El Japó és conegut per moltes coses, com per exemple: pel sushi, per les geishes, pels samurais, pel manga, per les flors dels cirerers, etc. però quan ens imaginem el Japó, a tots ens ve al cap els castells del Japó. Aquells castells de fusta que hem vist mil vegades amb fotografies o dibuixos.

Hauries de Saber:

Molts castells del Japó han estat reconstruïts

Per entendre una mica més aquestes obres arquitectòniques, volem presentar-vos una breu descripció i situar-vos en el temps.

En situació

Cap a l’any 950 es van construir els primers castells, que s’anomenaven Yamashiro, és a dir, castell de muntanya.

Malgrat el que acostuma a passar, alguns estaven a la plana, ja que és on es fundava un poble, al voltant dels rius i dels terrenys que afavorien el cultiu de l’arròs. Aquest fet era important, per una part tenien l’alimentació a la vora del castell i per l’altra part, els camps inundats servien de protecció al castell.

castells del japo

Els castells aprofitaven els recursos naturals, però l’erosió, les pluges i altres fenòmens en debilitaven les bases de cimentació. L’evolució, per millorar les constants tasques de manteniment, va ser fer una base de pedra i sobre d’això, edificar el castell. Aquesta cimentació de pedra, també servia de muralles, ja que tenien una forma corbada cap a fora que en dificultava l’accés dels enemics.

El principal problema d’aquests primers castells  del Japó era la seva fonamentació.

Passat el temps, durant el s.XV el Japó patia un període d’inestabilitat i de guerres internes, sense un estat fort i format per diferents regnes independents que lluitaven entre ells pel territori.

Cada senyor feudal, shogun, volia tenir una construcció al punt més alt del seu territori per poder vigilar les intrusions enemigues. Aquest punt alt, fos natural fos artificial, creat a base de la terra que s’extreia per fer els fossars o dels voltants del terreny, era on es construïa la torre de vigilància i protecció.

els millors castells per visitar el japo

Durant el XVI, Toyotomi Hideyoshi va completar la reunificació del Japó, iniciada per Oda Nobunaga i va manar construir castells més grans que els anteriors, al llarg de tot el país.

El punt principal d’aquests castells era la base de les noves ciutats feudals. En aquesta època es van destruir molts castells anteriors, limitant la possessió d’un castell per lord. A més a més, molts d’ells es van construir en zones planes, tenint així tres tipus de castells segons la seva ubicació: el Castell de muntanya, el de turó i el de pla.

Els pocs castells originals del Japó

Avui en dia, molts dels castells del Japó són reconstruccions dels originals, ja que la gran majoria van ser destruïts durant la Segona Guerra Mundial.

A Himeji o Matsumoto podem veure un castell original i si anem a Kanazawa, podem entendre la distribució dels barris al voltant del castell.

tipus de castells japo

Alguns dels castells que són reconstruccions són el de Nagoya, Hiroshima i el d’Osaka. Aquest últim té l’interès arquitectònic de què va servir d’inspiració a molts altres castells.

A Itinerari pel Japó t’expliquem la ruta per visitar els castells més importants.

Els castells japonesos es diferencien dels europeus primer, perquè estaven construïts molts d’ells en fusta i segon, perquè eren més aviat torres envoltades de múltiples anells defensius.

Al voltant del castell s’hi construïa els pobles i ciutats amb els samurais, comerciants i agricultors. Els samurais eren els que vivien més a prop del castell i com més alt fos el seu rang, més pròxim al castell. Els comerciants i artesans vivien en els barris dels afores.

Com hem comentat, la visita a Kanazawa ens ajudarà a entendre la distribució dels pobles. És un dels pocs llocs que manté aquest aire “medieval”.

Les particularitats dels castells del Japó

Els castells del Japó són molt bonics, ja que són diferents del que estem acostumats a veure, sobretot a Europa. Aquí, la seva funció defensiva feia que no hi hagués grans edificacions i que sempre es busqués la construcció elevada.

No hi ha grans jardins, ni edificis amb sales grans.

Les muralles i les parets defensives eren un conjunt de cercles amb passadissos laberíntics que en dificultaven l’accés. Generalment estaven construïdes de pedra i l’última d’elles era habitual que estigués envoltada d’aigua, com per exemple també podem veure a Matsumoto o fins i tot a Tokio.

A vegades, la torre principal també estava envoltada d’un petit fossar ple d’aigua, que en cas d’invasió de l’enemic, es podia aïllar de la resta del castell. La protecció de l’aigua tenia dos objectius, un era de dificultar la incursió al recinte del castell i l’altre de donar certa distancia entre la torre i els enemics per facilitar l’angle de llançament de fletxes des de la torre.

Les muralles del castell, anomenades en general maru, rebien diferent nom segons la seva ubicació respecte a la torre. La més allunyada és la sannomaru, la segona muralla és la ninomaru i la que envolta la torre és la honmaru. Aquestes muralles eren de pedra i de terra aixafada extreta de la construcció dels fossars. Algunes muralles tenien perfils inclinats i/o per tal de dificultar-ne l’escalada.

visitar castells al japo

La torre principal, la Tenshukaku, es trobava dins del cercle principal de les muralles, mentre que els senyors i la seva família vivien en el segon cercle.

Generalment, encara hi havia una altra muralla que defensava les dues anteriors.

La torre principal, tenia base de pedra, però el cos era de fusta. Podien tenir entre 2 i 5 plantes, però a vegades des de l’exterior semblava que en tinguessin una menys. Això s’aconseguia fent un pis de sostre més baix que els anteriors i sense finestres, d’aquesta manera des de l’exterior no es notava que hi havia una planta secreta.

Hauries de Saber:

Les torres tenien una planta secreta.

Els samurais l’utilitzaven com a magatzem i per amagar-se i poder atacar l’enemic per sorpresa en cas que aquest aconseguís entrar a l’interior de la Tenshukaku.

Les torres de vigilància, anomenades Yagura, que també servien, en algunes ocasions per emmagatzemar armes i aliments, es trobaven a les cantonades de les muralles.

Visitar castells al Japó

Quan un va al Japó vol visitar tots els castells, però després s’adona que l’entrada és cara i a més a més, que no tots són igual d’interessants. Per això s’ha d’acabar fent una selecció, segons les nostres particularitats i gustos.

Haruis de Saber:

No podràs visitar tots els castells, escull.

La selecció dels castells a visitar al Japó pot tenir diverses variants. En funció de la ruta a fer o fer la ruta en funció dels castells? Visitar els castells originals o visitar els castells que aportin més informació? Visitar els castells més barats o visitar els castells del Japó més turístics? Ah, depén de tu!

Un dels castells més famosos, que veuràs a totes les fotos és el de Himeji, que és considerat el més ben preservat del país.

La parella de Himeji és el castell de Matsumoto, que té la torre principal més antiga del Japó. Aquest dos són coneguts perquè un és totalment blanc i l’altre negre.

També es pot visitar el de Matsuyama, que és l’únic castell original que queda al Japó construït al cim d’un turó.

Els castells del Japó són els de Matsue, Hikone, Matsuyama Hirosaki, Inuyama, que és el més antic, Kochi, Maragame i Uwajima. Tots aquests són els altres castells del Japó que queden originals.

Quin és el teu castell preferit? Quin t’agradaria visitar?

O siguem dolents…quin recomanes no visitar?

Deixa un comentari