Perú és un país preparat pels turistes. Pots trobar-hi totes les comoditats que vulguis o totes les coses barates que desitgis, segons el tipus de viatge que estiguis fent.
Hauries de saber pel teu itinerari pel Perú:
Sempre hi ha una alternativa motxillera.
Et presentem l’itinerari pel Perú del sud fins a Lima.
Tot el que necessites saber pel Perú
Idioma
Aquesta és fàcil, el castellà. No hi ha problema, t’entendran a tot arreu. A més a més, els peruans són gent més oberta que els bolivians, així que no hi ha cap problema per socialitzar. L’altra avantatja és que veuen a tots els turistes per igual, així que no cal posar accent argentí.
Requisits d’entrada
Ni els catalans ni els argentins necessitem visat per entrar al Perú.
Punts d’entrada al Perú
Tots els que t’imagines, fins i tot hi pots entrar a través del llac Titicaca procedent de Bolívia.
Moneda
Els preus de les nostres entrades corresponen al gener del 2012, quan 1 sol equivalia a 1,5 pesos argentins. s./ és l’abreviatura de nuevos soles, que és la moneda peruana.
Electricitat i aigua
L’aigua millor embotellada i et pot costar entre s./3 i s./7 segons lo turística que sigui la ciutat. Millor si compres un adaptador de viatge perquè et trobaràs tots els tipus d’endolls.
Com moure’t pel Perú
Nosaltres sempre ho vam fer amb transport públic i fins i tot fent dit. Sempre preguntat a la gent de per allí i veient el que feien els peruans. Com a Bolívia, també es paga l’ús de terminal que acostuma a ser de s./1
Les comoditats
Sincerament, no ho sabem…al 2012 encara no exisitien els telèfons intel·ligents i per tant buscar wifi no era una cosa tan “necessària” com ara. I mira, sense internet ens va sortir un viatge d’allò més xulo!.
Per cert, feu-vos la targeta del ISIC ja que només amb l’entrada al Machu Picchu ja l’haureu amortitzat. Tot i que heu de saber que algunes coses són ISIC + menor de 26 anys (no val amb 26 anys), com el Boleto Turístico de Cusco. I aneu on aneu assegureu-vos d’anar “de part d’algú”, sempre podreu negociar millor els preus. Pregunteu, a Perú pregunteu tot el que vulgueu i qualsevol que us tiri una dada pregunteu-li el nom, aquest serà el “de part de” que podreu utilitzar desprès.
Gastronomia
El nivell de vida és força baix i el menjar és molt molt barat. Si vols integrar-te ves als “restaurants” no turístics que son freqüentats per peruans i serveixen el menú diari que correspon a un plat de sopa, un segon amb arrós i una mica de carn o peix i un suc per beure. També hi ha la mateixa fòrmula als mercats.
És tan barat que surt més bé anar al restaurant que comprar els ingredients i cuinar.
Allotjament
Quan vagis a buscar allotjament, tingues en compte la pregunta de si el bany té aigua calenta i en quines condicions en té, llavors decideixes si t’hi quedes o no
A més a més, porta sempre paper de WC ja que la majoria de banys, ja sigui de residencies com de restaurants (no parlem dels turístics perquè no ho sabem) no n’acostumen a tenir. Els rotllos de paper de bany es poden comprar individualment i valen pel voltant del s./1.
Perú està molt bé si vols aprendre sobre una altra manera d’afrontar la vida, una altra cultura i unes altres creences. Al teulat de moltes cases de Perú hi veureu dos torets que vigilen l’entrada. És una mostra més de la barreja de cultures andines i espanyoles.
Antigament hi posaven dos cactus ja que les seves espines protegien l’entrada de les casa, desprès amb el temps s’hi van posar els “Toritos de Pucará” animals introduïts pels espanyols i que la seva força els protegeix ara.
Més informació
Les oficines d’informació i turisme deixen una mica que desitjar però el que no ens va fallar mai és i-Perú, la gent que hi treballa té una paciència infinita i un coneixement extens sobre tots els temes turístics. Les oficines acostumen a estar a la Plaza de Armas de les ciutats o via web.
El nostre itinerari pel Perú
Com arribar a Perú: Buenos Aires – Lima directe per Cruz del Sur, Ormeño o El Rápido Internacional. El bitllet surt més barat si el comprés a Perú que a Argentina. Per problemes personals no recomano per a res el Rápido. Nosaltres vam tornar de Lima fent aquest ruta però com que vam entrar a Perú pel sud, vam anar per Bolívia (Buenos Aires – San Salvador de Jujuy (amb els busos de Once) – La Quiaca i Villazón – La Paz – Puno (per Copacabana))
La ruta per Perú va ser: Puno (Llac Titicaca, Chucuito, Sillustani) – Cusco (Complejo Arqueológico Sacsayhuaman) – Ollaytantambo – Santa Maria i Santa Teresa – Aguas Calientes (Machu Picchu) – Arequipa (Cañon del Colca) – Lima
Les Despeses
Puno (1/2 dia ciutat, 1 dia voltants, llac Titicaca)
- Moure’t per Puno: Ciclotaxi s./3
- Dormir: al carrer Albulu, s./25 per una habitació doble amb bany compartit. Amb bany privat per s./40
- Menjar: val la pena apuntar el nom d’aquest carrer: Cahuide. Davant de les vies del tren es pot menjar els menús per s./3 i fins i tot s./2
- Islas Flotantes Uros: tour s./25 (es pot aconseguir per s./20). Si es fa sense tour son s./10 anada i tornada + s./5 entrada a les illes.
- Chucuito: A Manchero Rosi (digues al ciclomotor, Paradero de Chucuito) tens les combis per s./1,5 que et deixen a la plaça principal. Per tornar s./1,5 i s’agafa a la mateixa plaça. Templo de la Fertilidad (Sitio Arqueológico Inca Uyo) s./5.
- Complejo Arqueológico de Sillustani: tour s./25 (es pot aconseguir per s./20). Ens van dir que no era recomanable anar-hi pel propi compte ja que a la tornada no hi havia gaire afluència de transport.
- Bus fins a Cusco: s./40
Cusco (1’5 dies la ciutat)
- Dormir: al Hospedaje Imperio Inka a la C/Belen, 465 nosaltres vam pagar s./15 cada un per una habitació doble amb bany compartit i agua calenta. De fet més que doble tenia 3 llits de 1,5 places. Dieu que aneu de part “del chico de la terminal” així us faran preu. L’hospedatge està en una zona que força bé però poc turística. El barri amb els hostels i restaurants per guiris és San Cristoblal.
- Menjar: Cusco ofereix tots els tipus de nivells en restaurants per menjar, des del turista amb plats peruans, a les hamburgueses o pizzes o els restaurants-bars de s./4 el 1/8 de pollastre o el típic mercat.
- Boleto turístico: s./130
- Convent de Santo Domingo (Qoricancha): s./5 (estudiants)
Part del Valle Sagrado (1 dia, si es fa complet 2 dies)
- Menjar: nosaltres vam comprar unes aletes de pollastre a una padrina que valien s./3
- Transport: les combis sortien entre s./0,60 i s./1
- Fins a Ollanta: s./10
Ollantaytambo (unes hores, de camí a Machu Picchu)
- Dormir: Hostal Inti Wasi: Habitació doble amb bany privat i aigua calenta: s./35
- Menjar: té la zona turística, a prop del Parc Arqueològic i els bars de poble on pots menjar el 1/8 de pollastre per s./5,5
- Parque Arqueológico de Ollantaytambo: entrada amb el Boleto turístico
Anar al MachuPicchu des de Ollaytantambo (2 dies, per seguretat de no trobar esllavissades)
- Camió “privat” fins a Santa Maria s./10 (autobus s./15)
- De Santa Maria a Santa Teresa s./10
- Dormir a Santa Teresa a una habitació doble amb bany privat per s./20. Hi ha moltes opcions ja que la ruta “alternativa” s’està fent famosa. Ja hi ha fins i tot les comoditats per “gringos”.
- Sopar a un restaurant casolà i no al carrer principal: s./6
- Combi fins a la Hidro s./4
- Caminar fins al MachuPicchu: no té preu, de moment.
Aguas Calientes (0 minuts, però es necessari per anar a Machu Picchu)
- Dormir: Avenida Imperio de los Incas per s./30 habitació doble amb bany a fora i agua calenta
- Menjar: al mercat de Aguas Calientes s./5
- Entrada al Machu Picchu i Wayna Picchu: s./70 (estudiants)
- Tornada cap a Puno: combi hidro-Santa Maria (1,30h): s./15; combi Santa Maria-Cusco (4h): s./25
Arequipa (1 dia)
- Dormir s./30 en una habitació doble amb bany a fora, el lloc no molt recomanable.
- Bus Cusco-Arequipa: s./40 i 10h de viatge
- Tour pel Cañon del Colca: s./115
- Bus Arequipa-Lima: s./80
Lima (1 dia)
- Dormir: s./30 habitació doble amb bany compartit a l’Hostal Europa.
- Metropolitano (Metrobus): s./3 la targeta i s./1,5 per viatge