• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 20, 2020

La ruta completa per visitar Puerto Madero, el barri amb més contrastos de Buenos Aires.

Puerte Madero és l’únic barri que parla femení.

Amb aquesta ruta completa per Puerto Madero sabràs què visitar i quan és millor anar-hi.

Què fer i visitar per Puerto Madero

En situació

Puerto Madero és un dels barris més “chetos” de la ciutat, un dels pocs que els seus carrers tenen noms de dona, amb gratacel, edificis d’oficines i un cert aire cosmopolita però amb la veïna Reserva Ecológica Costanera Sur que intenta mantenir la seva la part de natural.

Alguns dels restaurants més cars de la ciutat es troben en aquest barri, als dics, però també té una de les zones de chori al paso més completes de la ciutat, a la vora de la costanera.

Els seus límits són el carrer Brasil, l’avinguda Ing. Huergo, Eduardo Madero, Cecilia Grierson i el riu. Els barris amb els quals limita són La Boca, San Telmo, Monserrat, San Nicolás i Retiro.

Breu història per parlar al bar

Un dels punts dèbils de la jove ciutat de Buenos Aires era la falta d’un port on els vaixells de gran calat poguessin carregar o descarregar les mercaderies a causa de la poca profunditat del Río de la Plata. Així que en temps de l’Aduana Taylor es va construir una passarel·la que entrés al riu i s’anava a buscar els passatgers i les mercaderies amb barques.

A finals del s.XIX es va decidir buscar una solució a aquest punt i entre totes les opcions en van quedar dues de finalistes; la de l’enginyer Luis A. Huergo que proposava modernitzar el port de La Boca, el del Riachuelo i la del comerciant Eduardo Madero, la qual va ser l’aprovada pel Congreso de la Nación el 1882, durant la presidència de Julio A. Roca.

La idea de Eduardo Madero era omplir tota la costa del riu des del carrer Córdoba fins a la boca del Riachuelo i generar d’aquesta manera una illa artificial de 350 hectàrees separada per dics i dàrsenes. L’objectiu era tenir el port al darrere de la Plaza de Mayo però aquesta opció va quedar ràpidament obsoleta, ja que els vaixells de càrrega eren cada vegada més grans, així que entre el 1911 i el 1930 es va construir el Puerto Nuevo, utilitzant la idea original de Huergo, el que encara està actiu.

Durant uns 50 anys, Puerto Madero, amb els seus magatzems per a grans i mercaderies va anar quedant abandonat fins a ser una de les zones més deteriorades de la ciutat. Fins que el 1989 es va decidir repoblar el barri, construir-hi gratacels i convertir-lo en zona d’oficines. Així fou com el govern de la ciutat va començar el 1991, amb l’assessorament de l’ajuntament de Barcelona, els estudis per reciclar el barri.

Què visitar per Puerto Madero

Palermo és un barri que pot tenir tot el glamour de Buenos Aires, amb alguns dels restaurants més cars de la ciutat i sobretot els lloguers més cars de la ciutat però els diumenges, desde fa pocs anys, canvia de cara i es converteix en el barri del poble.

A la zona pròxima de costanera s’hi posa una fira, és a dir, un mercadillo, els locals de xoris estan plens i fins i tot es fan “parrillas a l’estil Baires”, és a dir, al terra mateix. Impressionant!

La zona dels dics

Un dels emblemes de Puerto Madero i de Buenos Aires és el Puente de la Mujer de l’arquitecte valencià Santiago Calatraba que va ser construït totalment a Espanya i després muntat a peces a Argentina. Ar s’hi pot accedir molt fàcilment gràcies a les faraòniques obres del govern de Macri al Bajo, on des de darrera de la plaça de Mayo es pot anar directament a Puerto Madero. Si algú li hagués dit que passaria amb Puerto Madero, potser no les hagués fet…

El dic 1 es comunica amb la Dársena Sur, que és la prolongació artificial de la boca del Riachuelo. Aquesta secció i la Dársena Norte són les úniques zones on es duen a terme activitats portuàries. A més a més, a la zona sud hi ha el Casino Flotant de la ciutat.

Tota questa zona és la que concentra la més alta densitat de restaurants del barri, alguns dels quals han reutilitzat els vells edificis que servien per emmagatzemar el gra abans d’enviar-lo arreu per via fluvial i marítima.

Els vaixells museus

La Fragata Presidente Sarmiento es troba al Dique 3, i va ser el primer vaixell escola d’Argentina, avui reconvertit com a museu. L’altre vaixell museu és la Corbeta Uruguay que es troba al Dique 4 i que actualment és el més antic de l’Armada Argentina que es manté.

Tots dos museus es poden visitar de dilluns a diumenge però atenció que per raons de seguretat, cap dels dos museus s’obra si plou. Als dos s’ha de pagar una entrada simbòlica.

El paseo de la historieta

Palermo, conjuntament amb Monserrat i San Telmo comparteix el Paseo de la Historieta. Pel barri de Puerto Madero ens trobarem a Don Nicola o al Loco Chávez, entre altres fins a l’últim personatge d’aquest singular passeig, La Jirafa.

De fet, aquest recorregut format per diferentes estàtues dels personatges històrics del còmic argentí, acaba al Museo del Humor que es troba a la ex Confitería Munich, inaugurada el 1927.

La font de la discòrida

Al final de l’Av. Dr. T. Achaval Rodriguez hi ha la font de l’escultora argentina, Lola Mora. A Lola li van encarregar la construcció d’una font per posar a la Plaza de Mayo, davant de la catedral.

La font de les Nereidas va ser considerada no apta per tal lloc i es va destinar a la zona més aïllada de la ciutat, on els pobres s’anaven a banyar al riu. Aquesta zona, amb el temps es va anar construint i finalment va acabar essent un dels barris més cars de la ciutat.

Hauries de Saber:

L’escultora Lola Mora sempre ha estat envolta de polèmica però senzillament era perquè essent dona, tenia amants més joves que ella i perquè era esculpis cossos de dona despullats.

PEr saber més de Lola Mora: Alguns dels escultors argentins que ens han de sonar.

Paseig per la costa porteña

Antigament, aquesta zona de la Costanera va ser guanyada al riu i a poc a poc es va convertir en una área de bany pels ciutadans de Buenos Aires. El Paseo de la Ribera, que és com és diea antigament, va ser un dels màxims exponents de la “belle époque” bonairense, amb la rambla, la pérgola, el teatre grec i alguns que altres resturantsi el que a Argentina anomenen “confiterias”. Totes les familes de la ciutat venien a passejar per aqueta zona, els diumenges, per lluir les seves riqueses i per estar a l’última moda.

Actualment, també moltes families hi van a passejar però el poder adquisitiu és d’un altre testil. La veritat, és que pels nostres ulls “dolents”, ens ompla de plaer veure com el barri més exclusiu de Buenos Aires s’ompla de “negros cabeza” fent el que millor es sap fer a Buenos Aires: asados (chupala Macri).

Tens controlats el Monuments més importants de Puerto Madero?

Avui en dia encara hi podem trobar alguns dels momunets com per exemple el de l’ona, la pèrgola, el monument al guardabosc, entre molts altres monuments que podem trobar a Puerto Madero. I des de fa poc, el 2014, hi ha també el Paseo de la Gloria amb escultures dels millors esportistes argentins com el basquetbolista Manu Ginóbili, el tenista Guillermo Vilas o la tenista Gabriela Sabatini, la màxima referent de Las Leonas la jugadora de hokey sobre herba Luciana Aymar. Tots els monuments són obra del escultor Mario Benavidez.

Sobre el passeig Azucena Villaflor podem veure el monument a Juan Manuel Fangio amb el seu Flecha de Plata, el famòs Mercedes Benz de carrera model W192, tot plegat és una escultura de bronze de 3tn de l’escultor català Joaquim Ros Sabaté.

Hauries de Saber:

El fill de Joaquim Ros, tamé Joaquim Ros Bofarull, va fer 6 escultures de Fangio que estan repartides per tot el món.

Si aneu a Montecarlo, Montmeló, Nürburg, Stuttgart, Moza i Buenos Aires us les trobareu.

Una reserva natural dins de Buenos Aires

Amb el chori o la bondi o qualsevol de les opcions dels xiringuitos a la panxa, la millor manera de fer-lo baixar és passejar per la reserva ecològica. Sorprèn veure la flora i fauna de la reserva amb els gratacels a la vora del barri. Evidentment aquest és un tema de discòrdia constant a la zona.

A més, durant les nits d’estiu de lluna plena pots anar a una visita guiada per dins de la reserva i constatar com pot arribar a molestar la llum dels edificis a la fauna nocturna.

Més museus de Puerto Madero

Hi ha un altre museu més al barri, el Museo de Calcos y Escultura Comparada Ernesto de La Cárcova que és el museu més important d’aquesta temàtica d’Amèrica del Sud.

Extra Extra: GRATIS

Si vas a passejar per Puerto Madero, et recomenm a part d’agafar aquesta ruta completa per Puerto Madero, llegir la RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Ja has visit tot Puerto Madero? Què t’ha semblat aquest barri “cheto” de Buenos Aires? Deixa’ns un comentari amb les teves impressions.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari