Cada dia a Argentina és el “Día de…” des de celebracions tan internacionals com el dia de la mare o el dia dels enamorats a dies tan particulars com el dia del periodista gràfic o del veí.

Les professions

Per posar alguns exemples de dies de professions, al gener tenim el dia del fotògraf i el del cerveser, el 5 i 19 respectivament. Si treballes a la producció de vi, el teu dia és el primer de febrer o si ets vigilant de la costa o guardavidas, és el 4 de febrer. Potser no és la millor data per posar-ho, ja que al febrer encara és temporada d’estiu i no vull ni imaginar-me les platges sense els guardavidas, ja que segons quina professió tens, el teu dia no es treballa.

Si ets redactor publicitari o mecànic també tens el teu dia especial al febrer. Les models, l’investigador científic, el decorador, el quinesiòleg, el patinador, la policia nacional i l’agrimensor, que seria el topògraf celebren el seu dia a l’abril. Anoteu també el dia del taxista, el del gràfic, el de la mineria, el 3 d’abril és el de la llibertat de premsa, el 10 el dels mitjans de comunicació i el 17 el de les telecomunicacions. També tenen el seu dia les infermeres, les fonoaudiòloges i el visitador mèdic.

Els enginyers electricistes ho celebren el 27 de maig, coincint amb el dia del marketing i la resta d’enginyers tenen un dia per ells el 6 de juny. Els enginyers químics ho celebren al juliol.

Els llicenciats en producció de bioimatges celebren el 8 de juny. Si ets graduat en ciències econòmiques ho festeges el 2 de juny. Al juny celebren el geòleg, l’escriptor, el bioquímic, l’empresari, el psicòleg social, el biòleg i el dissenyador industrial. També el banquer i aquest dia és important recordar-lo, ja que els bancs no obren. El pròxim més celebren els arquitectes, els editors de revista, els treballadors socials i els locutors, els inventors, els comerciants, els treballadors de l’electricitat i l’antropòleg.

A l’agost hi ha dies pels treballadors gastronòmics, pastissers, agrònoms i veterinaris, dentistes i nutricionistes, consultors psicòlegs, empleats judicials, administradors de consorcis de propietat horitzontal, despatxant de duana, catequistes, actors, perruquers i advocats. Els criminalistes, les secretaries, els metal·lúrgics, submarinistes, agricultors, terapeutes ocupacionals, foto programadors, bibliotecaris, organitzadors professionals d’actes, carters, psicopedagogs i encara alguns altres ho celebren al setembre.

A l’octubre festegen els venedors, els escrivans, els odontòlegs, els farmacèutics, els psicòlegs, els administradors de consorcis, els pediatres i els dissenyadors gràfics. Joiers, pilots, bancaris, periodistes esportius, tècnics radiòlegs, traductors, dibuixants, taquígrafs, esportistes, taquígrafs parlamentaris, músics, químics i alguns altres comparteixen el novembre de celebració. Per l’últim mes de l’any ens queda l’ama de casa, el legislador, el metge, l’agent borsària, l’executiu, el professional informàtic, l’òptic, el patròleg, el comptador i el reporter gràfic.

Per les families

El 14 de febrer és el dia dels enamorats i el 14 de novembre el dia de l’amor, el 2 de març i el quart diumenge d’abril són els dies del matrimoni, no sé perquè en necessiten dos. Ara, si encara no esteu casats, llavors anoteu la data del primer diumenge d’abril que és el dia de la núvia i el del nuvi el 24 de setembre.

Pel que fa a famílies tens el dia de la mare el tercer diumenge d’octubre, el del pare el tercer diumenge de juny, el del padrí el tercer diumenge d’agost i la padrina el segon diumenge de novembre i fins i tot hi ha el dia dels germans. Atenció que el 26 d’octubre és el dia de la sogra. El de la dona és el 8 de març i us asseguro que la gent et felicita al bar, a la feina i fins i tot hi ha qui et regala un bombonet, sense cap segona intenció, eh? o bé tira un triple general perquè regalen bombonets a totes jejeje.

Vigileu els padrinets i padrinetes que aquí en lloc de regalar la mona, teniu un dia per vosaltres i és el tercer diumenge d’abril. Les tietes també celebren el seu dia el primer diumenge de setembre.

Un dels dies que més diners mouen és el del “niño”, el segon diumenge d’agost a Argentina i el 6 d’octubre en l’àmbit mundial, que seria com un segon reis, ja que els pares, tiets i padrins li regalen alguna cosa al nen. A part tenen el segon diumenge de maig com el dia del fillol i net, així que tornen a sumar regals per aquí. Fins i tot abans de nàixer ja acumulen regals perquè hi ha el dia del “niño por nacer”.

L’altre dia que més transaccions bancàries es realitzen és el dia de la mare i és que tothom li compra un regal i aquell diumenge es va a menjar a fora, com que la mare està de festa perquè és el seu dia, es veu que si no cuina ella, no cuina ningú, així que van a menjar al restaurant.

Si teniu mascotes, el seu dia és el 29 d’abril, ja que és el dia de l’animal, bé potser no teniu mascotes però coneixeu algú al que podríeu felicitar!

Els més sonats

El 17 de setembre és el dia del professor i el dia del mestre és l’11 de septiembre, ja que fou la data que va morir Sarmiento, considerat el President que més va fer per l’educació argentina. Però si ets docent universitari, ho celebres el 15 de maig. En canvi, el 28 de maig és el dia del jardí preescolar.

També és molt important el dia dels amics i és que la gent s’ajunta amb la seva colla del col·legi per celebrar-ho per tot lo alt. El dia del nen, ja hem comentat que és una data que no s’ha d’escapar, de la mateixa manera que el dia dels enamorats, el de la mare i el del pare. Tot i que no us preocupeu perquè el país ho sap jugar molt bé i tant les botigues com els restaurants us faran recordar aquestes dates “tan especials”.

El dia del arquero

Els futbolistes tenen el seu dia també, el 20 de maig. Fins i tot els aficionats tenen un dia en concret segons el seu club, per exemple els del Boca celebren el 12 de desembre i els hichas de Racing ,el 7 de març. L’únic que no té dia és el arquero, és a dir el porter.

Així que si un argentí us diu que farà alguna cosa el dia del arquero és el mateix que dir: el dia que les vaques volin.
Pel món dels estudis tens el 21 de setembre, comparteix dia de la primavera amb els dels estudiants.

Tot segueix igual

De fet, fent aquesta llista m’he adonat com estem encara amb els estereotips, perquè no ha sigut un error meu posar el dia “de lA infermerA i de lA fonaudiòlogA” i de “lA amA de casa” o el dia “deL investigadoR científic”. Suposo que els infermers comparteixen dia amb les infermeres i les investigadores científiques ho celebren amb els seus col·legues. I possiblement hi ha algun home qui faci la feina de casa, no?

Deixa un comentari