seves sales i contemplar les diferents obres que segurament no deixen a ningú indiferent.

Zona del Palau Gyeonghuigung

Aquí podem visitar dos museus gratuïts, el de la policia i el d’història de la ciutat, i el palau Gyeonghuigung.

  • Museu de la Policia Nacional de Corea: obert de dimarts a diumenge de 09:30 a 17:30. A través de les seves quatre sales podem deduir, ja que està tot en coreà, sobre la història de la policia de Corea, sobre les tasques que realitzen on una maqueta d’una ciutat ens ajudarà a imaginar-nos-ho i la sala més entretinguda la de l’Experiència. Aquí podrem posar unes esposes, estar tancats en una presó, disparar en un simulador, simular que controlat el transit, detenir virtualment criminals, entre altres activitats policials.
  • Museu d’Història de Seül: obert de dimarts a divendres de 09:00 a 20:00 i els caps de setmana i festius de març a octubre fins a les 19:00 i de novembre a febrer fins a les 18:00. A través de les diverses sales coneixem la història de la ciutat fundada durant la dinastia Joseon, quan s’anomenava Hanyang. El museu està dividit en quatre sales, la primera ens mostra la ciutat durant l’era de la dinastia Joseon entre el 1392 i el 1863. La segona agafa l’època entre el 1863 i el 1910 quan Seül va obrir el seu port al món experimentat així una gran quantitat de canvis tan socials com econòmics. La tercera part està dedicada al temps de l’invasió japonesa entre el 1910 i el 1945 i per últim els dificils temps amb la guerra de Corea, les diferents dictadures i el procés de democratització, tal com es va viure a la capital del país. No ens hem d’oblidar passejar pels jardins del museu on hi ha diversos objectes de la història de la ciutat com el vagó d’un tramvia dels anys 30 o les figures de pedra de les tombes de la família reial de la dinastia Joseon.

  • Palau Gyonghuigung: obert de dilluns a diumenge de 09:00 a 18:00. Aquest palau, que data de 1617 va ser construït per a la família reial de la dinastia Joseon per quan volguessin passar un dia fora de la ciutat. En els seus inicis tenia més de 100 unitats, entre les quals destacava les habitacions privades dels reis però durant l’invasió japonesa, més de la meitat dels pavellons van ser destruïts. Avui alguns dels edificis que es poden visitar exteriorment són el Sungjeongjeon que és l’edifici principal on els reis es reunien amb les personalitats i on es duien a terme les cerimònies oficials o El Jajeongjeon era el menjador privat dels reis.

Pels voltants de la plaça Gwanghwamun

Prepareuvos perque hi ha molta a feina fer, per a tots els gustos.

  • Exposició sota l’estàtua del Rei Sejongstory: obert de dimarts a diumenge de 10:00 a 20:00. En aquest centre subterrani podem aprendre sobre els protagonistes de les dues estàtues que decoren el passeig principal de la ciutat, sobre el Rei Sejong i sobre el Gran Almirall Chungmugong. El rei Sejong ha passat a la història del país i del món per ser l’inventor del sistema d’escriptura del coreà, el hangeul, un sistema pensat científica i osmologicament. L’Almirall Chungmugong, amb el seu vaixell tortuga, el Geobukseon, va defensar el país de invasió japonesa de Imjinweran.
  • Museu del Palau Nacional de Corea: obert de dilluns a divendres de 09:00 a 18:00 i els caps de setmana i festius fins a les 19:00. A les 11:00 i a les 14:30 hi ha visites guiades en anglès. En aquest museu s’hi recullen objectes relacionats amb la vida a palau per la dinastia Joseon. A través de les seves sales podem veure com vestien, que menjaven, com és construïen els seus palaus, els avenços científics realitzats durant el període de regnant, on destaquem l’increïble rellotge d’aigua, la pintura, la música amb una gran quantitat d’instruments coreans i també els mitjans de transport que utilitzaven.

  • Museu Nacional de les Tradicions Corea: obert de març a maig i de setembre a octubre de 09:00 a 18:00, de juny a agost fins a les 18:30 i de novembre a febrer fins a les 17:00. Els caps de setmana de maig a agost obren fins a les 19:00. Hi ha visites guiades en angles a les 10:30 i a les 14:30. En aquest museu podem aprendre sobre la cultura i el dia a dia dels coreans, passant per diverses exposicions que ens mostraran la gastronomia típica i fins i tot les feines que realitzaven al llarg de l’any en temps passats.
  • Museu Nacional d’Història Contemporània de Corea: obert cada dia de 09:00 a 18:00 excepte els dimecres i els dissabtes que tanca a les 21:00. Els dimarts, dimecres i dijous a les 14:00 hi ha visites guiades en anglès. Si l’apartat d’història del Museu Nacional acabava a finals de la dinasta Joseon, el Museu d’Història Contemporània recull el que falta per completar. Aixi comença el 1876, passa per la invasió japonesa i la alliberació de 1945. Posa un focus especial a la Guerra de Corea i com es va viure per després, ressaltant el desenvolupament del país, mitjançant el fort sistema educatiu. Finalment, l’última sala que comença el 1987 i reculls els principals esdeveniments fins a l’actualitat, mostra una Corea recuperada, moderna i evolucionada.

Què us ha semblat tot el que podeu fer gratuït per Seül? La ruta turística és ben senzilla, entre museu i museu tingueu els ulls ben oberts.

Deixa un comentari