A Buenos Aires hi ha moltes avingudes, que moltes vegades caminem amb presses, sense mirar o d’altres, com que no surten a les guies de turisme, directament ens les saltem.
Passeja sabent el que veus.
Amb la Ruta Completa per San Telmo, no et quedarà cap racó per descobrir.
El Parque Colón, sense Colón
L’avinguda Paseo Colón comença darrere de la Casa Rosada, al Parque Colón, on hi ha un monument a Juana Azurduy, a Monserrat i acaba a San Telmo. Si hi passeu avui, us preguntareu perquè tant nom de Colón si no hi ha cap monument al descobridor d’Amèrica, en una ciutat que té monuments fins i tot gos policia. Doncs resulta que fins al 2013 hi havia un monument a Colón, que evidentment, no senyalava enlloc.
El govern de Cristina Fernández de Kirchner, seguint la política de fomentar la pàtria, va decidir treure el descobridor d’Amèrica, relacionat per uns quants com el causant de l’extermini de les tribus prehispàniques i al seu lloc hi va posar un dels pocs monuments que hi ha a la ciutat dedicats a una dona.
El monument de Colón, en un principi havia de viatjar fins a Mar del Plata, per ubicar-lo davant del mar però finalment es va traslladar a Costanera Norte, tot i que l’última vegada que hi vaig passar, encara estava desmuntat. El conjunt del monument a Colón, que mesura 26 metres i pesa 623 tones, va ser un regal de la comunitat italiana a Argentina en celebració del Centenario. El monument va ser tallat per Arnaldo Zocchi, inaugurat el 1921 i construït en marbre de carrara.
El Parque Colón té forma de semicercle i és on antigament, el 1850, hi havia la Aduana Taylor, en uns terrenys guanyats al riu. El monument que el precedeix des de 2015 és el de Juana Azuruy, una patriota boliviana que va lluitar durant la guerra de la independència. El monument, regal de Bolívia, va ser realitzat per Andrés Zerneri, construir en bonze. Malauradament, aquesta obra de 25 tones i 9 metres, ja es troba en estat de deteriorament. L’escultura de Juana encapçala una piràmide, representació de la cultura Tiahuanaco, i porta una espasa en símbol de llibertat.
Ara, Jauan custodia el Centro Cultural Kirschner, no sabem si va ser un gest simbòlic de Macri o què, però el cert és que va fer un nou trasllat.
La zona nova
Una de les accions del govern de Macri va ser soterrar el carrer que hi havia entre Monserrat i Puerto Madero i obrir un pas de vianants que comuniqués la Casa Rosada amb el barri cheto. L’obra ha quedat molt bé i és cert, que ha apropat Puerto Madero al Centro, no només en distància, abans havies d’anar fins a la Facultad de Ingeniería, si no que ha fet una entrada més elegant.
Edificis per mirar
Sobre Paseo Colón ens trobem amb alguns edificis que ens cridaran l’atenció com per exemple el del Ministerio de Defensa, la facultat d’enginyeria de la UBA o el Ministerio de Agricultura, però anem per parts.
El Miniserio de Defensa té la seva seu a l’edifici Libertador, creat expressament perquè fos la seu del Ministerio de Guerra durant la presidència de Agustín P. Justo, el 1938. L’arquitecte fou Carlos Pibernat, que va dissenyar un edifici d’estil academicista francès amb 16 pisos d’alçada. Un dels dies per visitar aquest edifici per dins és durant la Noche de los Museos.
A continuació ens trobem amb la Plaza General Agustín Pedro Justo, que porta el nom del president d’Argentina entre el 1932 i el 1938 o la plaza Juan Domingo Perón, tal com es va aprovar el 2014. Un any més tard es va instal·lar una escultura a Perón, qui fou president la nació en tres ocasions, curiosament, el projecte de canvi de nom i d’instauració de l’escultura fou durant la governació de la ciutat de Mauricio Macri.
El monument de bronze de 5 metres d’alt i 2,5 tones va ser realitzat per l’argentí Carlos Benavidez. Acompanyant l’estàtua del líder peronista hi ha frisos que representen nens, obrers, treballadors rurals, jubilats, professors, ames de casa i indígenes, en record de les diferents polítiques que va aplicar Perón i que van ajudar a millorar la distribució de la riquesa al país.
En aquesta plaça hi podem veure algunes de les figures del Paseo de la Historieta i l’edifici de la Aduana. Aques edifici va ser inaugurat el 1910 i dissenyat pels arquitectes Lanús i Hary, des del 2009 és Monumento Histórico Nacional.
De l’altre costat de l’avinguda hi ha l’edifici Lahusen de l’arquitecte Ernesto Sackmann, que data del 1926 i també va ser declarat Patrimonio Histório. Actualment està dedicat a esdeveniments d’alt nivell. De la mateixa vereda, decorat amb dibuixos de còmics argentins hi ha l’edifici neocolonial de 1954, el Teatro Colonial.
Sorpren d’aquesta avinguda, que els edificis del costat oest tenen porxos, mentre que els de l’altre costat no. Precissament a l’altre costat, al número 650, hi ha la Escuela Técnica Otto Jrause i ja al barri de San Telmo, la Facultad de Ingeniería de la Universidad de Buenos Aires.
Aquest edifici va ser construït amb l’objectiu d’albergar-hi la Fundación Eva Perón, però des del 1956 és una de les seus de la FI-UBA. Darrere hi ha l’edifici de la CGT, des d’on van robar el cadàver d’Evita. Davant de la universitat hi ha la Plaza Eva Perón presidida pel monument al Canto al Trabajo de Rogelio Yrurtia. Aquest monument representa 14 figures despullades que es divideixen en el grup El Esfuerzo Común i el del El Triunfo.
A l’illa del costat hi ha els edificis del Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca que també es poden visitar durant la Noche de los Museos.
Per damunt de l’avinguda Paseo Colón hi passa l’autopista 25 de Mayo, inaugurada el 1980 i que passa just per on hi havia el Club Atlético, un centre clandestí de detenció, tortura i extermini durant l’última dictadura. Per això, avui hi ha creus que representen alguns dels desapareguts que s’han pogut identificar.
També sobre Paseo Colón, al número 1407 hi ha el Museo de la dirección Antártica Gral. Div. Hernán Pujato obert de dilluns a divendres de 9 a 16h.