Nadal, menjars familiars, sopa de galets, torrons, arbre de Nadal, el Tronc, els Reis Mags, fred, boira, neu. Tot i això et va al cap si ets català però i si no estàs a Catalunya, si estàs a l’Argentina?

Quines coses compartim del Nadal amb els argentins i quines són diferents?

En situació

Per començar, hauríem d’aclarir una cosa, el que anem a explicar apartir d’ara és a Buenos Aires, no a l’Argentina. Doncs, per què posem a l’Argentina? Doncs, per centralisme, pur i dur…a Europa, parlar de Buenos Aires és parlar de l’Argentina i com que aquest blog està més pensat per catalans i catalanes amb curiositat sobre l’Argentina, que no pas al revés, doncs ens sumem a la generalització.

Però també hem de dir que no tot l’Argentina és igual. O és que a cas no tenim diferències entre Lleida i Barcelona? Imagina que passa a l’Argentina, on la superfície és molt més gran!

Menjar de Nadal a l’Argentina

El Nadal s’associa a menjar abundant, calent, consistent, com la sopa de galets, la pota de corder, l’ànec, el marisc, els torrons, els polvorons, les neules i ja paro que se’m fa la boca aigua. Què passa quan tot això t’ho has de menjar a 30º (mínim) perquè resulta que estàs a l’estiu, al que seria el nostre juliol?

Doncs que menges en quantitat, perquè és el que es fa per Nadal, però canvies de menú, menges coses fredes. L’entrada és ensaladilla russa, vitel tone, llengua a la vinagreta i fiambres (algo semblant als embotits).

Desprès ve el pollastre o el lechon o el corder, però tot fred i si ets molt religiós es menja peix (que deu ser l’únic dia a l’any que en mengen hahaha).

mantecol menjar tipic nadal argentina

I de postres, la macedònia o ensalada de fruta, el pan dulce, que és el panettone italià el Mantecol, que és físicament semblant als torrons però de textura com la dels polvorons i evidentment, a 30º i a Argentina, el gelat.

El Mantecol és en realitat una massa de maní (cacauets) típica de l’Argentina. La seva història és molt interessant i ha fet uns girs molt curiosos. Algun dia us explicaré com es fabrica i algun secret…però encara no.

Hauries de Saber:

A l’Argentina es brinda amb sidra

La curiositat és que beuen sidra, però només a partir de les 12 de la nit! I a aquesta hora la gent surt al carrer a tirar petards i focs.

Els dies

Si sou de Catalunya, ja sabeu que el 24 a la nit és important pel tronc de Nadal (soca, tió de Nadal, troncat, etc.), però ens atrevim a dir que, generalitzant, a Catalunya, el dia més important és el 25 al migdia, el dinar de Nadal.

També tenim el 26, que això ja és una cosa molt nostra, més que res, pel tema d’aprofitar i no tirar res i fer canalons.

A l’Argentina, també ens atrevim a dir que és més rellevant el 24 a la nit que no pas el 25. El 26, Sant Esteve, oblideu-vos.

El 24 a la nit t’ajuntes amb la família, sopes i a les 00.00 surts a tirar focs artificials, com si de Sant Joan es tractés. Això també es fa el 31 de desembre, el dia de Cap d’Any, però això t’ho expliquem a Cap d’Any o Sant Joan?

El 25 al migdia, que és festiu, moltes vegades ja t’ajuntes amb la família en petit comitè i acostumes a menjar les sobres del 24. Total com que és tot fred, ja és igual.

Això si no t’ha marxat la llum, una cosa molt típica de Baires, però és una història per un altre dia.

Neu i pantalons curts

El Nadal a Argentina és, probablement, l’exemple més clar de globalització. El Pare Noel també arriba amb el seu trineu de rens, del Pol Nord, tot abrigat (no vull ni pensar el pobre que està 8h al centre comercial rebent les cartes dels nens).

Les decoracions de les botigues i del carrer també centren el seu tema amb la neu.

Et trobes Arbres de Nadal amb neu i fins i tot els Ferrero Rocher fan la seva aparició per les festes. Aquest fet és, si més no, curiós, no sé si recordeu els anuncis a Catalunya on la marca de bombons et diu que només els pots trobar durant els mesos d’hivern ja que la seva xocolata és tan exclusiva que si la sotmets a les altes temperatures de l’estiu, els Ferrero ja no són l’exquisitesa que són al Nadal. Llavors perquè quan entres a un supermercat a Argentina, en època nadalenca, el primer que veus és un muntanya d’aquests bombons, si a Buenos Aires és ple estiu?!

Evidentment, si el Nadal el celebres a l’estiu, l’entrada d’any també és a l’estiu. És com viure a Bérchules, el poble andalús que celebra les campanades a l’agost. Tot i que hi ha la diferència de les campanades, ja que a Argentina (i Chile) son inexistents.

Els últims 10 segons els dius amb veu alta i desprès et desitges bon any nou. L’any 2009-2010 vaig passar-lo a Valparaiso, Chile, lloc recomanant per tothom per la festa de Cap d’Any. Doncs ve, allí s’estila portar la roba interior de color…groc! i una vegada entrat l’any nou hi ha un castell de focs artificials. El següent any, a El Bolsón, a Argentina on el menú típic és cordero patagónico.

Què passa amb el més important del Nadal?

I els regals? Doncs el 24 a la nit es donen els regals o és el Pare Noel qui els deixa a l’arbre i s’obren la mateixa nit.

El dia de Reis no es celebra a totes les cases, però a les que si que es fa, els nens s’aixequen i es troben els regals a les sabatetes que han deixat al costat dels platets d’aigua pels camells. El que no hi ha és la cavalcada de Reis la tarda del 5 de gener. Una llàstima, per mi, el tronc i la cavalcada és el millor del Nadal.

També s’ha de tenir en compte que a Buenos Aires, la comunitat jueva és molt nombrosa i llavors les tradicions canvien, però això és una altre tema.

PD: temperatura del 21 de desembre del 2011, 32º

This Post Has 7 Comments

  1. Iñaki

    La veritat es que pasa un 24,25,i 26 amb calor es una sensacio molt rara!!

    1. fuetimate

      Tota la raó del món, però no només la calor, el no tenir raïm o regals el dia de Reis i evidentment la cavalcada, etc. A més, almenys a Capital, tampoc hi ha un lloc de reunió i festa com hi ha altres províncies o ciutats!

  2. Yas

    Que extrany ha de ser!! jajaja jo crec que aqui ens timen amb això dels ferrero…. Bon Any Nou caluros!!!! un petonet beeeeeen gran!!!

    1. fuetimate

      Doncs el cap d’any encara és més extrany, això de passar-lo sense l’emoció dels quarts i les campanades no m’agrada gens. Aquí estàs amb una copa de sidra (sí, sí, sidra) esperant a sentir els petards i coets i “ah, Feliz Año!” brindes i llestos. La gent es torna boja tirant petards, sembla el nostre Sant Joan jajajaja.

  3. Laia Pagés

    Mb, molt xulo i Bon Any Nou a l’estiu doncs!!! MUA!!!

  4. Laia

    Molt graciosa la foto, tens rao no hi havia pensat q la deco tb estava nevat jajajaja

    I pel regals com funciona, igual q aki?? fan pare noel o reis mags? fan la festa el 5 de desembre pel sant nicolas??

    1. fuetimate

      I això que avui el Pare Noel encara no havia començat a treballar, perquè sino veurieu tot de nens amb pantalons curts jejeje

      Tens raó, ja he afegit lo dels regals ;P

Deixa un comentari