Gyeongju, a la província de Gyeongsang del Nord, és una de les ciutats històriques de la Península de Corea. Si es vol conèixer sobre el país, s’ha de passar a visitar aquesta ciutat-museu, és un dels pocs HAS DE VEURE de Corea.
La història de Corea és molt interssant, sempre lligada a la dels seus veïns però amb aires característics que la fa única i Gyeongju us ajudarà a entendre-la.
Si tens dubtes sobre què visitar a Corea o quins requisits necessites per entrar-hi, t’ho expliquem tot al nostre itinerari per Corea.
En situació
La importància d’aquesta ciutat li ve dels temps de la dinastia Silla, la primera a unificar la península sota un mateix regnat i que va establir la seva capital en aquest indret. UNESCO ha declarat les àrees històriques Patrimoni de la Humanitat.
Al Museu Nacional de Gyeongju, d’entrada gratuïta, podrem entendre una mica més sobre l’època històrica del regne de Silla. El regne es va fundar l’any 57 dC en una època anomenada dels Tres Regnes, ja que coexistia amb els regnes de Baekje i Goguryeo. Durant el regnat del rei Muyeal (654-661) i del seu fill Munmu (661-681) es va derrotar, primer els Baekje, l’any 660 i després els Goguryeo, l’any 668, amb ajuda de la dinasta Ming de Xina.
D’aquesta manera es va unificar la península de corea sota un mateix regne. A partir d’aquí, la dinastia Silla va canviar la seva manera de governar i la seva administració, creant 9 regions administratives i 5 sub-capitals (Chungju, Wonju, Gimhae, Cheongju i Namwan), amb Gyeongju com a capital de tot l’imperi. També va ser sota els Silla que es va establir el budisme com a religió estatal i es van començar a construir temples a Buda.
Què visitar a Gyeongju
Avui en dia la ciutat és un paradís pels antropòlegs, a causa de la gran quantitat de tombes que hi ha per la zona. La primera tomba on es va trobar or, es va descobrir el 1921 quan es volia construir una casa. Molts dels objectes trobats a les tombes es poden visitar avui al Museu Nacional de Corea, a Seül, d’entrada gratuïta.
Amb una base de coneixement podem recórrer les diferents àrees de tombes, que en realitat són uns turons verds que decoren les praderes de la ciutat. Una de les zones és la de les tombes de Noseo-ri, que sembla un parc amb turons. Les tombes d’aquesta zona daten dels segles IV i V d.C. Si es vol veure l’estructura interior d’una tomba es pot visitar el Daerungwon Ancient Tombs (2000₩).
En aquesta zona hi ha un total de 23 tombes i la de Cheomanchong és la que està oberta. Al seu interior es pot veure una reproducció dels diferents objectes que s’han trobat enterrats i una rèplica del que seria una tomba. Entre nosaltres no val gaire la pena.
L’altra zona històrica és la de l’est, el parc Wolseong, on hi ha la tomba del rei Naemul i l’observatori Cheomseongdae construït durant el regnat de la reina Seondeok, entre l’any 632 i el 646. L’observatori mesura 9,17 m d’alt i 5,17 m de diàmetre, en total pesa 264 tn. Els 361 totxos amb els quals està construït representen els dies d’un any lunar.
De fet la construcció de l’observatori està relacionada amb l’astrologia, per exemple, l’estructura es pot dividir en quatre zones diferenciades que representen les estacions de l’any o les 12 pedres de la base representen els mesos de l’any. Seguint pel parc s’arriba a la zona que estan excavant actualment, el palau fortalesa de Banwolseong.
A l’altre costat del riu estan reconstruint el pont Woljeonggyo on a través una sala d’exposicions, d’entrada gratuïta, podrem veure una maqueta del pont que portava al palau principal de la ciutat.
Els dos atractius turístics que ens falta parlar, i que nosaltres no vam visitar, són el Palau Reial construït el 674 sota el regnat del rei Munmu per commemorar la unificació de la península amb l’estany Anapji i el Temple Bolgulsa, que queda relativament lluny per anar-hi caminant. A prop de la ciutat, hi ha zona de platges, on hi ha les restes del temple Silla de Gameunsa i altres grups de tombes.
De ruta per Gyeongju
Al parc natural de Namsam hi ha diversos circuits de muntanya per recórrer en un matí i fins i tot s’hi pot acampar (no sabem si obertament però arribant a última hora i desplegant el campament a primera, ningú ens va dir res). A informació i turisme us diran que per arribar-hi heu d’agafar un autobús que costa 1200₩ ), però la veritat és que des del Museu és ben fàcil arribar-hi.
Només cal seguir el carrer perpendicular a la carretera, el que passa pel costat del museu fins a creuar el pont. Allí veureu un cartell informatiu sobre el parc, heu de caminar direcció a la muntanya que us quedarà a mà esquerra, sempre seguint el curs del riu. Passareu per un conjunt de cases, a l’estil “partida de Lleida”, travesseu la carretera principal pel túnel i seguiu el curs del riu i les indicacions que ús porten a les coves dels budes. D’allí ja només cal seguir els senyals trekiners i cap amunt. El camí fins al cim és bonic i fàcil. La primera part el recorrereu per un sender estret i de tant en tant us trobareu tombes.
Caminats uns 2km, hi ha una zona de descans, on s’uneixen el camí principal que ve de l’entrada oficial al parc amb el qual estem recorrent nosaltres. Durant tota la ruta anireu trobant desviacions cap a temples, altres coves amb budes i pagodes. En total la ruta és d’unes dues hores de pujada, depenent de quantes vegades us desvieu.
Hauries de saber:
L’impresindible
Entrar i Sortir de Gyeongju
- Anar de Busan a Gyeongju: autobús per 4800₩.
- Anar de Gyengju a Jinju: autobús que surt de la Intercity i costa 11400₩.
- Les estacions d’autobús Intercity i Express estan a 2 minuts caminant de distància.
Moure’t per Gyeongju
- L’estació d’autobús està a prop dels centres turístics menys del Temple.
Dormir a Gyeongju
- Acampar al parc natural Namsam: al post expliquem per on entrar.
- Taquilles de l’estació d’autobús Express: 1500₩ una motxilla mitjana fins a les 00:00 o deixar-les a l’oficina per 2000₩ cada motxilla gran però a les 17:00 s’han d’anar a buscar. Hi ha un cafè (on lloguen bicicletes) que el porta una noia jove, que no té cap problema en què guardar-vos les motxilles per 2000₩ les dues fins a l’on demà (preu que ella va posar).
Menjar
- Noodles ràpids. Al museu hi ha un 7eleven on podreu aconseguir aigua calenta i a la biblioteca Munjeongheon Library, les monges també us donaran aigua calenta (també ens van donar arròs i kimchi per acompanyar).
El que et fa estalviar diners
- Gyeonju Namsan Region: hi ha una entrada alternativa a la qual s’hi pot arribar caminant (uns 2km) des del museu. A la zona es pot acampar i pernoctar.
Atractius Turístics
- Museu Nacional de Gyengju: obert de dilluns a divendres de 09:00 a 18:00 i els caps de setmana i festius fins a les 19:00. Entrada gratuïta. A l’interior del museu hi ha un 7eleven que tanca a les 17:00.