• Categoria de l'entrada:Buenos Aires
  • Última modificació de l'entrada:octubre 24, 2020

Comencem amb una altra temàtica i és la de monuments dels barris. El primer barri que descobrirem és el barri més important de la ciutat, pels edificis i la història que té, el barri de Monserrat. El nom li ve de  l’església que un català va fer construir en honor a la verge que més l’identificava, la Moreneta.

En aquest barri hi ha el monument més bonic de la ciutat, un mort que no descansa horitzontal, un monument que han separat en parts i l’únic monument a la “coima” del món. Si és que els argentins són uns cracks

Complementa els monuments amb els edificis, esglésies i bars amb la Ruta Completa per Monserrat.

Els imprescindibles

En aquest barri hi han passat alguns dels fets més importants per la ciutat i pel país, com per exemple la Revolución de Mayo que va ser el punt de partida pel procés independentista. Aquest fet rebre un homenatge 100 anys després amb el primer monument patriòtic que va rebre la ciutat, la Piràmide de Mayo que avui podem contemplar a la Plaza de Mayo.

L’escultor fou Francisco Cañete i uns anys més tard, el 1856, va ser reformada per l’arquitecte Prilidiano Pueyrredón. El monument està encapçalat per l’escultura de la Llibertat o de la República obra de l’artista francès Joseph Dubourdieu.

Hauries de Saber:

La piràmide estava envoltada per quatre escultures: la Mecànica, la Navegació, la Astronomia i la Geografia.

Avui les podem veure en un estat no gaire bo davant del Convento de Santo Domingo a Alsina amb Defensa.

També a Plaza de Mayo podem veure el monument eqüestre a un dels líders de la Revolución i creador de la Bandera Nacional, Juan Manuel Belgrano. El monument fou creat per dos artistes, el General obra de Ernest Carrier-Belleuse i el cavall de Manuel de Santa Coloma, per això avui podem veure un conjunt no gaire ben proporcionat.

Els curiosos

Darrere de la Casa Rosada, fa temps hi podíem veure el monument a Colón però actualment l’estan desmuntant per portar-lo a Mar del Plata, a Costanera. I pujant per l’altre costat ens trobarem el monument a Juan de Garay el fundador de la ciutat, molt ben acompanyat d’un arbre fill del de Gernika.

Creuant 9 de julio amb Avenida de Mayo, podem veure un dels nous monuments de la ciutat, el de Las Cataratas de Iguazú Misiones. També en aquell tall ens trobem el monument al Quijote, que el govern espanyol va regalar a la ciutat de Buenos Aires el 1980. El hidalgo està acompanyat del seu cavall i el pedestal representa La Mancha. I davant del Quijote, a l’altre costat de l’avinguda de Mayo, una de les fonts que antigament podiem trobar a la Plaza de Mayo. Al seu costat, ens trobem un monument als indis natius d’Argentina.

Un dels monuments més curiosos de Buenos Aires, no és el monument en si, sino on està ubicat. Si ens parem a la 9 de julio, mirant en sentit contrari del Obelisco, veurem un monument a Evita a la façana d’un edifici! L’edifici és el Ministerio de Obras Públicas i per tots dos costats de la 9 de julio, podem veurem un mural diferent rendint homenatge a Evita, obra de Alejandro Marmo i de Daniel Santoro.

La polèmica

Un dels monuments que més controvèrsia aixeca avui a la ciutat és el monument al General Julio Argentino Roca obra de José Luis Zorrilla de San Martín. Sobre una base revestida en marbre podem veure la figura del General Roca el pioner de la Campaña del Desierto en la qual Argentina va guanyar hectàries a la Pampa matant als natius que hi vivien. Al voltant de la base hi ha dues figures que representen la Pàtria i el Treball.

Els mausoleus

En aquest barri hi ha dos mausoleus que no hem de deixar de visitar, un és el del General Belgrano que es troba al Convento de Santo Domingo i l’altre el del General San Martín, el pare de la Pàtria i lìder de la independència d’Argentina, Chile i Perú que el podem veure a l’interior de la Catedral Metropolitana.

El mausoleu del General San Martín va quedar petit i el seu ataud està en diagonal, no descansa horitzontalment.

Com que San Martín era masó, no el van poder enterrar a la nau central, per això està en una de laterla.

La joia del barri

Un dels monuments més bonics de la ciutat és el Monumento a los Dos Congreso realitzat per celebrar el Centenario de la Revolución de Mayo i que podem contemplar davant del Congreso Nacional a la Plaza Congreso. Els seus autors foren els belgues Jules Lagae i Eugenio D Huicque. Podem veure una escultura al·legòrica a la República Argentina i als dos costats la representació de la Asamblea Naciol del 1813 i el Congreso de 1816 en el qual es va determinar la Independència d’Argentina d’Espanya. La font simbolita el Río de la Plata.

A la mateixa plaça hi ha el monument a l’altre líder de la Revolución Mariano Moreno, obra realitzada per Miquel Blay i Fàbrega una català d’Olot, que va deixar diveres obres per Buenos Aires.

Hauries de Saber:

El monument del Pensador està fet en el motlle original.

L’obra està firmada per Rodin

Al conjunt de places conegudes com Plaza del Cogreso encara ens queden alguns monuments per descobrir. Com per exemple, el monolit al km0, obra dels germans Fioravanti. El punt de partida de les carreteres nacionals està decorat, per un costat amb la verge de Lujan i per l’altre amb un map d’Argentina.

Hi ha tres monuments dedicats a polítics argentins, el primer és a Ricardo Balbín, el segon a Juan Manuel Estrada i el tercer a Alfredo Palacions.

Ricardo Balbín va ser un polític de la Unión Cívica Radicals del mitjans de 1900. El seu monument és obra de Raúl Cano. Héctor Rocha va ser l’encarregat del monument a Estrada, militant de la Unión Católica. Per si aquests dos tenen problemes de convivència, hi posem al mig Alfredo Palacios, el primer diputat socialista d’Amèrica Llatina.

Únic al món: Monumento a la Coima!

Els argentins són la òstia. Us sembla normal fer un monument al soborn? Doncs resulta que a ells sí. Aquest el podem veure a l’edifici que actualment és la seu del Ministerio de Salud, però és que antigament aquest edifici era el ministeri de la Obra Pública. Més clar, l’aigua, no? No us posem cap fotografia, perquè el repte és identificar-lo!

Els més divertits

Els monuments més divertits del barri són els que formen part del Paseo de la Histórieta. El més famòs és el de la Mafalda, que ara està acompanyada dels seus amics.

lda

Si seguim per Chile ens trobem amb el galan Isidoro Cañones i si girem a Balcarce ens espera, Larguirucho i Super Hijitus, el divertit Clemente i les chetas las Chichas de Vito.

Deixa un comentari