Quan parlem de cinema argentí i de pel·lícules d’Argentina, n’hi ha dos o tres, que ràpidament identifiquem. En general, fora d’Argentina, el cinema argentí té bona fama. Però també és veritat, que fora d’un país arriba de lo milloret…
Al final us deixem el Check-List amb les pel·lícules que defineixen millor el cinema argentí.
Avui volem presentar-vos diferents pel·lícules argentines, algunes senzillament per la seva originalitat i d’altres perquè us ajudaran a entendre la complexitat d’aquest país.
Hi ha vida després de la família Alterio i de la Darín?
A simple vista sembla que no, però tranquils avui veurem la llum.
En aquesta entrada no les nomenem totes, ni de bon tros! Parlarem de les pel·lícules que nosaltres hem vist i de les que ens han recomanat. Però sobretot d’aquelles que creiem que marquen la diferència d’alguna manera, ja sigui per l’art, perquè expliquen la història o la cultura argentina.
La nostra llista de pel·lícules argentines que donem a la gent que s’interessa per aquest art.
En situació sobre el cinema argentí
Amb el cinema argentí passa com amb el cinema espanyol; les pel·lícules que exporten acostumen a ser força bones, però després en tenen altres que no tant.
Si parleu amb un argentí sobre el seu cine, té el mateix criteri que molta gent d’altres països, qualsevol cine és millor que el del mateix país, però moltes vegades passa precisament perquè de fora t’arriba el millor que fan.
En aquest post us mencionarem alguns dels actors, actrius i pel·lícules argentines que ens han de sonar. Parlarem tant de les comercials com de les que mostren la realitat del país.
El que vull dir és que no necessàriament totes les pel·lícules que nomenarem són bones. Segurament que ens en deixem alguna, perquè no els hem vist totes. Però estarem encantats de millorar l’entrada amb els teus comentaris i recomanacions.
Aquesta entrada ha estat escrita el 2015 i de moment, només ha estat actualitzada breument, així que possiblement, ens en falta alguna de nova i recomanable.
L’etern Darín, un clàssic del cinema argentí
Algunes de les millors pel·lícules argentines estan protagonitzades pel seu actor més internacional, Ricado Darín.
Els referents: Ricordo Darín i Héctor Altaria
Les pel·lícules Darinianes que no us poden faltar són “El Hijo de la Novia” i “9 Reinas“. També és imprescindible veure “El Secreto de sus Ojos“, dirigida per Juan José Campanella i guanyadora de l’Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa el 2010.
Aquestes tres pel·lícules haurien d’estar a la llista de qualsevol persona que li agradi el cinema.
La pel·lícula que està de moda ara, on també hi actua Darin, és “Relatos Salvajes” que va als Oscars 2015. La veritat és que és molt divertida, és com un BlackMirror però sense tecnologia. La idea és que podria passar si anem una mica més enllà de l’habitual.
Hauries de Saber:
Darín = cine argentí
Tres pel·lícules seves, que potser no són tan comercials, però que ens mostren dues realitats d’Argentina són “Elefante Blanco” i “Carancho” i la més nova “La Odisea de los Giles”, que si ve no és un pel·liculon, explica el Corralito des de dins.
I si us voleu entretenir una mica, podeu veure la de “Un cuento Chino” i també “El Aura”.
I atenció que el seu fill, el Chino Darín, segueix amb la tradició del pare. Casi que entre pare i fill han fet la majoria de les pel·lícules argentines. Inclús a vegades els tenim doble, com a “La Odisea de los Giles”.
Del fill no les hem vist totes, però destaquem “El Angel”, un pel·lículon. Inspirada en l’assassí en sèrie, Robledo Puch, conegut com l’Àngel Negre.
Alguns que arriben a Catalunya
Altres actors que us han de sonar són Guillermo Francella amb pel·lícules com “Atraco” que per moments és divertida però amb “El Clan”, com la seva obra mestra.
Diego Peretti protagonista de “Tiempo de Valientes” una de les que més fan riure als argentins. Leonardo Sbaraglia actor de “Las Viudas de los Jueves” on veurem una de les realitats argentines.
I també hem de nomenar un dels actors de moda, Adrián Suar amb “Dos más Dos” y “Un novio para mi mujer” amb la brillant escena de les coincidències.
“De que singno sos Tana
Sagitario por?
Ai, No te puedo creeeer mi ex era sagitario, en realidad eeeees no se murioooo”
i ja deus saber com segueix no? Genial! La pel·lícula no val gaire la pena però aquesta escena és del millor que hem vist.
Federico Luppi, també és un clàssic del cinem argentí. Algunes de les seves pel·lícules han arribat a les sales catalanes.
El pare de tots els actors
Nos ens podem oblidar del gran Héctor Alterio amb infinitat de pel·lícules.
Héctor Alterio, el pare d’una saga d’actors.
Si parlem de Héctor, segurament us sonará el seu fill Ernesto Alterio de “El Otro Lado de la Cama” y “Días de Futbol”. I per acabar amb la familia Alterio, tenim una sorpresa, la seva filla: Malena Alterio, que segurament que us sóna però com que no té accent argentí, passa desapercebuda.
A l’Argentina també hi ha actrius
Pel que fa a les actrius, algunes de les més importants són Cristina Banegas, Rita Cortese i Norma Aleandro però també hem de parlar de Julieta Zylberberg i Valeria Bertuccelli.
El clàssic Esperando la Carroza, protagonitzada per la China Zorrilla, també és una de les pel·lícules imprescindibles. China també és la protagonista d’un altre clàssic, Elsa y Fred.
Els directors que fan del cine argentí una cosa única
Si parlem de directors argentins, permetiu-nos que comencem amb Juan José Campanella. “El Hijo de la Novia” y “El Secreto de Sus Ojos” són les seves grans obres d’art. La última, “El cuento de las Comadrejas”, una història entretinguda.
Adolfo Aristarain, Lucrecia Martel, Marcelo Piñeyro autor de “Plata Quemada” i Pablo Trapero són alguns dels directors de moda.
Pablo és el director de les ja nombrades “El Clan” i “Carancho”, entre altres.
Pel·lícules per aprendre història
També hi ha moltes pel·lícules polítiques i d’història com “Puerta de Hierro”, “Crónica de una fuga” i “Infancia Clandestina”, “Revolución” o “Iluminados por el Fuego”.
Imperdibles: Crónica de una fuga i Infancia clandestina.
“La Patagonia Rebelde”, tot i ser vella, també és important per entrendre part de la història del país o “La Noche de los Lápices”.
I no ens hem de deixar la que parla del seu Revolucionari més internacional “Diarios de Motocicleta”.
Pel·lícules per aprendre idiomes
Una pel·lícula entretinguda per aprendre argentí és “Pizza, birra y Faso”, ja que utilitza molts barbarismes, hi ha una versió subtitulada en anglès que potser us ajudarà.
La nostra llista de pedents
A mi encara em queda una llista de pel·lícules per veure on hi ha “Plata Quemada”, que va rebre el Goya 2012 a la millor pel·lícula de parla estrangera i on actua Leonardo Sbaraglia i Eduardo Noriega.
I també “Oro Nazi en la Argentina” que és un documental sobre l’arribada dels nazis al país.
“La Historia Oficial” que va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa el 1985 i el Globo de Oro i tracta de l’última dictadura que va patir Argentina.
“Asesinato en el Senado de la Nación” i “Plata Dulce” també estan a la meva llista de pendents.
El millor cine (possiblement del món)
Si esteu a Buenos Aires i voleu veure cine argentí de tots els tipus i documentals no podeu deixar d’anar al cinema Goumont, és un cinema vinculat amb el INCAA, el Instituto Nacional de Cine y Artes Visuales i on passen tots els llargmetratges del INCAA vegades coproduccions catalanes i espanyoles.
A més a més també fan festivals de cinema europeu o fins i tot les millors pel·lícules del festival de Cannes. Però el millor de tot plegat, és que només val $8 (un cafè costa $22!)
Si voleu veure cinema argentí online us recomanem Cine.ar
Ens en falta moltes, moltíssimes i és que el cinema argentí és una màquina de fer pel·lícules. Però amb aquest resum, teniu una idea de que veure abans d’anar a l’Argentina, si voleu tenir una conversa de bar.
Sabem que aquesta entrada és un bomba de rellotgeria perquè ferirem sensibilitats. No és la nostra intenció. Deixa’ns un comentari amb les pel·lícules que creus que ens falten.