Filipines és un país barat si li treus el dormir, però  a Fuet i Mate tenim l’aternativa per gaudir de Filipines amb motxilla. Anem a veure una mica amb més detall cada punt que preocupa el viatger motxiller.

El juliol del 2017 el canvi era de 1 dòlar americà, 50.50 pesos filipins.

Sempre hi ha una alternativa motxillera per viatjar.

Obra en una altra pestanya del navegador el nostre itinerari per les Filipines, així tindràs tot el que necessites saber recorrer les Filipines amb motxilla i practicar el Turisme No Guiri.

Negociar per dormir més barat

Comencem per la mala notícia. Dormir a Filipines no és barat, tampoc és car però no baixa de 400 o 500P per parella. Encara que viatgis en temporada de pluges, els preus de les habitacions ronden els 10 U$D per parella i nit, amb sort pots negociar als 8U$D.

La part bona és, segons el que ens diuen, que és una habitació privada amb aire condicionat. Bé, no és algo que nosaltres vam buscar durant el nostre viatge per les Filipines amb motxilla, podem compartir habitació i suar una mica.

Opció motxilera? Torna a sortir la tenda de campanya i a Filipines ens ha donat molt bons resultats. Una opció és dormir al pati d’un hostel per 200P, no accepteu per més i si és aquest preu incloeu la dutxa i el bany.

La segona opció és preguntar als veïns per dormir al seu pati o fins i tot en alguna oficina governamental de petites ciutats. Nosaltres, una de les vegades, vam tenir molta sort perquè una família ens hi va deixar dormir gratis i a sobre ens van tractar com de la familia. Ho expliquem a “Acoording to the study“.

Una altra vegada vam repetir la sort a Bontoc, dormint en una oficina d’enginyers (aquesta aventura mereix una entrada a part, la història és molt divertida). Però al vam suar!

La tercera opció és dormir a la platja, però assegureu-vos que sigui pública, així ho vam fer a Panglao, tot beben la San Miguel de les Filipines.

Filipines amb motxilla

L’alternativa de pagar per dormir, si viatges per Filipines amb motxilla, és fer-ho a les estacions de trens i autobús, a més a més, a les Filipines li pots sumar els ports.

No parlem per parlar, parlem de l’experiència.

Els que us podem assegurar són el port de Taglubaran, a Bohol si arribeu amb el ferri de Lorena (Siquijor) perquè com que arriba a les 23.00h, i ja és molt tard, us deixaran entrar i dormir.

L’altre és al port de Cebu, al Tier 1, si no teniu bitllet, us podeu quedar als bancs de l’exterior, dins del recinte del port. En cap dels dos casos, sereu els únics estirats als bancs, així que relaxació.

Tot i que confessem que també hem dormit a estancions d’autobús. Per exemple a la Victory Line de Baguio i de Manila i a la de Partas de Vigan. Després, els treballadors de Cora (de Sagada/Banaue a Manila) ens van dir que si li dius al conductor que no tens on dormir et deixarà dormir al bus estacionat al garatge que està a 1,5km de la terminal (és molt fàcil arribar-hi). Com ho sabem? Història curiosa.

Un punt comú de molts països del sud-est és que els aires acondicionats dels transports públics estan molt alts, fa molt fred. De Baguio a Manila em vaig tapar amb una bufanda immensa, més que bufanda era gairebé una manta. Total, que me la vaig deixar a l’autobus.

El dia següent, vaig entretenir-me a averiguar on “dormien” els autobusos de la companyia Cora i vaig anar a buscar-la. Resulta que no només la tenien guardada, si no que com que plovia, em van deixar esperar a les seves oficines i em van convidar a esmorzar. La veritat és que la gent no ens deixa de sorprendre.

A Manila també hi ha McDonald’s 24h però no ho hem provat, així que no sabem si és possible pernoctar. Lo bo és que hi ha conos per 10P (si és que tenen conos) o si no, molts productes per 29P. L’altra gran cadena de restaurants de menjar ràpid és el Jollibee que també tenen 24h.

Evidentment sempre queda el couchsurfing que a Filipines, una vegada més, ens ha permès conèixer gent meravellosa a Manila i a Cebu.

Les dues families que vam coneixer fent CS van ser espectaculars. A Manila ens van tractar d’allò més bé i ens van fer passar un dia que sense ells no haguéssim vist mai. Venècia a Manial?

Recorre Filipines amb motxilla tranquil·lament

Moure’t per Filipines no té cap secret, ni cap maldecap associat. Els autobusos entre ciutats no són cars perquè les distancies no són llargues, més o menys uns 50P per 60 km.

Els fèrries de distàncies curtes també són barats. El que es dispara són els fèrries entre illes, per exemple el que connecta Manila amb Cebu, de la companyia 2Go, l’opció més barata costa uns 1500P.

Hauries de saber:

La classe turista del ferri és molt interessant

Els vions estan pel mateix ordre de magnitud, però se li ha de sumar uns 1000P si heu de facturar.

Per recórrer les ciutats hi ha tres opcions comuns a gairebé cada racó del país. Els jeepneys, que substitueixen els autobusos urbans i estan entre 7 i 25P 0segons la distancia i l’illa.

Els tricicles que generalment doblen el preu dels jeepney pel mateix recorregut i el lloguer d’una vespa que per dia ronda els 400P més la gasolina, el litre està a poc més de mig euro, i els pàrquings que ronden entre els 5 i els 10P. A Manila s’utilitza molt el Uber compartit.

Menja com els locals a preus de locals

Menjar a “restaurants” surt a un euro per persona. El menjar no és molt abundant però sempre pots demanar extra d’arròs per 10P. Generalment és un platet de cafè amb carn, peix o verdures o una sopeta i l’arròs.

menjar barat filipines

Als mercats públics i “guarrets” el preu dels plats ronda els 15-20P i el plat d’arròs acostuma a ser el doble o el triple de quantitat que a la plaça i al mateix preu. Menjar de super, és a dir, pa i llauna de tonyina és un regal.

No tinguis por de menjar als mercats.

Un paquet de pa de motlle costa uns 30-40P i una llauna de tonyina en tomàquet costa 12P. Sumeu que partiu una bossa de pa amb la vostra parella i cadascú es menja una llauna de sardines i per 1 euro heu menjat.

També hi ha llaunes de carn pel mateix preu però no rendeixen tant. Els noodles costen entre 6 i 9P però en necessitareu dos, ja que són més petits que al Japó o Xina, per exemple.

No et perdis els plats típics de la gastronomia de Filipines.

Sense problemes per l’aigua

Pel que respecta a l’aigua calenta per fer tes, cafès o noodles heu d’anar a les botigues on venen noodles. N’hi ha que us la donaran gratis i altres que us cobraran 5P pel termo. És qüestió de preguntar. L’aigua freda o del temps, millor embotellada.

Una botella d’un litre ronda els 15P però a moltes estacions de port hi ha bidons on podreu recarregar la botella gratuïtament. A moltes cases tenen aigua purificada i és que a qualsevol poblet del país hi ha una estació on vent aigua purificada.

L’altra opció és comprar l’aigua a les màquines que us trobareu pel carrer, l’aigua es posa en una bossa de plàstic i per beure, se li fa un foradet per un costat.

Passa de les comoditats a Filipines amb motxilla

Internet: el gran problema de Filipines. Els únics llocs on hi ha wifi gratis és als ports i generalment només tens 30 minuts per dia gratuïts. Algunes companyies d’autobús tenen autobusos amb wifi, com Victory Liner.

Carregar dispositius electrònics: idem que internet, ni els McDonald’s tenen per carregar. Alguns Jollibee tenen un endoll. Als ports hi ha l’àrea de carregar. A les estacions d’autobús és difícil que hi hagi algun endoll però hi acostuma a haver la màquina que per 10P pots carregar 10 minuts.

ruta amb motxilla per les Filipies
Banys: tema s’han acabat els banys públic. En aquest cas, sí que podem utilitzar el McDonald’s, que a més a més té paper de WC i el d’altres restaurants de menjar ràpid. A les terminals dels ports també hi ha banys però per poder entrar has de tenir bitllet. On no hi ha problema és a les estacions autobús però sense paper de WC. Alguns banys no tenen paper, però potser tenen una mànega o una galleda…no cal que segueixi, no?

La part turística, pot motxillera

Entrades a llocs: gairebé s’ha de pagar per tot, amb exepció de museus nacionals, però, fora de les super atraccions, les entrades estan per sota dels 50P. Les super atraccions com barranquisme, veure taurons i altres estan pels voltants dels 1500P.

Què t’han semblat aquests trucs per viatjar per les Filipes amb motxilla? Creus que en podràs apofitar algun?

Si tu també has trobat maneres de viatjar barat, explica’ns-les, tenim ganes de seguir aprenent!

Deixa un comentari