• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 21, 2020

Aquest és un museu petit que malgrat tot, abraça a molta gent, un museu d’història, de tradició i de cultura gallega a l’Argentina.

El Museo de la Emigración Gallega en la Argentina està al centre cultural de Galicia, a San Telmo, molt a prop del Casal de Catalunya, ubicat en un edifici de dues plantes que va pertànyer a la família Thompson.

Els racons de San Telmo al descobert amb la Ruta Completa per San Telmo.

Emigración Gallega en la Argentina

El museu, que són tres sales, està format per material com maletes, eines de camp i documents que els immigrants gallecs van portar o van utilitzar a l’Argentina.

La història dels immigrants gallecs està relacionada des dels inicis de l’Argentina, ja durant l’època de la Colònia els ciutadans d’Espanya eren la màxima col·lectivitat al Virregnat del Rio de la Plata i els gallecs eren entre un 30% i un 40% dels espanyols residents a Buenos Aires, molts d’ells comerciants i propietaris de pulperías, els bars de l’època.

Les següents campanyes d’atracció d’immigrants fomentades pel govern argentí, principalment la de mitjans de 1800, amb el president Rosas, van provocar una altra onada de gallecs que venien a treballar en les diferents obres que es realitzaven al país. En aquella època, els espanyols eren la tercera col·lectivitat del país, per darrere dels italians i dels francesos, doncs els gallecs eren quasi un 40% de tots els ibèrics.

Durant aquests temps, immigraven majoritàriament homes, per tant aquests s’acabaven casant amb criolles i així personatges tan importants de la història argentina com els presidents Bernardino Rivadavia, Raúl Alfonsín o Cristina Fernández de Kirchner o el Premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel, entre molts d’altres, tenen descendència gallega per la seva sang. La gran immigració a Argentina va ser del 1880 al 1930 lligat a polítiques per poblar el país i fer-lo avançar i èpoques de pobresa i sobretot de guerres al vell continent.

El cas dels gallecs, molts van emigrar durant la postguerra espanyola, per això, al museu, podem veure molts objectes relacionats amb la República Espanyola.

Es calcula que entre el 1857 i el 1930 van immigrar, a Argentina, més de dos milions d’espanyols, consistien en un 33% dels estrangers, dels quals més de la meitat eren gallecs, un total del 17% dels immigrants europeus.

En aquelles èpoques, de forta immigració, aquests acostumaven a formar grups i col·lectivitats segons el lloc d’origen i per tant era molt fàcil que un napolità es cases amb una napolitana que haguis conegut a Argentina, que un català o fes amb una catalana o que un gallec amb una gallega, així els costums i tradicions es mantenien i anaven passant de generació en generació. A més a més, a causa de aquestes unions cada col·lectivitat se centrava en determinats territoris del país, per als gallecs va ser el litoral argentí i sobretot Buenos Aires.

La cinquena província gallega

Ha sigut tant la immigració gallega a Argentina que avui és el segon país amb més gallecs del món, fins i tot a Buenos Aires se la coneix com la cinquena província gallega i és que durant la primera meitat del s.XX, Capital era el territori amb més gallecs de tot el món, també s’ha de dir que tot descendent d’espanyol, nascut a fora d’Espanya es pot nacionalitzar com a tal.

A causa d’aquesta gran quantitat de gallecs, els porteños, a tots els descendents i procedents d’Espanya, els anomenen gallecs, siguin de la comunitat autònoma que siguin, bé els bascos se salven, són bascos.

Si ets d’Espanya, ets gallego.

De fet a molta gent se’ls ha d’explicar que gallec no és el mateix que espanyol, que no és lo mateix dir argentí que porteño! També cal recordar que el terme gallec té una connotació despectiva, sinònim de tontos i brutos. El tema va associat a que la gran majoria d’espanyols que arribaven a Argentina, a diferencia de la resta d’Europeus, no tenien gaires estudis i eren treballadors del camp, de les fàbriques o obrers; pocs eren professionals o tenien estudis superiors.

Hauries de saber

Museo de la Immigración Gallega en la Argentina_Chacabuco  955, Dimecres, divendres i dissabtes de 15h a 20h .Entrada Gratuïta

Deixa un comentari