A Buenos Aires hi ha mil i un museu, per tots els gustos i per totes les butxes però hi ha una opció molt interessant per resoldre dues coses d’una vegada. Els museus-casa, és a dir, aquells museus que estan ubicats en un edifici, generalment històric. O sigui que es pot aprendre sobre el tema del museu i visitar l’interior d’un habitatge.
En situació
Els museus-casa et permeten matar dos ocells d’un tret, a part d’aprendre sobre la col·lecció en concret del museu en qüestió, podem contemplar l’interior de vivendes porteñes.
No us penseu, moltes vegades, aquest fet és tant o potser més, interessant que la pròpia col·lecció. Buenos Aires té una arquitectura molt particular. Algunes cases segueixen un estil arquitectònic típic de les ciutats colonials, altres tenen una particularitat pròpia, com els conventillos o els ph i les que menys, són autèntics palaus europeus, des dels materials fins a la decoració, tot portat amb vaixell a la gran metròpolis de principis de 1900.
Arquitectura colonial
Per exemple, si volem veure una casa típica de l’arquitectura colonial, hem d’anar a l’antiga casa de Sarmiento al carrer Sarmiento 1251, actualment encara no és un museu però hi ha plans per obrir-la al públic.
Avui en dia es pot visitar els seus dos patis interiors, on totes les habitacions hi tenien una porta que hi desembocava i a part, tenen una o dues portes més que la comuniquen amb les habitacions del costat, o sigui, que no hi havia passadissos.
Una casa molt particular és la del Museo Ricardo Rojas, en aquest estret carrer de Palermo, sembla que ens traslladem a Perú i Bolívia i és que l’escriptor va fer construir-se una casa seguint l’estil cusqueny i incaic. Aquest museu sí que és més sobre la casa que sobre Ricardo Rojas.
Els ph i cases típiques
Si volem veure un típic pH, podem anar al Museo Casa Carlos Gardel, a Jean Jaures al 735, a la zona del Abasto. Aquí va viure-hi el cantant i avui, tot passejant pel seu habitatge podem contemplar objectes que formaren part de la seva vida.
Hi ha dues cases més que s’han reciclat com a museu i avui expliquen la vida dels homes de la patria. El primer, el Museo Mitre, a San Martin 336, recorre la vida del polític argentí a la seva casa. El segona, el Museo Sarmiento, a Belgrano, fa el propi amb el pare de l’educació argentina en una casa que va ser l’antiga municipalitat del poble de Belgrano i on es va signar la llei de Federalització del país.
També a Belgrano, podem recorre l’habitatge de Larreta i el de Rogelio Yrurtia. El Museo de Arte Español exposa gran part de la col·lecció privada de Enrique Larreta a la que fou la seva casa. El lloc és ideal, fins hi tot hi ha un patí andalús.
Rogelio Yrurtia, per la seva part, té un museu a la casa on va treballar i viure-hi gran part de la seva vida. Una casa que segueix l’arquitectura típica d’un pati interior i sense passadís.
Els palaus
Si visitem el museu de Armas de la Nación, a la Plaza San Martín, estarem recorrent les habitacions de la casa d’una de les famílies més importants de la ciutat, el Palacio Paz. El senyor Paz era el propietari del Diari La Premsa, l’edifici principal del qual és l’actual Casa de la Cultura, a Avenida de Mayo, que per cert també es pot visitar.
Tenim la sort de poder veure l’interior d’altres palaus de Buenos Aires, a través de la visita a un museu. Per exemple a Monserrat podem visitar el Museo Casa Isaac Fernández Blanc. Aquest museu era la casa on va viure Isaac Fernández Blanco, un col·leccionista que va tenir la idea d’obrir el primer museu privat del país del 1921.
Hi ha un altre museu que porta el nom d’aquest col·leccionista. El Museo de Arte Hispanoaméricano Isaac Fernández Blanco, ubicat al palacio Noel, a Retiro.
Sense cap mena de dubte, la joia d’aquest museus que et permete veure dos ocells en un és el Museo Nacional de Arte Decorativo. Un museu d’art decoratiu ubicat en un palau de principi del s.XX a Palermo Chico. Així podem contemplar les peces d’art del museu i veure l’interior d’una casa de família adinerada porteña. A més a més si conserven molts dels mobles i elements decoratius de l’època.
Arquitectura argentina
Per fer-nos a la idea del que seria una quinta argentina, hem d’anar fins al barri de Saavedra i entrar al Museo Histórico Cornelio de Saavedra. L’habitatge es troba dins del parc que en el seu moment era el part del terreny de la chacra de Luis María Saavedra el 1870. Recorrent la història del país estarem recorrent la típica casa en forma de U.
Si volem seguir amb la història del país i a la vegada recorrent un típic palau però d’estil argentí hem d’anar al Parque Lezama, a San Telmo, on hi ha el Museo Histórico Nacional a l’antiga casa de la família Lezama.
Al final la llista ha quedat llarga i segurament, amb el temps, s’allargarà una mica més. Ens hem saltat algun museu com el Museo Casa Dr. Alfredo Palacios o el Museo Evita però és que en aquest cas, les cases no són gaire significatives.
I el que no t’esperes és que aquests 2×1 que us proposem, en moltes ocasions sigui gratuït i és que molts dels museus de Buenos Aires són gratis i els que no, tenen un dia a la setmana on l’entrada és gratuïta. Així que els dies de pluja no hi ha excusa, si no és per la col·lecció que ens presenten és per veure arquitectura.
Ens queda per un altre dia els edificis públics o privats reciclats com a museus.
Què us ha semblat això de poder veure dos ocells d’un tret? La idea és molt interessant ja que l’arquitectura porteña és diferent a la que nosaltres estem acosutmats. Haurieu de veure una casa colonia, un pH i un conventillo, són d’allò més curiós.