• Post category:Mongòlia
  • Post last modified:maig 2, 2021

Dalanzadgad (Даланзадгад) és la capital de la província, aimag, de Ömnögovi però el que és més important, és la porta d’entrada al Desert del Gobi.

Hauries de saber:

Negocia el preu dels taxis.

Que no t’embauquim, no t’enrefiis dels qui es “facin els teus amics”, dels “qui voldran ajudar-te” i molt menys, si parlen anglès. Mongòlia l’ha vist i va a per tu!

En situació

La ciutat en si no té gran cosa, però és aquí on haureu de parar si voleu fer un tour pel Gobi, sigui oganitzat o per lliure.

Si el feu oganitzat, la millor opció és contractar-lo a Ulaan Baatar, on us demanaran entre 50 i 100 U$D per persona/dia (depén de la gent que ajunteu) i és un tour de 4 dies i 3 nits.

Si el feu per lliure, haureu de negociar el preu del taxi a Dalanzadgad i no és una feina fàcil, però no és impossible.

Dinousaures a Mongòlia

Completa la ruta per Mongòlia amb les idees que et donem a Itinerari per Mongòlia.

Què visitar a Dalanzadgad

Al passeig de la ciutat hi ha la casa de govern i el Museu de la Província (2000T) però que aparentment no està traduït a l’anglès.

Sobre el carrer principal hi ha diversos bancs per canviar diners.

La resta de Dalanzadgad no té gran cosa, el passeig amb les escultures dels dinosaures i passar-te un dia negociant amb taxistes per fer la ruta del Desert del Gobi sense que t’arranquin un ronyó.

Les tres atraccions principals del desert són el canyó de Yoliin Am, les dunes de Khongriin Els i els acantilats de Bayanzag o Flaming Cliffts (el tour organitzat arriba fins a Karkorhin). Fer els tres punts és un tour de dues nits i tres dies, ja que, malgrat que no està molt lluny l’un de l’altre, no hi ha carretera i la conducció es complica.

La ruta frustada pel desert nevat

Nosaltres ho vam fer tot per lliure, bé, voliem fer-ho tot per lliure perquè ens va nevar en ruta i el conductor es va perdre. Us expliquem com vam aconseguir negociar el preu just per totes les parts.

En el nostre cas vam intentar fer el Yoliin Am (uns 45 km de Dalanzadgad) i el Khongriin Els (uns 180 km de Dalanzadgad) .

Després de moltes negociacions amb diferents persones, vam aconseguir arreglar-ho per fer-ho tot en un dia, sortint a les 6 am. El preu rondava entre els 330.000 i els 250.000 més la nit de dormir a Khongriin Els, que no sabem el preu.

Per jugar net, nosaltres vam esbrinar a quan estava el litre de gasolina (1.780T), els kilòmetres entre els tres punts (entre 450-500km) i el que gasta un cotxe, segons el que vam poder treure en net (cada 100 km-20 litres). La tarifa del xofer també varia, el més comú és 100.000T per dia, però ens van arribar a rebaixar a 80.000T per dia i per persona.

Total que fent números vam arreglar per 255.000T però tot en un dia, així ens estalviarem dormir al gher house (que acostumen a estar a 10 U$D per persona/nit) i ser de lo més guiri.

desert del gobi mongolia

El problema, i aquí ve una altra experiència personal, és no ens podíem imaginar que dues hores després de posar-nos en ruta, nevaria. El que s’ha de saber és que només hi ha 20 km de carretera asfaltada, la resta es fa per l’estepa i es va seguint roderes d’altres cotxes.

A poc a poc, la boira va anar dificultant la visió i la neu va anar esborrant les marques dels altres cotxes. Així que quan ens vam donar compte, el taxista estava perdut. Amb el GPS vam poder tornar a Dalanzadgad però sense veure absolutament cap de les atraccions turístiques. Això sí, camells nevats i un desert totalment blanc.

Hauries de Saber:

Al desert del Gobi hi neva

La part complicada va ser quan en tornar a la ciutat, unes 6 hores després, el taxista pretenia que li paguéssim tot el tour perquè segons ell, no era culpa seva que hagués nevat. Claro, ni nostra!. Nosaltres li dèiem que li pagàvem la gasolina (222km) i part del seu dia i que espavil.

Si això hagués quedat així, li haguéssim dit de tornar-ho a intentar en un parell de dies, esperant que la neu hagués desaparegut i el fang de l’estepa assecat. Però no va ser així, ens la va intentar liar. Nosaltres no baixavem la guardia i no teníem cap intenció de que ens estafés. Al final va trucar a una noia que parlava anglès i vam arribar a l’acord de pagar-li migdia.

Total, que ens va acabar tornant diners, perquè una part ja li haviem adelantat…

Dalanzangad, mongolia, desert del gobi

Així que amb la butxaca escurada, vam tornar aquell mateix dia cap a Ulaan Baatar. El regust amarg ens va acompanyar fins al final de Mongòlia i una mica més enllà.

Hauries de saber per Dalanzadgad i el desert del Gobi

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Dalanzagdad

  • Anar a UB a Dalanzadgad: 23.000T, hi ha dos autobusos diaris a les 8:00 i a les 16:00 i tarden entre 9 i 10 hores. Para una vegada per sopar i diverses vegades per anar al “bany”. De UB surt de l’estació Bayanzurh. La carretera està asfaltada.
  • De Dalanzadgad a UB: 23.000T surt a les 14.00h

Moure’t per Dalanzagdad

  • Es pot fer caminant. Si bé, l’estació d’autocars està a a uns 4 km del centre. Si arribes a la matinada, et deixa al centre.

Dormir a Dalanzagdad

  • Habitació doble amb bany exterior sense dutxa: 20.000T. El lloc està sobre el carrer principal, el que porta a l’estació d’autocars i a prop de l’avinguda dels dinosaures.

Menjar

  • Hi ha restaurants i supermercats

El que et fa estalviar diners

  • Saber el preu de la gasolina, els kilòmetres que recorreras i la tarida del taxista per negociar el preu del desert del Gobi.
  • No desesperis, tothom té un cotxe o un amic que us hi pot portar, així que no us quedareu sense taxista. Paciència.

Atractius turístics

  • Museu de la Província: 2.000T
  • Recorrer el desert del Gobi: negociar un preu, als taxistes del mercat. Paciència

Deixa un comentari