• Post category:Myanmar
 • Post last modified:setembre 15, 2021

Avui agafa el Maps.me i començar anotar els pobles que llegiràs en aquesta entrada. A Fuet i Mate em fet una ruta per lliure i hem acampat a Hsipaw, sí a Myanmar es pot acampar!

Hauries de Saber:

T’expliquem com anar per lliure a Hsipaw

Amb els trucs i consells que et donem per Myanmar, ho podràs fer molt millor que nosaltres. Comença llegint el nostre Itinerari per Myanmar.

Hsipaw ruta sense guia

Viatjar per Hsipaw per lliure, sense guia i poder acampar, és possible. T’expliquem com!

En situació

Hsipaw és una ciutat de l’estat de Shan, molt coneguda per les seves rutes de muntanya i per les vistes en el trajecte de tren. El poble ja ha descobert el potencial turístic que té i està totalment organitzat. Des del famós hostal amb wifi, comoditats europees i un macro buffet per esmorzar, fins al “sense guia” no es poden fer les rutes.

Però esteu segurs que a Hsipaw no es pot sortir de la ruta turística?. A més a més, per aquells “agosarats” que provin de fer alguna de les rutes sense guia, als primers poblats ja us esperarà algú que us oferirà menjar o fins i tot dormir i compartir un dia en una tribu.

que visitar a Hsipaw

Per ser una mica cínics, hauríem d’haver escrit tot aquest últim punt d’experiència local entre cometes…pel que hem llegit en entrades d’alguns blogs, la cosa no pot ser més guiri.

Hi ha una cosa clara a Myanmar i és que sempre hi ha una manera de viatjar més barata de la que t’han explicat, que per moure’t pots anar amb el tren i per dormir, pots fer-ho sense haver de pagar els 10U$D, que llegireu en molts blogs.

El més important de Hsipaw sense guia

Per resumir l’entrada abans d’escriure-la, es poden fer les rutes sense guia i es pot acampar sense pagar. Final de la història. Però anem una mica a pams.

T’expliquem la versió alternativa de Hsipaw.

Primer de tot us avisem que, en contra de l’habitual a Fuet i Mate, en lloc de fer una entrada impersonal basada en la nostra experiència personal, escriure’m l’entrada en primera persona i contarem la nostra experiència perquè de ben segur que a algú li servirà.

Nosaltres vam trobar molt poca informació al respecte per internet i ens ho vam haver de currar sobre el terreny, amb la “por” al cos sobre el que havíem llegit.

A més a més, vam haver de pagar una nit de hostel per poder tenir internet i buscar, algo vam trobar, però poc. Al final, va ser una ruta mig escrita i el maps.me que ens van obrir camí. A més a més, la nostra “tozuneria” d’intentar-ho.

El tren de les vistes per anar a Hsipaw

Abans, però per arribar a Hsipaw amb tren, un dels trajectes en tren més bonics del país i fins i tot, segons algunes guies, del món. Si es vol fer complet, s’ha d’agafar el tren a Mandalay a les 4.00 am cap a Hsipaw (podeu dormir a l’estació de trens). L

a magnificència del tren és a partir de Pyin u Lwin, que es passa per un pont construït pels Britànics que salvar la distància entre dues muntanyes.

Anar a Hsipaw amb tren

Tranquils, no us el perdeu perquè el tren fa una parada just abans del pont, com per agafar aire i poder-lo travessar lentament perquè tothom pugui fer les fotografies desitjades.

Si no voleu invertir tant temps en el trajecte, però voleu dir que heu fet aquest tram, podeu anar amb autocar des de Mandaly fins a Pyin y Lwin i allí comprar el bitllet de tren.

Econòmicament us sortirà més car, però temporalment guanyareu moltes hores.

En posició per Hsipaw

El dia que nosaltres vam arribar a Hsipaw, un 27 de desembre del 2017, ens van dir que la ruta famosa cap a Namhsan estava tallada per enfrontament polítics. Desconfiats de les informacions oficials i esperançats per la informació que ens havia donat la gent del tren, que efectivament hi havia un autobús públic que et portava fins a Namhsan a les 6.00 am del matí i que es pot caminar per lliure, fins i tot portàvem un contacte dels pares d’una senyora que havíem conegut al tren.

Resulta que o serà veritat o les agències de trekkings fan molta pressió, però cap de les empreses d’autobusos ens van voler donar la informació, tothom ens va dir que la zona estava tancada i que era impossible.

Primer intent fallat, així que el nostre pla d’acampar la primera nit i començar a fer ruta l’endemà ben d’hora, va caure per la borda.

La primera nit necessitaríem internet per preparar la ruta alternativa, així que van recórrer el poble buscant l’opció més adequada als nostres interessos.

 • Red Dragon: 12U$D l’habitació doble amb wifi.
 • Mr Charles: 17U$D l’habitació doble amb wifi i amb bufet lliure per esmorzar, cafè, te i aigua lliure. Segons ells, el millor bufet per esmorzar i el wifi més ràpid…la nostra opinió? Massa guiri, el típic hostel pensat per europeus.
 • Nham Khae Mao Guest House: 8U$D l’habitació doble però sense wifi
 • Yee Shin Guest House: 10U$D l’habitació doble amb bany compartit, wifi i esmorzar a escollir (no era bufet lliure però estava prou complet i tenint en compte els preus del menjar a Myanmar, els 7U$D extra dels llocs guiries per un bufet lliure es pot considerar una estafa).

L’estació de trens està molt a prop del centre i només baixar del tren, ja us vindran a buscar gent oferint-vos llocs on dormir. Una opció és escoltar-los i negociar una mica els preus allí, però també és cert que ells només són intermediaris, no tenen gaire poder per negociar (us ho diem per experiència, hem estat del seu costat).

ruta per lliure Hsipaw

El millor és no encomanar-se a ningú, escoltar i tenir referències i després anar pel vostre compte a buscar. També us diem que per la nostra experiència, a Hsipaw no estan per hòsties, el preu és el que hi ha i tothom té clar que cobra més o menys car per les opcions que ofereixen. Cosa que ens sembla magnífica i perfecta!

Per menjar, durant la nit apareixen tot de parades pels voltants del Central Market, el carrer principal i el carrer on hi ha la Lily Home, on per 500, 600 i 700K es poden trobar sopes i noodles.

Després de dedicar la nit a rentar roba i a buscar per internet possibles rutes alternatives, decidim anar una mica a l’aventura entre el que hi ha marcat al maps.me i unint diverses rutes de gent que fa bona feina i ho explica tot amb detalls als seus blogs, sense guardar-se informació.

La ruta gratuïta per Hsipaw per lliure

La ruta escollida seria la de Hsipaw – Pan Kam – Htan Sant – Ohn Mu – Baw Gyo fins al temple Bo Yu, a uns 8 km de Hsipaw.

La clau és anar preguntat la gent pel pròxim poble, respecte al que estàs. Tothom t’entendrà i tothom t’ajudarà.

Al google.maps aquests pobles no surten però al maps.me hi ha alguns que es poden trobar. De tota manera us deixarem la ruta ben definida a continuació.

La prova de que sempre hi ha una alternativa.

Nosaltres vam començar a caminar a les 8:12 sortint de Hsipaw amb una motxilla poc pesada, ja que el gran pes l’haviem deixat a la pensió, i a les 12:30 estàvem a Pan Kam, on molta gent es queda a dormir i l’on demà torna a fer cap a Hsipaw.

Nosaltres vam dinar uns noodles instantanis asseguts a la font del poble i no ens van faltar pretendents per “invitar-nos” a dinar a 2.500K. Tenint en compte que a Myamnar es pot dinar molt bé per 1.000K ens va semblar una presa de pèl, punt que vam confirmar quan ràpidament ens ho va baixar a 2.000K.

acampar a Hsipaw

El que sí que vam decidir era fer cafès i tes als poblats, que sabem que costen 300K i és una manera de fer “gasto al país”. De Pan Kam a Htan Sant vam tardar una hora i després un parell més fins a Ohn Mu. A Pan Kam és un dels llocs típics on hi ha una dona que ofereix la seva casa, menjar amb ells, dormir com ells, tot pel mòdic preu de…”massa si fa dies que viatges per Àsia”.

Ara si us interessa, només us cal posar el nom del poble a internet i trobareu diverses experiències de turistes que us ho explicaran d’allò més bé.

Primer tram de la ruta per Hsipaw sense guia

Per seguir la ruta que vam fer nosaltres, s’ha de sortir de Hsipaw seguint la carretera direcció a Mandalay, en un moment es passa pel costat d’una gasolinera i a continuació es travessa un pont. Just després del pont hi ha un camí a mà dreta que porta al cementiri, que està marcat al maps.me. A la porta del cementiri el camí es divideix en tres, el de l’esquerra voreja el cementiri, el del centre entra al cementiri i el de la dreta, va pel costat d’un petit canal.

Nosaltres hem de seguir aquest, és a dir, el cementiri ens ha de quedar a la nostra esquerra. Aquest camí seria com un camí d’horta de Lleida que ens portarà a un temple amb una gran portalada blanca. Hem de travessar el canal per les fustes que fan de pont, entrar al recinte del monestir i enfilar-nos cap a l’edifici que té gravat un 2011 a la seva façana. Abans d’arribar a la porta de l’edifici veurem un camí a mà dreta, que passa entre cases i que serà el nostre objectiu.

acampar a Hsipaw per lliure

Davant qualsevol dubte, segurament pel recinte del monestir us trobareu amb gent, senzillament pregunteu per “Pan Kam” i us senyalaran el camí correcte. Aquest camí va passant entre cases fins que acabades les cases, s’ha de seguir per un camí a l’esquerra que fa pujada. Igual que abans, qualsevol dubte pregunteu. A partir d’aquí ja us aniran sortint nens dels poblats per saludar-vos, alguns demanar-vos alguna cosa però la majoria senzillament voldrant que els hi feu una mica de cas.

Fent-los l’avió s’ho passen d’allò més bé, no cal donar-los res (evidentment depén de la vostra filosofia). Tot el trajecte fins a Pan Kam és per pista de cotxes, sense ombres i sense cap mèrit de caminar, si ho tornéssim a fer, faríem dit, que sempre passa alguna camioneta o altra. Aquest tram és una de les excursions d’un dia que et venen a Hsipaw i segurament, amb guia, es passa pels boscos que ens envolten però no sé si compensa el cost de 30U$D. De tota manera, pel camí, en un dels punts de “vistes panoràmiques” ens vam trobar un grup acompanyat per un guia.

Cap a les 10.00h vam arribar al primer poblat i a partir d’aquí n’hi ha un parell més. Mai cal desviar-se del camí principal fins a arribar a Pan Kam. Per seguir la ruta s’ha de tornar a l’entrada del poble i agafar un camí que surt de l’esquerra i sembla que fa marxa endarrere, pujada i corba. A partir d’aquí les paraules claus són Htan Sant, el pròxim destí.

Tot i que tranquils, no té perduda, és anar seguint la pista. Nosaltres havíem sortit de Pan Kam a les 13.19h i a les 14:15 ja veiem les cases de Htan Sant. Després de fer una altra parada tècnica, a les 14:48 travessem el poble per seguir direcció a Ohn Mu, on comença la part més atractiva del trekking, al desaparèixer les pistes vehiculars.

Segon tram de la ruta per Hsipaw sense guia

Seguint el camí que surt recte de Htan Sant, passarem per un control militar, on almenys a nosaltres no ens van dir absolutament res. El primer punt dubtós del trekking va ser quan ens vam trobar desviació, vora les 15:15. La situació és que el camí us portarà a una tanca d’una casa amb caps d’arròs al davant i les muntanyes al fons.

El camí segueix la tanca, amb aquesta sempre a mà dreta i allí es divideix. O segueix recte o es baixa fins al riu, que cal travessar i després pujar una forta pendent. Recordant les indicacions que ens havia fet un padrí pel camí, que ens va dir Ohn Mu i amb la mà ens va indicar que cap a dalt, vam optar per travessar el riu i emprendre la pujada.

es segur Hsipaw per lliure

El camí està marcat però per allí no hi passa ni Crist o això ens pensàvem fins que vam sentir un soroll de motor i de cops, era una moto que pujava donant gas al més pur estil Laia Sanz o Toni Bou. Després d’ajudar-lo a empenyer la moto en un parell de punts conflictius, ens va confirmar que seguint-li la estel·la arribaríem al nostre destí. Ohn Mu no està marcat al maps.me però sempre hi ha algú per preguntar.

A les 15:45, quan ja feia estona que anàvem a peu pla però sempre seguint el camí, aquest es torna a bifurcar. Una altra vegada, la sort va estar amb nosaltres i només vam haver de desfer el camí un minut per anar a preguntar a uns nois que haviem saludat de passada. Ells ens van confirmar que s’ha d’agafar el camí de la dreta, el que passa pel costat de l’arbre mort.

Tercer tram de la ruta per Hsipaw sense guia

A les 16:15 tenim un dilema. El camí que anem passejant segueix recte però a la nostra esquerra veiem 3 turistes i un guia que travessen un camp de blat segat. Què fem? Els seguim perquè segurament van a Ohn Mu o tirem pel camí que probablement també ens portarà allí. Davant del dubte, a Myanmar sempre hi ha algú…unes dones que treballaven el camp del costat ens van treure el dubte, seguir al guia.

curiositats de Myanmar

A partir d’aquí es fa una mica complicar d’explicar la ruta perquè ja no hi havia camí, anàvem seguint el grup que veiem a distància i reconfirmant amb la gent que ens trobarem treballant, però sempre per dins dels camps de blat segats, sense seguir cap camí. Sigui com sigui vam arribar a Ohn Mu, passant per unes dutxes públiques i sortint a la carretera principal.

Aquesta carretera, girant cap a l’esquerra, ja no la deixaríem fins a arribar a la pagoda de Baw Gyo. Pel camí vam parar en una casa de pagès a posar la tenda i dormir. L’endemà al matí, a les 3.00am, aixecar-nos per recórrer els 5 km que ens quedaven fins al punt on volíem parar l’autobús cap a Mandalay.

Últim tram per demà al matí, de la ruta per Hsipaw sense guia

Si arribeu a perdre aquest autobús, sempre podeu tornar a Hsipaw i agafar el tren que surt a les 9.30 del matí, arribant a Mandalay a les 22:00. També hi ha un altre autobús a les 16.30h que arriba a les 19.30 i que costa 6.000K. L’autobús del matí costa 4.500K. O de Hsipaw es pot anar directe al llac Inle, a Nyuang Shwa, pagant 15.000K en un bus nocturn que surt a les 16.30h. L’altra opció és la que farem nosaltres, de Mandaly agafar el tren, lent però el més recomanable de tota l’experiència al país.

Si heu agafat l’autobús, encara us deixem un últim detall: abans d’arribar a Mandaly, l’autobús fa una parada en una estació, que ens sembla que és Pyin Oo Lwin. Sortiu de l’estació i just a mà esquerra veureu un bar molt guarro que fan un arròs fregit per 500K molt bo.

Hauries de saber per visitar Hsipaw per lliure

L’imprescindible

Entrar i sortir de Hsipaw

 • Anar Mandalay a Hsipaw: el tren de Mandalay a Hsipaw surt a les 4.00 am.
 • Anar de Hsipaw a Mandalay: amb autobus que surt a les 5.30h del matí i costa 4.500k. També hi ha un altra que surt a les 16.00 però costa 6.000k i si no, el tren que surt a les 9.30 i arriba a Mandalay a les 22.00h.

Moure’t per Hsipaw

 • Caminant

Dormir a Hsipaw

 • Yee Shin Guest House: 10U$D l’habitació doble amb bany compartit, wifi i esmorzar a escollir.

Menjar a Hsipaw

 • Pels voltants del mercat central es pot menjar al carrer a preus molt recomanables.

El que et fa estalviar diners

 • No cal guia per fer les rutes.
 • La manera més econòmica de viatjar és amb el tren.
 • Es pot acampar.
Myanmar està ple de trucs motxillers que et faran gastar molt menys del que pensaves.

Atractius turístics

 • Visitar alguna pagoda i fer rutes de muntanya.

Vas poder visitar algua de les pagades dels voltants? Quina ruta vas fer tu? Explica’ns la teva experiència per Hsipaw deixant un comentari.

Deixa un comentari