• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 18, 2020

El millor del Museo “Casa de Yrurtia”, a Belgrano, és veure com podia haver sigut Buenos Aires si Rogelio hagués guanyat algun que altre concurs.

Deixa’t sorprendre per la Buenos Aires oculta.

Descobreix els altres museus del barri i els seus racons amb la Ruta Completa per Buenos Aires.

En situació

Yrurtia va néixer a Buenos Aires el 1879, va cursar estudis de belles arts a Argentina i desprès va viatjar a Europa gracies a una beca. És un dels escultors més importants d’Argentina i tot i que potser no ens sona directament, segurament si que ens sonen el Monumento Canto al Trabajo ubicat a Paseo Colón i Independencia, el Monumento al Coronel Dorrego, Suipacha y Viamonte, la Justicia del Palacio de Tribunales i potser el més reconegut, el Mausoleo del Presidente Rivadavia a Plaza Miserere; doncs bé, tots ells son obra de l’escultor del que estem parlant, Yrurtia.

El museu

El museu, que era la casa de l’escultor Rogelio Yrurtia i de la seva dona, la pintora Lía Correa Morales, ens mostra pintures de Lía, escultures i maquetes de’n Rogelio i a més a més podem veure algunes de les habitacions de la casa, com el menjador, amb els mobles de l’època. Així que tenim allò que a Fuet i Mate ens agrada anomenar: “Dos ocells d’un tret”.

Recorre el museu és força interessant ja que ens podem fer una impressió més fidel de la grandària del Mausoleo de Bernardino Rivadavia al veure models de mida natural del Moisés que forma part del monument o una rèplica de l’escultura de la Justicia que hi ha al Palacio de Tribunales.

Com hagués sigut Buenos Aires si…

Hi ha maquetes d’altres monuments que Yrurtia va presentar a concurs però que per una cosa o altra al final no es van dur a terme, els dos casos més importants son en “Pueblo de Mayo en marcha” i  el “Triunfo de la República”. El primer el va presentar a un concurs del qual va quedar en segona posició, el primer premi el van guanyar Moretti i Brizzolara però finalment el concurs va ser declarat desert. El Pueblo de Mayo en marcha era un arc de 43m d’alt que havia d’anar a Plaza de Mayo en homenatge al Centenario de la Revolución de Mayo. Cada pota de l’arc tenia una figura que representaven la Defensa Nacional, la Pau, el Progès i la Constitució.

L’altre monument que mai es va dur a terme, el del Triunfo a la República, també va estar dissenyat per ser ubicat a Plaza de Mayo. Yrurtia hi va començar a treballar el 1923 i tractava d’una columna de 150m d’alt i 50m de diàmetre que representava el Templo de la Patria. Al seu interior hi hauria una sagristia amb capacitat per a 40.000 persones.

Hauries de saber

Museo “Casa de Yrurtia”_O’Higgins 2390; de dimarts a divendres de 13h a 19h i dissabtes i diumenges de 15h a 19h. Dilluns i festius tancat. Entrada: $10, dimarts gratis. Visita menys d’1h.

Us recomanem visitar el web del museu per més informació.

Us imagineu com hagués sigut Buenos Aires amb més obres de Yrurtia? Ja heu vist totes les que té per la ciutat? Quin projecte t’hagués agradat més que hagués arribat a bon port?

Deixa un comentari