• Post category:Mongòlia
  • Post last modified:maig 2, 2021

Si estàs preparant una ruta per Mongòlia, no et pot faltar el monestir de Amarbayasgalant. Aquí t’expliquem com arribar-hi pel teu compte, no és fàcil però pot acabar essent tota una aventura. Mongòlia style, avisem!

​El monestir de Amarbayasgalant (Амарбаясгалант хийд)  és un dels tres més impotants de Mongòlia, els altres dos son el Gandantegchinlen Khiid de Ulaan Baatar i el Erdene Zuu de Karakorum. Actualment hi viuen uns 30 monjos però en el seu moment hi van arribar a viure més de 3000.

Monestir Amarbayasgalant Mongòlia

Un dels imprescendibles a la teva ruta per Mongòlia. Resol tots els dubtes que tinguis per visitar el país, llegint el nostre itinerari per Mongòlia.

En situació

El monestir de Amarbayasgalant, a Mongòlia, es troba a la vall del riu Evin, als peus de les muntanyes Burenkhan. Aquest monestir es va construir entre el 1727 i el 1736 sota la dinàstia Mantxu, durant el regnat de l’emperador Kang Xi, en honor a Zanabazar, un líder budista.

Abans, el conjunt tenia uns 40 temples, dels quals només en queden 28, desprès de la destrucció soviètica.

Pels voltants del monestir hi ha tot un poble muntant i preparat pels turistes que, afortunadament, durant l’hivern es converteix en un poble fantasma, deixant que poguem respirar l’aire monacal. Pels voltants, també s’hi han instal·lat diverses estupes i una estàtua de Buda.

La nostra experiència aquí només va ser d’unes hores, vam trobar un cotxe que ens hi portava i va acabar essent una excurisó familiar. Aquestes experiències són les que et fan entendre Mongòlia. Com tu els hi pagues la gasolina a tota la familia, en fi…un Couchsurfing però a l’estil mongol.

budisme a mongòlia

El monestir de Amarbayasgalant i els seus voltants es troben a llista temptativa de la UNESCO. La UNESCO reconeix l’harmonia entre l’arquitectura del monestir i la naturalesa que l’envolta. Destaca els 40 temples originaris que es trobaven dins de les muralles de 207x175m i que mantenien simetria.

L’aventura personal a Amarbayasgalant, Mongòlia

Nosaltres vam trobar un taxista a Darkhal amb el qual vam negociar el preu per anar i tornar. Atenció amb les negociacions a Mongòlia, no diríem que es passen molt amb els preus, però sí que has d’estar molt segur a l’hora de negociar. No dubtis, tira un preu, just, però estigués semiferm i estigués convençut que té més ell que tu de perdre. Hi ha 130394 “taxis” més…

En el nostre cas, la sorpresa va ser que no sabiem, encara, que a Mongòlia són molt espavilats. Resulta que a l’hora que haviem quedat, el senyor es va presentar al nostre hotel, d’allò més puntual. Vam pujar al cotxe, contents per la puntualitat i fins aquí, la nostra alegria es va anar apagant.

Hauries de Saber:

Et passaran a recollir a l’hora, però la ruta comença una hora més tard del pactat.

Resulta que el senyor va anar als afores de la ciutat, cap a casa seva, suposem, on va canviar de cotxe i va recollir una noia que passaria a ser la conductora. Aquí vam sortir guanyant perquè el cotxe era més nou i la noia més jove.

monjos budistes Amarbayasgalant

Però encara no èrem prous al cotxe. Vam anar a una fàbrica a recollir una altra noia que sortia de treballar i ara si, tots complets cap al monestir. Ho veieu, no? Els vam pagar l’excrusió a tota la familia.

Almenys és d’agraïr que en aquest cas “només” anàvem 5 al cotxe. Abans de marxar, encara has de parar a posar gasolina, per justificar que els paguis una part. Fes-ho només la meitat, llegeix la nostra entrada de Dalanzadgad i “desert del Gobi” (Mongòlia) i entendràs el perquè.

Quan negociis per un cotxe, assegura’t de quanta gent sereu.

Quan ens vam anar fent a la idea que Mongòlia és així, el cabreix se’ns va passar. Almenys, en aquest cas van ser amables i ens van convidar a beure i golosines que havien comprat a la gasolinera. Semblava una excursió familiar, però és clar, quan no ho saps, sembla que t’hagin estafat.

Vam arribar al monestir, vam recòrre’l, vam fer les fotos que vam voler i vam encaminar el camí de tornada. La veritat és que tot plegat va estar bé perquè vam poder veure com interactuen els mongols budistes amb la seva religió. Al monestir només estàvem nosaltres 5.

Una de les primera aventures que tindriem amb el transport a Mongòlia estava punt de passar.

Al març encara fa fred i la neu encara no ha desaparegut. Com que hi ha molt poques carreteres asfaltades, quan la neu es va derritint, es va formant fang. Evidentment, el cotxe se’ns va quedar travat el fang, ni cap endavant ni cap endarrera.

El senyor, que aquell tram de terra era el conductor oficial, semblava que ho tenia molt controlat, però en realitat, només ho semblava. Va sortir del cotxe, tranquil, s’ho va mirar, va treure una planxa i va tornar al cotxe.

Res, ni cap endavant ni cap endarrera. Així que vam decidir baixar tots del cotxe. Uns cabant amb les pales i els altres buscant pedres grans per fer rossament.

Al final, entre pales, pedres a les rodes i empenyer el cotxe, ens hem vam sortir però vam estar dues hores ben bones d’experiència mongola.

Hauries de saber per Amarbayasgalant, Mongòlia

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Darkhal

  • Anar de Ulaan Baatar a Darkhal: 10.100T. El primer autobús surt de l’estació Dragon a les 9:00 i a partir d’aquí, cada hora més o menys. El trajecte és de 4 hores. La carretera està asfaltada.
  • Anar de Darkhal a Moron: 30.500T. L’autobús surt entre les 16:00 i les 18:00 i tarda 12 hores. La carretera està asfaltada.

Moure’t per Darkhal

  • Per anar al monestir s’ha de negociar un taxi, el preu és pel cotxe, així que com més sigueu, més barat per persona.

Dormir a Darkhal

  • Davant dels jutjats provincials, 25.000T habitació doble amb bany compartit sense dutxa.

monestirs imperdibles de mongòlia

Menjar

  • Sopes 4.500T, segons plats de carn 5.000-6.000T, buuz i khuusuur entre 600 i 800T, és a dir que per poc més de 1 dólar, es pot menjar correctament.

El que et fa estalviar diners

  • Saber el preu de la gasolina i els kilòmetres a recorrer per negociar el preu del taxi. S’ha de tenir en compte que el camí no està asfaltat i que per tant, la velocitat és d’uns 30-40 km/h.
  • Es pot anar a Moron, amb un autobús nocturn.

Atractius turístics

  • Entrada gratuïta al monestir
  • Una de les opcions per visitar el monestir de Amarbayasgalant, per lliure, és viatjar de Ulaan Baatar a Darkhal i d’allí agafar un taxi (100000T) a compartir amb la gent. L’excursió us portarà gairebé tot el dia, són unes tres hores per anar, un parell per visitar el monestir i unes tres hores més tornar. Malgrat que en kilòmetres no sigui gaire per arribar-hi, s’ha d’agafar un desviament de la carretera principal i anar pel mig de l’estepa durant gairebé dues hores (tot dependrà de si és hivern i hi ha neu i fang o si és estiu). També s’hi pot arribant contractant un taxi des de Erdenet.

Què t’ha semblat l’experiència? D’aquesta entrada t’has d’endur l’experiència de la negociació, si tens dubtes, deixa’ns un comentari i t’ho explicarem amb més detall.

Hi has anat? Ho has fet per lliure?

Deixa un comentari