Avui a Coses Que No t’Esperes per l’Argentina t’explicaré una cosa que molts argentins saben, però que molts no saben el motiu.
Argentina i el seu lligam amb Itàlia és evident, a causa de la gran quantitat d’immigrants italians al país, avui molts d’ells padrins d’argentins de tercera generació. Els diumenges de pasta a lo de la nona argentina és un clàssic, així com menjar gnocchis, però sobretot menjar gnocchis el 29 de cada mes.
No tots els febrers tenen 29 dies, però sí que tots els 29 tenen ñoquis al menú.
Ja saps que els dijous de menú espanyols i catalans, toca paella. Doncs els 29 de cada mes, a l’Argentina toca gnocchis. Avui entendrem el perquè.
Per què el 29 es menja ñoquis
Per entendre perquè a l’Argentina el 29 de cada mes es menja ñoquis o gnocchis s’ha de recórrer al santoral cristià.
Els ñoquis o gnocchi són un tipus de “pasta” italiana feta a base de patata i farina, principalment. Tot i que també hi ha ñoquis de zapallo (carabassa) o ricota (mató), entre altres.
A l’Argentina, els acompanyen amb, evidentment, el tuco, és a dir, salsa de tomàquet que pot anar amb carn picada.
Segons la llegenda, uns camperols del nord d’Itàlia van compartir el seu plat de ñoquis amb un pobre personatge que se’ls va apropar demanat menjar. Els camperols eren pobres, però així i tot, van compartir el seu senzill plat a base de patata i farina amb Sant Pantaleó.
En marxar, el Pantaleó, que era metge, els va predir un any de bones collites. Però no només això, sinó que el metge els havia deixat un regal. Quan la família va recollir els plats, es va trobar sota del plat que havien servit al rodamón, unes quantes monedes d’or.
Així que va ser com aquella família, amb les monedes i el compliment de la profecia van tirar endavant.
Aquesta llegenda va passar un 29 de desembre i ara, per això, a l’Argentina, portat per la tradició italiana, els 29 de cada mes es menja ñoquis i si els menges a casa, sota d’un plat, es posa un bitllet.
Una de les maneres de celebrar els 29 de cada mes és reunint-se amb els amics i posar un bitllet sota d’un plat. La gent menja, es distreu i beu (sobretot) i quan s’acaba la festa, s’aixeca el plat i qui té el bitllet…segons cada casa li passa alguna cosa, en els millors dels casos se’l queda, en els pitjors li toca fregar els plats.
L’altra és anar directe a un restaurant on cada 29 pengen a la porta el cartell de “HAY ÑOQUIS DEL 29”.
Els funcionaris ñoquis
Hi ha una paraula que sentiràs molt a Buenos Aires, quan parlen de funcionaris i és que els anomenen despectivament ñoquis.
De la mateixa manera que a Catalunya se’ls atribueix el “no fer res”. A Argentina se’ls anomena ñoquis, ja que, a parentment només van a treballar el 29 de cada mes per cobrar per un treball que no fan. Ja veieu, els funcionaris reben a tot arreu.
Mira que gracios aixo no ho savia! Perdona pero no entenc el xq del sobrenom als funcionaris…
Com a altres parts del món, a Argentina també hi ha la creença popular que els funcionaris no treballen. Per tant van a treballar a final de mes (el dia 29) per a cobrar.
I quin dia és el que es menja ñoquis?