Hi ha vida desprès de la familia Alterio i de la Darín? Sembla que no, però tranquils avui veurem la llum.

En situació

Amb el cine argentí passa com amb el cinema espanyol; les pel·lícules que exporten acostumen a ser força bones però després en tenen altres que no tant. Si parleu amb un argentí sobre el seu cine, té el mateix criteri que molta gent d’altres països, qualsevol cine és millor que el del propi país, però moltes vegades passa precisament perquè de fora t’arriba el millor que fan.

En aquest post us intentaré fer un resum d’alguns dels actors, actrius i pel·lícules argentines que ens han de sonar tant de les comercials com de les que mostren la realitat del país. El que vull dir és que no necessàriament totes les pel·lícules que nomenaré són bones i que possiblement me’n deixi alguna que hauria d’estar a la llista.

L’etern Darín

Algunes de les millors pel·lícules argentines estan protagonitzades pel seu actor més internacional Ricado Darín de les quals ens sonaran “El Hijo de la Novia” i “9 Reinas”. També és imprescindible veure “El Secreto de sus Ojos” dirigida per Juan José Campanella i guanyadora de l’Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa el 2010.

La pel·lícula que està de moda ara on també hi actua Darin és “Relatos Salvajes” que va als Oscars 2015. Dues pel·lícules seves que potser no són tan comercial però que ens mostren dues realitats d’Argentina són “Elefante Blanco” i “Carancho” i la més nova “La Odisea de los Giles”, que si ve no és un pel·liculon, explica el Corralito des de dins. I si us voleu entretenir una mica, podeu veure la de “Un cuento Chino” i també “El Aura”.

Alguns que arriben a Catalunya

Altres actors que us han de sonar són Guillermo Francella amb pel·lícules com “Atraco” que per moments és divertida però amb “El Clan”, com la seva obra mestra, Diego Peretti protagonista de “Tiempo de Valientes” una de les que més fan riure als argentins, Leonardo Sbaraglia actor de “Las Viudas de los Jueves” on veurem una de les realitats argentines.

I també hem de nomenar un dels actors de moda, Adrián Suar amb “Dos más Dos” y “Un novio para mi mujer” amb la brillant escena de les coincidències.

El pare de tots els actors

Nos ens podem oblidar del gran Hector Alterio amb infinitat de pel·lícules i si parlem de Héctor, segurament us sonará el seu fill Ernesto Alterio de “El Otro Lado de la Cama” y “Días de Futbol”. I per acabar amb la familia Alterio, tenim una sorpresa, la seva filla: Malena Alterio, que segú que us sóna però com que no té accent argentí, passa desapercebuda.

A l’Argentina també hi ha actrius

Pel que fa a les actrius, algunes de les més importants són Cristina Banegas, Rota Cortese però també hem de parlar de Julieta Zylberberg i Valeria Bertuccelli. Però no entenem perquè, no ens en sóna cap…

Pel·lícules per aprendre història

També hi ha moltes pel·lícules polítiques i d’història com “Puerta de Hierro”, “Crónica de una fuga” i “Infancia Clandestina”, “Revolución” o “Iluminados por el Fuego”. “La Patagonia Rebelde”, tot i ser vella, també és important per entrendre part de la història del país o “La Noche de los Lápices”. I no ens hem de deixar la que parla del seu Revolucionari més internacional “Diarios de Motocicleta”.

Pel·lícules per aprendre idiomes

Una pel·lícula entretinguda per aprendre argentí és “Pizza, birra y Faso”, ja que utilitza molts barbarismes, hi ha una versió subtitulada en anglès que potser us ajudarà.

A mi encara em queda una llista de pel·lícules per veure on hi ha “Plata Quemada” que va rebre el Goya 2012 a la millor pel·lícula de parla estrangera i on actua Leonardo Sbaraglia i Eduardo Noriega, “Oro Nazi en la Argentina” que és un documental sobre l’arribada dels nazis al país.

“La Historia Oficial” que va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa el 1985 i el Globo de Oro i tracta de l’última dictadura que va patir Argentina. “Asesinato en el Senado de la Nación” i “Plata Dulce” també estan a la meva llista de pendents.

El millor cine (possiblement del món)

Si esteu a Buenos Aires i voleu veure cine argentí de tots els tipus i documentals no podeu deixar d’anar al cinema Goumont, és un cinema vinculat amb el INCAA, el Instituto Nacional de Cine y Artes Visuales i on passen tots els llargmetratges del INCAA vegades coproduccions catalanes i espanyoles.

A més a més també fan festivals de cinema europeu o fins i tot les millors pel·lícules del festival de Cannes. Però el millor de tot plegat, és que només val $8 (un cafè costa $22!)

Deixa un comentari